Το παλιό Ηρώο Βέροιας ξανά στο... φως (τότε και τώρα)


Επανατοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση το άγαλμα του Ευθυμίου Καλεβρά (Καταχάς Πιερίας, 1929 - Θεσσαλονίκη, 2011) που για χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί ως Ηρώο της Βέροιας (κατασκευάσθηκε το 1987), μέχρι την απομάκρυνσή του λόγω των εργασιών ανάπλασης της πλατείας Ωρολογίου και την μετέπειτα αντικατάστασή του από το Μνημείο Πεσόντων του Κώστα Βαρώτσου.

Μετά από μία μεγάλη περίοδο αφάνειας και... καταφρόνησης, το άγαλμα τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Πιερίων και Παπάγου.

Αν και πολλοί υποστήριζαν την άποψη ότι το άγαλμα πρέπει να μπει ξανά στη θέση του, αλλά και όταν ήταν στην πλατεία, από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής του μάλιστα (όπως αναφέρει στο βιβλίο του "Τα αγάλματα της Βέροιας και της Νάουσας" - Βέροια, 2004 - ο Θωμάς Γαβριηλίδης), υπήρχαν έντονες συζητήσεις για το αν έπρεπε να είναι εκεί.

Όπως και να έχει, το έργο του Ευθυμίου Καλεβρά δεν επανατοποθετήθηκε στην πλατεία Ωρολογίου, ωστόσο και το Μνημείο Πεσόντων που το αντικατέστησε αποτελεί και πάλι "σημείο αμφιλεγόμενο", όπως έγραφε ο Θωμάς Γαβριηλίδης το 2004 για το αντικατασταθέν και προσφάτως... αποκατασταθέν άγαλμα.

Αντί του "κοψοχέρη", όπως αποκαλούσαν περιπαικτικά το παλιό Ηρώο της Βέροιας όσοι αντιδρούσαν στην ύπαρξή του, περάσαμε στο "ενυδρείο", όπως αποκαλούν σήμερα, με την ίδια διάθεση, το Μνημείο Πεσόντων του Κ. Βαρώτσου όσοι δεν ικανοποιήθηκαν αισθητικά από το έργο.

Όσον αφορά δε το κόστος, δεν έχουμε πληροφορίες για το έργο του Καλεβρά, αλλά του Βαρώτσου μας "πίστωσε" 60.000 ευρώ. "Πίστωσε" και όχι "κόστισε" διότι ο Δήμος πήρε άτυπο δάνειο 30.000 ευρώ από εργολάβο της περιοχής, με την προοπτική να του τα επιστρέψει όταν εγκριθεί η σχετική δαπάνη από την εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας, ωστόσο η κατασκευή του έργου δεν εγκρίθηκε ποτέ και - κατά συνέπεια - δεν εγκρίθηκε και η ανάλογη πίστωση. 

Αποτέλεσμα; Ο δανειστής να διεκδικεί τα λεφτά του (30.000 ευρώ) και ο γλύπτης τα δικά του λεφτά (60,000 ευρώ, όσα του "έταξε" ο Δήμος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άτυπο δάνειο του ιδιώτη εργολάβου προς τον Δήμο - καθώς δεν θα ήταν δικαιολογημένος σε καμία περίπτωση να δεχτεί εξωλογιστικά χρήματα και να χρησιμοποιήσει αυτό το στοιχείο σε δικαστήριο).

Το παλιό Ηρώο Βέροιας στην Πλατεία Ωρολογίου
Το παλιό Ηρώο "ακουμπισμένο" στο μηχανοστάσιο του Δ. Βέροιας
Το σημερινό Μνημείο Πεσόντων της Βέροιας
Ν.Β.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Demetrios Hadjinicolaou21/10/14, 12:01 π.μ.

    Kαὶ τὰ δύο, τὸ λιγώτερο προσβλητικὰ γιὰ τὴν αἰσθητικὴ καὶ παντελῶς ἀκατάλληλα γιὰ τιμὴ πρὸς τοὺς Ἥρωες._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο