Η ώρα των Δικηγόρων


Της Ιωάννας Δουκίδου*

Αγαπητοί φίλοι, νομικοί και ΙΔΙΩΣ μη νομικοί... Επειδή υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης από τα ΜΜΕ σχετικά με τις αποχές των Δικηγόρων, θα ήθελα να σας πω τα εξής:

Οι Δικηγόροι όλης της χώρας αποφασίσαμε να κατέλθουμε σε απεργία- αποχή από Δίκες κατά το χρονικό διάστημα, από 25 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου.

Στις 2&3 Δεκέμβρη, μάλιστα, θα διεξαχθεί – για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά- σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας Δημοψήφισμα, σχετικά με το αν επιθυμούμε ή όχι το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ).

Οι αλλαγές που θέλει να επιφέρει η Κυβέρνηση, ύστερα από καθαρή εντολή της Τρόικας, αφορούν όλους εσάς. Ο νέος ΚΠολΔ θα καταργεί την εμμάρτυρη απόδειξη. Τι σημαίνουν για ΕΣΑΣ οι αλλαγές στο νέο ΚΠολΔ;

Σημαίνουν κατάργηση της δίκαιης δίκης. 
Σημαίνουν κατάργηση της δημοσιότητας και της προφορικότητας της διαδικασίας και συνεπώς επιφέρουν μυστικότητα  της διαδικασίας. 
Σημαίνουν στέρηση του φυσικού Δικαστή.

Ο Δικαστής θα μετεξελιχθεί σε απλό δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος δεν θα εξετάζει πλέον στο ακροατήριο ενώπιόν του μάρτυρες. προκειμένου να διαπιστώσει την αλήθεια των ισχυρισμών των διαδίκων, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ θα διαβάζει ΧΩΡΙΣ την παρουσία σας έγγραφα-ένορκες βεβαιώσεις για τις οποίες θα πληρώνετε ΕΣΕΙΣ μεγάλα ποσά σε συμβολαιογράφους, συνεπώς η δικαισύνη και άρα και η δικαίωση θα καταστούν προνόμιο των οικονομικά ισχυρών.

Με το νέο ΚΠολΔ, η  διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεση και πλειστηριασμός) θα είναι απλοποιημένη σε ένα και μόνο στάδιο, με μειωμένες τις δυνατότητες αντίδρασής σας-τα ένδικα βοηθήματά σας, η δε ακίνητη περιουσία σας θα κατακυρώνεται στο στάδιο του πλειστηριασμού στο 1/3 της αντικειμενικής της αξίας. Ποιος θα είναι ο κερδισμένος εν τέλει;... Φυσικά οι τράπεζες!

Με απλά λόγια, η τράπεζα θα σας πάρει το σπίτι και εσείς δεν θα είστε καν στο Δικαστήριο...

Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα, για άλλη μια φορά τη σαθρότητα και τη σαπίλα του πολιτικού μας συστήματος. Έχουμε αργήσει πολύ ως Δικηγορικό Σώμα, ως Κοινωνία. Αυτήν τη φορά, όμως, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον ΚΠολΔ,  δεν υπερασπιζόμαστε απλά και μόνο ένα συντεχνιακό-συνδικαλιστικό μας δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα όλων εσάς σε μια Δίκαιη Δίκη. 

Την τελευταία πενταετία, λόγω των οικονομικών συγκυριών που έχουν πλήξει το ελεύθερο επάγγελμα, τίθεται σε όλους εμάς μέχρι και πρόβλημα επιβίωσης, με τις δε επικείμενες αλλαγές στο νέο Κώδικα τίθεται θέμα κατάλυσης των δικονομικών και συνταγματικών σας δικαιωμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από το λήθαργο και να αγωνιστούμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, σαν γνώστες και θεματοφύλακες των νόμων, ποιος άλλος θα το κάνει;

Καλημέρα, Ελλάδα...

* Η συνεργάτης του InVeria.gr Ιωάννα Δουκίδου είναι δικηγόρος στη Βέροια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο