Crypto-Wall: Ο ιός των PC έφτασε και στην Ελλάδα

Παραλλαγή παλαιότερου ιού ο Crypto-Wall εγκαθίσταται στα PC ως ενημέρωση κάποιου δημοφιλούς προγράμματος και εν συνεχεία κρυπτογραφεί τα αρχεία των χρηστών και απαιτεί λύτρα για να τα ξεκλειδώσει. Πρόκειται για μια απειλή υψηλού ρίσκου η οποία οδήγησε τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος να εκδώσει ανακοίνωση προς τους χρήστες. 


Το νέο κακόβουλο λογισμικό ονομάζεται «Crypto-Wall», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου «Crypto-Malware» και αποτελεί εξέλιξη του παλαιότερου «Cryptolocker». Εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και επισφαλών ιστοσελίδων, ενώ μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Αφού εγκατασταθεί ο «Crypto-Wall», χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης και κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία διαφόρων τύπων, όπως *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, κ.ά., τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που έχει μολυνθεί από τον ιό.

Για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία και να πάψουν να είναι απροσπέλαστα για το χρήστη τους, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό ως λύτρα. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν σχετικού μηνύματος που εμφανίζεται στο χρήστη. Σε αυτό περιέχονται όλες οι απαραίτητες υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά:

* Οι χρήστες να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

*Είναι καλύτερο να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links).

* Είναι καλό οι χρήστες να δημιουργήσουν αντίγραφα των αρχείων τους (backup) σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

* Κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση ενός ενημερωμένου προγράμματος προστασίας (antivirus) και η χρήση γνήσιων λογισμικών προγραμμάτων.

* Τέλος, οι χρήστες καλούνται να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του φαινομένου και να αποθαρρυνθούν τέτοιες πρακτικές.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο