Ημερίδες για την ενδοσχολική βία από τη Διεύθυνση Α/βάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας

Δ.Τ.: Επιμορφωτικές ημερίδες σε διευθυντές Δημοτικών Σχολείων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying)  πραγματοποιεί η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. 

Η πρώτη ημερίδα έγινε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θεανώ Ζωγιοπούλου" και την παρακολούθησαν οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής του Δήμου Βέροιας. 

Στην ημερίδα, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος παρουσίασε εισήγηση σχετικά με τον προσδιορισμό του προβλήματος, τα αίτια που το δημιουργούν, τις μορφές με τις οποίες αυτό εκδηλώνεται, καθώς και το προφίλ των μαθητών-θυμάτων και θυτών.  Παρουσιάστηκαν ακόμα οι τρόποι οργάνωσης των δράσεων για την παιδαγωγική αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τείνει να λάβει διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας. Επίσης, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας τόσο για την υποστήριξη των παιδιών που έχουν υποστεί ενδοσχολική βία, όσο και των παιδιών που ασκούν βία σε συμμαθητές τους. 

Ο κ. Διαμαντόπουλος ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, να παρεμβαίνουν άμεσα σε κάθε κρούσμα βίας και, όποτε κριθεί αναγκαίο, να ζητούν τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) που είναι στη διάθεση των σχολείων μέσα από το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων που συστάθηκε και λειτουργεί στην Ημαθία. Κάλεσε ακόμα τους διευθυντές να αναλάβουν άμεσα σχετικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και να προγραμματίσουν την υλοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των σχολείων τους, ώστε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να είναι πλήρως ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη απέναντι σε ένα πρόβλημα που τραυμάτισε στο παρελθόν την τοπική κοινωνία και εξακολουθεί να ταλανίζει την Εκπαίδευση και την κοινωνία. 

Μετά την ημερίδα της Βέροιας, θα ακολουθήσουν δύο ανάλογες συναντήσεις για τους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων των περιοχών της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας στις 1 και 2 Απριλίου αντίστοιχα.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο