Το ασφαλιστικό και ο ανάποδος σοσιαλισμός του Τσίπρα (άποψη)

ΑΠΟΨΗ - Του Λ. Κιοσέογλου: Πραγματικά δύσκολο να γράψεις για την πολιτική επικαιρότητα στις μέρες μας,όταν έχεις απο την μιά την κυβέρνηση να τροφοδοτεί συνεχώς την καθημερινότητα με αντικοινωνικές ανατροπές στο βιοτικό επίπεδο των κατώτερων λαικών στρωμάτων, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει με ψευδεπίγραφο ''αριστερό'' λόγο ''μεταρρυθμίσεις'', στρουθοκαμηλίζοντας με έναν σουρεαλιστικό τρόπο, που θα ζήλευε διακαώς κάποτε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.

- Και απο την άλλη μιά διεθνή συγκυρία,που βρίσκει την ευρώπη σε βαθιά και εντεινόμενη κρίση,με διαλυμένες τράπεζες,και αδύναμη να απαντήσει στην πρόκληση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος(για το οποίο φέρει βαριά ευθύνη μαζί με τις ΗΠΑ),το οποίο αποκτά πλέον ξεκάθαρα ευρωπαικές διαστάσεις,και απαιτεί συνολικές διεξοδικές λύσεις.

- Βάζοντας στο σκηνικό τα τρακτέρ στα μπλόκα των αγροτών,τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών κλάδων,και τα πάγια αιτήματα του εργατικού κινήματος,καταλαβαίνεις το αδιέξοδο του Κου Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

-Με την ''ευρώπη'' να διαμηνύει σε όλους τους τόνους(και διάφορους δημοσιογράφους και υπουργούς της κυβέρνησης να παπαγαλίζουν),οτι απαραίτητη προυπόθεση για την υλοποίηση της ''συμφωνίας''(και άρα την χρηματοδότηση),είναι η ψήφιση και η εφαρμογή της ουσιαστικής διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος,με τον κοινωνικό χαρακτήρα που το γνωρίσαμε απο τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά.

- Μας λένε λοιπόν όλοι αυτοί-με τον χαρακτηριστικό διαχρονικό ''ρεαλισμό'' που τούς διακρίνει-οτι ''τα νούμερα δεν βγαίνουν''...να θυμίσω εδώ οτι θεωρητικά το σύνολο του 3ου μνημονίου, φεσώθηκε στα κατώτερα,χαμηλά και πρώην μεσαία στρώματα του πληθυσμού,για 12 Δις ΕΥΡΩ.

-Θα ρωτήσει κανείς:υπήρχαν άραγε εναλλακτικές λύσεις;

-Μιά τεκμηριωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ που αποτελεί οργανισμό των μεγαλοεργοδοτών,αναφέρει οτι το 2013 και 2014,οι 500 μεγαλύτερες κερδοφόρες επιχειρήσεις της ελλάδας,ΑΥΞΗΣΑΝ τα κέρδη τους κατά περίπου 120 Δις ΕΥΡΩ!

- Αν λοιπόν η κυβέρνηση έβαζε μια έκτακτη εφάπαξ εισφορά της τάξης του 10% σε αυτές,θα προέκυπταν 12 Δις ΕΥΡΩ!

- γιατί λοιπόν δεν έκανε αυτό αντί να υπογράψει το επάρατο μνημόνιο 3;προφανώς ήταν ξεκάθαρη πολιτική της επιλογή-κοινώς διάλεξε με ποιούς να πάει και ποιούς να αφήσει...

- Μας λένε επίσης οτι άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο λόγος(κλάσμα)εργαζομένων πρός συνταξιούχους...ας μας πούν πρώτα το παράδειγμα κάποιας χώρας όπου με υφεσιακά μέτρα αυξήθηκε η απασχόληση!

- Μία μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δείχνει οτι μιά υποθετική μείωση της ανεργίας κατά 50%(στο 16% με πραγματικά στοιχεία δηλαδή),θα έφερνε στά ασφαλιστικά ταμεία περίπου 4 Δις ΕΥΡΩ...αυτό όμως προυποθέτει συγκεκριμένους ρυθμούς ανάπτυξης-και ξαναρωτώ:υπάρχει παγκοσμίως το παράδειγμα κάποιας χώρας,η οποία βγήκε απο οικονομική κρίση και διαρκή ύφεση,γυρνώντας στην ανάπτυξη με ΣΚΛΗΡΟ νόμισμα-όπως το ΕΥΡΩ;

- Αν πάλι θέλει κάποιος(πραγματικά Αριστερος)να λύσει το θέμα της ανεργίας με ταξικό πρόσημο,γιατί δεν προτείνει μιά πραγματικά ριζοσπαστική λύση;ας πούμε την καθιέρωση 4ωρου με τις ήδη καταβαλλόμενες αποδοχές και ασφαλιστικές καλύψεις,μιά και οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά περίπου κατά 50% στά χρόνια των μνημονίων;

-Και δεν είναι όλα αυτά κομμουνιστικές ιδεοληψίες,όπως θα έλεγε ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος:βασισμένη σε μετρήσιμα στοιχεία,η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί απο την δεκαετία του '90 πάνω απο 50%,με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και των επικοινωνιών-χωρίς να κατανεμηθεί η υπεραξία που αναλογεί στους εργαζόμενους!

- Καί να μήν ξεχνάμε εδώ την ανάδειξη του θέματος της ''γενιάς των 700 ευρω'' το 2009 απο τον Κο Τσίπρα(τότε,που ήταν αριστερός)-πράγμα που έδωσε φτερά στον τότε ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κατάκτησης της στήριξης της νεολαίας...αυτής που τώρα μεταναστεύει μαζικά λόγω της πολιτικής που αυτός συνεχίζει να εφαρμόζει.

- Τώρα,που η συνέχιση των μνημονίων αβαντάρει τούς εργοδότες να δίνουν κυρολεκτικά ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ στούς ανασφάλιστους εργαζόμενους τους(ελέω και της παντελούς ανυπαρξίας του ΣΕΠΕ),τι έχει να πεί;

- Η μη επαναφορά δε του βασικού μισθού, των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, ξεκαθαρίζει στην συνείδηση των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων,το τοπίο στο οποίο έχει διαλέξει να κινηθεί η συγκεκριμένη μνημονιακή κυβέρνηση:ο περίφημος ILO δεν είναι πρότυπο ταξικού φορέα,και η διακήρυξη οτι θα χρησιμοποιηθούν ''οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές,οι οποίες θα βασίζονται στην δεδομένη κατάσταση της οικονομίας'',μάλλον τρομάζουν τούς εργαζόμενους,παρά τούς καθησυχάζουν...

- Καί σε τελική κατάληξη:όταν έστω και ψευδεπίγραφα επικαλείσαι μιάν έννοια για την οποία έδωσαν το αίμα τους εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων,μην την κακοποιείς...

- Οταν εκλέγεσαι για να αναδιανείμεις τόν πλούτο,δεν έχεις ελαφρυντικά αναδιανέμωντας την φτώχεια-οτι κι αν επικαλείσαι...

- Στήν ιδιωτικοποίηση μάλιστα του πλούτου καί στήν κοινωνικοποίηση τής φτώχειας,τα κατάφερναν μιά χαρά τόσα χρόνια καί τα δεξιά κόμματα όλων τών χρωματών,πρίν απο εσένα.

- Είναι ΑΥΤΗ ακριβώς η τακτική,που πετυχαίνει να δυσφημίζει συνολικά τις αξίες καί τα ιδεώδη της εναπομείνουσας πραγματικής Αριστεράς,ρίχνοντας νερό στόν μύλο των νεοναζί τής χρυσής αυγής.

- Ο ανάποδος σοσιαλισμός έχει κοντά ποδάρια Κε Τσίπρα...

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο