Όλη η αλήθεια για την καταδίκη διαχειριστή site για ψευδείς ειδήσεις από δικαστήριο της Βέροιας

Είναι - τουλάχιστον - οξύμωρο να αναφέρεται κανείς σε μία είδηση που αφορά καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, χρησιμοποιώντας κατά την μετάδοση αυτής της είδησης και ο ίδιος ψευδείς ή παραπλανητικές ή ασαφείς πληροφορίες!

Κάτι τέτοιο έγινε στο άκουσμα της είδησης ότι ένας διαχειριστής site με θέματα για γονείς, αλλά και πολλά εντελώς άσχετα θέματα, καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας, για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σχετικά με το παιδικό εμβόλιο MMR (το θέμα έφερε στο φως η Καθημερινή). 

Επικροτούμε την καταδίκη, αλλά κάπου εδώ αρχίζουν τα... δύσκολα! Το θέμα άρχισε να αναπαράγεται και από τοπικά sites, άλλα με πιστή αντιγραφή του ασαφούς χρονικά και ως προς το αντικείμενο ρεπορτάζ και άλλα... διανθίζοντας το θέμα, παρουσιάζοντας (ηθελημένα ή μη) την είδηση ως αφορούσα site της Βέροιας...

Τα τηλέφωνα άρχισαν να πέφτουν βροχή, να διερωτώνται όλοι ποιος είναι αυτός που καταδικάστηκε για την διακίνηση hoax, ενώ φαίνεται πως όλο και περισσότεροι "δημοσιογράφοι" ή δημοσιογράφοι μπήκαν στον πειρασμό να αντιγραφοεπικολλήσουν την είδηση, για να... διώξουν τις υποψίες από πάνω τους(;) ή για να παρουσιάσουν απλά την είδηση, χωρίς να μπουν στον κόπο να την ερευνήσουν, έστω στοιχειωδώς. 

Το κορυφαίο της νέας... διασποράς ψευδών ειδήσεων ή, καλύτερα, της ελλιπούς ενημέρωσης, ήταν όταν ένας δημοσιογράφος κεντρικού δελτίου πανελλαδικής εμβέλειας καναλιού, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι καταδικάστηκε δημοσιογράφος τοπικού ΜΜΕ της Ημαθίας...

Βεβαίως, ο καταδικασθείς δεν έχει καμία σχέση με την Ημαθία, αλλά το γεγονός ότι το inτernet είναι παγκόσμιο και ο πολίτης που έκανε την καταγγελία ήταν από τη Βέροια, έκανε στα εδώ δικαστικά όργανα την καταγγελία, οπότε και εδώ σχηματίστηκε η δικογραφία και δικάστηκε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

Για να τελειώνει, λοιπόν, το θέμα, επειδή οι πραγματικοί δημοσιογράφοι στην Ημαθία είναι συγκεκριμένοι και με ονοματεπώνυμο, σε αντίθεση με τα διάφορα blogs και sites που κατά καιρούς εμφανίζονται (και στην Ημαθία) χωρίς "όνομα και υπογραφή", το ξεκαθαρίζουμε πως δεν ήταν τοπικός δημοσιογράφος ή ημαθιώτης blogger.

Βεβαίως, εκκρεμεί μια άλλη παρόμοιας φύσης μηνυτήρια αναφορά, όντως σε ημαθιώτη αυτή τη φορά, για την ψευδή είδηση για την δήθεν καταστροφή σε εκκλησάκι στο στρατόπεδο "Αρματολού Κόκκινου", στην Αγ. Βαρβάρα, που σήμερα είναι Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Αλλά, δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά γνωστός ακροδεξιός, που απλά έκανε ένα blog και διασπείρει ναζιστικές απόψεις και επιδίδεται σε μισαλλόδοξη προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων. 

Νίκος Βουδούρης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο