Βρυξέλλες: Τα ροδάκινα στο τραπέζι των συζητήσεων της ΕΕ


Βρυξέλλες: Τα ροδάκινα στο τραπέζι των συζητήσεων της ΕΕ...

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τους ροδακινοπαραγωγούς καθώς στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων του τομέα της γεωργίας, που θα εξετάσουν τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο και θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για διάφορα αγροτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων και για τα ροδάκινα.

Οι Κοινοτικοί έχουν επεξεργαστεί σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από τις χώρες-μέλη αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά τη συζήτηση αναμένεται οπωσδήποτε να εξετασθούν τα θέματα που αφορούν την ομάδα προϊόντων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ομάδα που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν και άλλα προϊόντα που πλήττονται από ειδικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για την κάλυψη των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο, είναι 420 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τους ροδακινοπαραγωγούς, η πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΕ θα φτάσει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ και  αφορά στην απορρόφηση αδιάθετων προϊόντων. Στην Ελλάδα αναλογεί το 1/3 αυτού του ποσού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το οποίο όμως δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η Ε.Ε. είναι 27 λεπτά το κιλό διαμέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

πηγή: Voria.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο