Η κλεμμένη εικόνα του Αγίου Προκοπίου επιστράφηκε μετά από 40 χρόνια στη Βέροια

Μία φορητή εικόνα του Αγίου Προκοπίου, που χρονολογείται στο 14ου αι. και προέρχεται από τον ομώνυμο ναό της πόλης επέστρεψε στην Βέροια. Η λατρευτική εικόνα του Αγίου Προκοπίου, βρισκόταν στο τέμπλο του ναού μέχρι το 1968. 


Στο διάστημα που ακολούθησε και πριν το 1975, εκλάπη μαζί με άλλες εικόνες του ναού και περιπλανήθηκε σε ξένες αγορές. Το 1988 η εικόνα του Αγίου Προκοπίου περιήλθε νόμιμα στην κατοχή του συλλέκτη έργων τέχνης κ. Αθανασίου Μαρτίνου ως μέρος μιας μεγάλης συλλογής, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η προέλευσή της. Πρόσφατα ο κ. Μαρτίνος πληροφορήθηκε ότι η εικόνα είχε κλαπεί από τον ναό του Αγίου Προκοπίου στη Βέροια και αμέσως αποφάσισε να τη δωρίσει στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, καθώς και ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας το οποίο θα μπει στη θέση της στο τέμπλο του ναού. 

Η εκδήλωση για την υποδοχή της εικόνας έγινε την Παρασκευή 6 Ιουλίου το απόγευμα μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

Τον κ. Μαρτίνο προσφώνησε η εκπρόσωπος της προϊσταμένης της 11ης Εφορίας κ. Αγγελικής Κοτταρίδη, η οποία τον ευχαρίστησε για την απόφασή του να επιστρέψει η Εικόνα του αγίου Προκοπίου στον τόπο της και του προσέφερε αναμνηστικά του μουσείου. 

Στη συνέχεια τον δωρητή προσφώνησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ο οποίος εξήρε την προσωπικότητά του για την απόφασή του αυτή και ευχήθηκε σύντομα να επιστραφεί στη Βέροια και δη στο ναό της η εικόνα του Αγίου Αποστόλου Πέτρου που επίσης κλάπηκε την ίδια περίοδο και σήμερα έχει εντοπιστεί σε πανεπιστημιακό μουσείο της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Ο σεβασμιώτατος τόνισε ότι οιεικόνες της Βέροιας αποτελούν δείγμα της μεγάλης ευλάβειας του λαού της η οποία συνεχίζεται αμείωτη από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα. Στο τέλος της προσφώνησής Του ο σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Μαρτίνο το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, Καθώς επίσης του δώρισε και ένα τόμο με τις εικόνες της Βέροιας που εκτέθηκαν πριν μερικά χρόνια στο Άμστερνταμ.

Ο κ. Μαρτίνος ευχαρίστησε θερμά για την τελετή και τόνισε ότι από τη στιγμή που έμαθε για την προέλευση της εικόνας θεώρησε υποχρέωσή του να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή της στην πόλη της. Ζήτησε ακόμα από τους υπευθύνους να φροντίσουν ώστε κάθε χρόνο η πρωτότυπη εικόνα να μεταφέρεται την ημέρα της πανηγύρεως στο παρεκκλήσιο του Αγίου Προκοπίου και να λιτανεύεται. Επίσης ανταποκρινόμενος στην ευχή του σεβασμιωτάτου να επιστρέψει και η εικόνα του Αγίου Πέτρου, που ομολογουμένως είναι εξαιρετικής τέχνης, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε σύντομα η ευχή αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Ακολούθησε ξενάγηση στο βυζαντινό μουσείο και στη συνέχεια σε κάποιες από τις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο