"Σχολείο για Κλόουν" στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (Συν. Τύπου - βίντεο)


Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη (22/10), για την παιδική θεατρική παράσταση "Σχολείο για Κλόουν" του Friedrich Karl Waechter , σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Από αριστερά: Μ. Καραβία, Ν. Μαυροκεφαλίδης, Θ. Γκόνης, Τ. Ράτζος
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, μιλώντας για τη θεατρική παράσταση τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα μικρά παιδιά, καθώς ο ίδιος παρακολούθησε ένα μικρό μέρος από τις πρόβες και εντυπωσιάστηκε από το μεράκι των συντελεστών. "Στόχος μας είναι τα μικρά παιδιά να καλλιεργήσουν την αισθητική τους αγωγή, τη θεατρική γνώση και αντίληψη", τόνισε.

Η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Μαρία Καραβία, με τη σειρά της υπογράμμισε πως η παράσταση δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά αλλά μπορούν να την παρακολουθήσουν και οι μεγάλοι.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, θέλοντας να γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του, έκανε μια παρένθεση και δήλωσε πως τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δε μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την ύπαρξη καλλιτεχνικών διευθυντών, ενώ τόνισε πως έχουν μείνει μόνο 15 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που τον προβληματίζει.

"Φταίει η ελληνική πολιτική και η πολιτική που ακολουθούν οι δήμοι για την κατάσταση που επικρατεί στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.", δήλωσε ο κ. Γκόνης ενώ συνέχισε, "δε θέλω να παίξω το χαζοχαρούμενο, ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να επιλέγει ένα σωστό επαγγελματία για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή".

Παίρνοντας το λόγο ο σκηνοθέτης της παράστασης, Τάσος Ράτζος, δήλωσε χαρούμενος για τη συνεργασία του με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και Καβάλας και τόνισε πως θέλει η παράσταση να αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους.

"Το "Σχολείο για Κλόουν" είναι ένας ύμνος στην αντιαυταρχική εκπαίδευση", τόνισε ο κ. Ράτζος και δήλωσε πως αυτό που χαρακτηρίζει τους συνεργάτες του αλλά και τον ίδιο, είναι ότι αντιμετωπίζουν το παιδί ισότιμα και δεν κάνουν καμία έκπτωση στην ποιότητα των παραστάσεων. "Σκοπός μου είναι το παιδί να φεύγει ευτυχισμένο από το θέατρο", κατέληξε.

Οι ηθοποιοί της παράστασης (από αριστερά): Θ. Μπάντας, Μ. Βομβολού, Α. Βασιλείου, Μ. Κωνσταντίνου, Π. Αραμπατζής
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν  οι ηθοποιοί της παράστασης, Πασχάλης Αραμπατζής, Θωμάς Μπάντας, Μαριλού Βόμβολου, Μάριος Κωνσταντίνου και Ανδρέας Βασιλείου, καθώς και η βοηθός σκηνοθέτη Παυλίνα Βασιλειάδου.

Παρακολουθείστε βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου, καθώς και το τελευταίο τραγούδι της παράστασης, που τραγούδησαν οι ηθοποιοί ενώπιον των δημοσιογράφων:



Το πρόγραμμα των παραστάσεων 

Η πρώτη  παράσταση θα δοθεί την Κυριακή  26 Οκτωβρίου 2014, ώρα 11 π.μ  μόνο για  τους  εκπαιδευτικούς. 

Από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, καθημερινά θα δίδονται  παραστάσεις για τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και  γυμνασίων, στο Θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Σε  ένα σχολείο για κλόουν δάσκαλος και μαθητές προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο των κλόουν.
Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία του δασκάλου  κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν. 

Οι μαθητές με γνώμονα τη παιδική αθωότητα τους και τον κόσμο του ονείρου αντιδρούν στη στείρα διδασκαλία…στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.

Μια φαντασμαγορία χρωμάτων και μουσικής περιβάλει όλη τη σκηνοθετική ματιά ενώ χορογραφίες με πατίνια, κορδέλες, μηχανάκια, ξυλοπόδαροι, μεταφέρουν τους θεατές σε ονειρικούς κόσμους.

Το αριστουργηματικό έργο του Βέχτερ είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και φαντασία επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να γίνει όταν έρθει  αντιμέτωπη με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά

Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε ήδη με ένα σεμινάριο από την ηθοποιό του ΚΘΒΕ Ερατώ Πίσση, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο πάνω σε τεχνικές κλοουνερί, έτσι ώστε οι ηθοποιοί του έργου να έρθουν σε μια πιο κοντινή επαφή με τη μαγεία του κόσμου των κλόουν, να κατανοήσουν πλήρως το μεγαλείο του και να   το επικοινωνήσουν απλόχερα στο κοινό. 

Η  χορογράφος του ΚΘΒΕ Ειρήνη Καλογηρά έχει αναλάβει να πλάσει το ιδιόμορφο σώμα, που εκφράζει τον ψυχισμό, που φέρει ο κάθε κλόουν  ξεχωριστά πάνω στη σκηνή, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια και τη μουσική της παράστασης υπογράφουν η  ομάδα της καλών τεχνών πανωκατω7 και ο Θοδωρής Παπαδημητρίου αντίστοιχα. 

«Σχολείο για κλόουν»
μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
σκηνοθεσία: Τάσος Ρατζος
κινησιολογία: Ειρήνη Καλογηρά
σκηνικά - κοστούμια: πανωκατω7
μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλειάδου Παυλίνα
ηθοποιοί: Πασχάλης Αραμπατζής, Θωμάς Μπάντας, Μαριλού Βόμβολου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Βασιλείου

Πληροφορίες, κλείσιμο παραστάσεων στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας : 2331078140, 141 & 142.

Ρεπορτάζ: Σοφία Τσεκούρα
Επιμέλεια: Νίκος Βουδούρης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο