Πάγωμα εισφορών σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες βάζουν στο τραπέζι οι ροδακινοπαραγωγοί.


Πάγωμα εισφορών σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες βάζουν στο τραπέζι οι ροδακινοπαραγωγοί...

Έως 31/10 οι αιτήσεις των Ο.Π. για αποζημιώσεις

Το «πάγωμα» των εισφορών στο δημόσιο, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στις τράπεζες ζήτησαν - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - εκτός των άλλων οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας, της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Οι παραγωγοί τόνισαν κατά την συνάντηση τους με τον κ. Κουκουλόπουλο ότι οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν είναι πολύ μικρές και θα πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην αύξηση του κονδυλίου. Επιπλέον στο αιτήματά τους σημαντική θέση κατέχει η εξομοίωση στις αποζημιώσεις μεταξύ οργανωμένων (σε Ο.Π.) και μη παραγωγών. Η κοινοτική αποζημίωση έχει οριστεί περίπου στα 26,90 λεπτά το κιλό (ενώ για τους μη οργανωμένους στα 13,45 λεπτά/κιλό). Εν τω μεταξύ σήμερα 26/8 δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια εγκύκλιος που υπογράφει ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ, κ. Μόσχος Κορασίδης με θέμα: «Θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών».

Σύμφωνα με αυτή: "οι οργανώσεις παραγωγών υποβάλουν αίτηση καταβολής χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ε.Ε. στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δράση της δωρεάν διανομής έως 31 Οκτωβρίου 2014". Επιπλέον σύμφωνα με την εγκύκλιο α) η δωρεάν διανομή, μπορεί να διεξαχθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 από τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) και τους μεμονωμένους παραγωγούς δια μέσω των Ο. Π., και β) δραστηριότητες προώθησης, που εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, και μπορούν να διεξαχθούν από 11 Αυγούστου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 από τις Ο.Π.

Τράπεζες

Για το θέμα των υποχρεώσεων των αγροτών που έχουν πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, πηγές από την Τράπεζα Πειραιώς μας αναφέρουν ότι «η τράπεζα στηρίζει τους πελάτες της και θα δείξει κατανόηση για αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το εμπάργκο».
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα συμβολαιοποιημένα προϊόντα δεν υπάρχει πρόβλήμα αφού η Πειραιώς δεν έχει συμβόλαια για νωπά προϊόντα που εμπίπτουν στο εμπάργκο.

Οι παραγωγοί

Σχετικά με όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί που συμμετείχαν σε αυτή μας αναφέρουν:

Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, ροδακινοπαραγωγός και εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αγροτών»: «Αυτό που ζητάμε είναι να επιμείνει η κυβέρνηση να αυξηθούν οι αποζημιώσεις διότι τα χρήματα που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν είναι “ψίχουλα”, μπροστά στη ζημιά που έχουμε υποστεί. Επιπλέον ζητάμε να επιμείνει στην εξομοίωση των αποζημιώσεων μεταξύ οργανωμένων και μη παραγωγών. Παράλληλα, αυτό στο οποίο θα επιμείνουμε είναι το πάγωμα των οφειλών των αγροτών που έχουν πληγεί σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Αναστάσιος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Α.Σ.Γ.Βέροιας: «τονίσαμε ότι οι αποζημιώσεις που δίνει η Ε.Ε. είναι ψίχουλα και μας υποσχέθηκε ότι θα το Υπουργείο θα το ξαναδεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εμάς να δοθούν οι ίδιες αποζημιώσεις στους οργανωμένους σε Ο.Π. παραγωγούς και μη. Επίσης, επιμένουμε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν απευθείας στους παραγωγούς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενόψει της νέας καλλιεργητικής χρονιάς. Τονίσαμε ακόμα ότι θα πρέπει να “κερδιθεί” ξανά η ρώσική αγορά διότι είναι σημαντική για εμάς ενώ θέσαμε το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε όσους ροδακινοπαραγωγούς επλήγησαν από το χαλάζι. Να σημειωθεί ότι ανάλογες συναντήσεις χθες είχαμε με τον γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Κουβέλη».

Γιάννης Βρανάς, παραγωγός επιτραπέζιου ροδάκινου από την Ημαθία: «Μετά την σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο Δημαρχείο της Βέροιας με όλους τους φορείς αποφασίσαμε να συναντηθούμε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Αυτό που ζητήσαμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Π. Κοουκουλόπουλο ήταν τα λεφτά των αποζημιώσεων να έρθουν κατευθείαν στους παραγωγούς. Επιπλέον, ζητήσαμε να παγώσουν οι εισφορές προς το δημόσιο και τις τράπεζες, αίτημα το οποίο ο κ. Κουκουλόπουλος μας υποσχέθηκε ότι θα το μελετήσει».

Το ΥπΑΑΤ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι η συμπαράσταση της Πολιτείας θα είναι πλήρης στους παραγωγούς ροδακίνου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Στο ροδάκινο υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που ξεκινάει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στον μεμονωμένο παραγωγό δίνει τα μισά από αυτά που δίνει στον οργανωμένο παραγωγό. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει μόνο για το ροδάκινο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά οι μεμονωμένοι και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί παίρνουν τα ίδια ποσά.

Για το ροδάκινο η αποζημίωση είναι 26,90 λεπτά το κιλό και για μεμονωμένους είναι το μισό, δηλαδή 13,45 λεπτά το κιλό. Έχουμε ζητήσει από την Παρασκευή να αλλάξει αυτή η απόφαση και να υπάρξει πλήρης εξομοίωση. Από κει και πέρα θέλω να σταθώ σε αυτό που έχει ειπωθεί εδώ και πολλές μέρες ότι η συμπαράσταση της Πολιτείας στους ροδακινοπαραγωγούς θα είναι και πρέπει να είναι πλήρης. Ξεκινάμε από τον εξορθολογισμό και την αναγκαία διόρθωση της ευρωπαϊκής απόφασης. Με την αντιπροσωπεία των παραγωγών συζητήσαμε σήμερα και δύο ακόμα θέματα: Πρώτον, να δούμε συστηματικά και οργανωμένα τις επιπτώσεις τόσο στον παραγωγό όσο και στην τοπική οικονομία, ώστε να υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξή τους. Δεύτερον, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως μπορούμε να οργανώσουμε από δω και πέρα την κατάσταση στον κλάδο των εξαγωγών και για το ροδάκινο και για τα υπόλοιπα προϊόντα από σοβαρές και οργανωμένες ομάδες παραγωγών».

πηγή: agrotypos.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο