"Αγαπάτε αλλήλους" (άρθρο της Ιω. Δουκίδου)


Της Ιωάννας Δουκίδου*

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, αλλά και του Ιουδαϊσμού. Για τους Εβραίους, το Πάσχα καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου που τούς ελευθέρωσε από την αιγυπτιακή δουλεία, υπό την ηγεσία του Μωυσή.

Μεταγενέστερα καθιερώθηκε ως η μεγαλύτερη χριστιανική εορτή από τους Χριστιανούς, σχετιζόμενη με τον θυσιαστικό θάνατο, την Διάβαση από το Θάνατο στη Ζωή και την Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Πάσχα ερχόμενο, και παντού ακούγεται, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται, η ρήση “αγαπάτε αλλήλους!”

Μια μεγάλη αλήθεια, που μας την μετέδωσε ο Χριστός. Και αν ακόμη δεν θυμόμαστε ιστορίες από την Καινή Διαθήκη, μήτε τα θαύματα του Θεανθρώπου, το μοναδικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι το να αγαπάμε αλλήλους.

Κάποιες αρχές που πρέπει να υιοθετούμε όχι μόνο τις Άγιες Μέρες, αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι οι εξής: 

Δεν πρέπει να κατακρίνουμε τους άλλους, αλλά να κάνουμε κυρίως αυτοκριτική.

Ο χαρακτήρας μας και η ψυχή μας πρέπει να έχουν ανθρωπιά και ευγένεια, αισθήματα καλοπροαίρετα απέναντι σε όλους, ακόμη και σε όσους μας έχουν βλάψει.

Πρέπει να συγχωρούμε φίλους και εχθρούς, για να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η ψυχική ηρεμία είναι το παν, και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο εάν αποβάλουμε τα εχθρικά και κακόβουλα συναισθήματα από μέσα μας.

Η μνησικακία, ο κομπασμός δεν αρμόζουν σε όποιον θέλει να λέγεται Χριστιανός.

Αντίθετα, η ταπεινότητα και η μετριοφροσύνη είναι μεγάλα προτερήματα.

Αυτός που σταυρώθηκε για εμάς και τις αμαρτίες μας, μας αγάπησε όσο κανείς. Δεν θέλει να απελπιζόμαστε, ούτε να στενοχωριόμαστε. Δεν θέλει να αλληλοσκοτωνόμαστε, αλλά να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι στον επίγειο παράδεισο που μας έδωσε.

Η αγάπη και ιδίως η ευγένεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μάθημα, μια συνήθεια, που εάν τη βάλεις μια φορά μέσα σου, σού χαρίζει μια εσωτερική ομορφιά, που δεν θες να αποχωριστείς.

Να τρέφουμε αισθήματα Αγάπης πρώτιστα για τον εαυτό μας, γιατί από αυτόν ξεκινούν όλα και έπειτα για την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συνεργάτες μας,  για το πνευματικό μας παιδί, τον κοινωνικό μας περίγυρο, για τους ανταγωνιστές μας, για όσους το αξίζουν και όσους όχι. Να προσευχόμαστε για την υγεία και τη σωτηρία της ψυχής όλων μας!
Αυτά τα λίγα και βασικά σημαίνουν να είσαι Χριστιανός, κοντά στον Θεό...

Καλή Ανάσταση λοιπόν στις ψυχές μας, Καλή Ανάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής μας και Καλό Πάσχα σε όλους!

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου, είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο