Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας στη Βέροια με επίκεντρο την ΑΝ.ΗΜΑ. ΑΕ

Τακτική συνεδρίαση στη Βέροια, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης (26/5) το Περιφερειακό Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, με το ενδιαφέρον της συνεδρίασης να επικεντρώνεται στη συζήτηση για την ΑΝ.ΗΜΑ. ΑΕ, κατόπιν σχετική επερώτησης του Δημήτρη Μούρνου.


Η επερώτηση με θέμα την ΑΝ.ΗΜΑ. που κατέθεσε η παράταξη "Συμμετέχω", δια του Δημήτρη Μούρνου, προς στον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, ανέφερε τα εξής:


Στην 5η/10-3-2016 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, ο εκ νέου ορισμός εκπροσώπων της ΠΚΜ στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Νομού Ημαθίας (ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε.) που ορίσθηκε για τις 15-03-2016 με μοναδικό θέμα “Βιωσιμότητα της εταιρείας”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας από τον Αύγουστο του 2014, κατέθεσε την με Α.Π. Οικ.83407/327/25-2-2016 έγγραφη δήλωση παραίτησης του από την θέση του εκπροσώπου, την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε προφορικά.

Στη δήλωση αυτή, την οποία επισυνάπτουμε, προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σφάλματα προηγούμενων Διοικήσεων, τα οποία οδήγησαν, όπως ανέφερε, την εταιρεία σε οικονομικό μαρασμό.

Συνέχισε λέγοντας, ότι σήμερα είναι κοινό μυστικό ότι η εταιρεία δεν είναι  πια βιώσιμη. 

Αποστελεχωμένη και καταχρεωμένη, όπως λέει, κατέληξε έφορο λιβάδι για κατασπατάληση.

Ήδη το Δ.Σ., πληροφορεί, δεν ενέκρινε τον τελευταίο ισολογισμό με αποτέλεσμα να τεθεί υπό την επιτήρηση δικαστικών αρχών, με τον ορισμό ορκωτού λογιστή.

Καταλήγει λέγοντας, ότι “επιθυμώντας  να δείξω την έντονη αντίθεσή μου με τα όσα έχουν προηγηθεί, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, αποφάσισα να παραιτηθώ της  θέσης που ορίστηκα και να θέσω την παραίτησή μου αυτή υπό την κρίση του περιφερειακού συμβουλίου.

Στην ίδια συνεδρίαση τόσο ο κ. Καλαϊτζίδης όσο και ο νυν πρόεδρος της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε., Περιφερειακός σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης δεσμεύτηκαν  ενώπιον της ολομέλειας του Π.Σ. ότι θα ενημερώσουν το σώμα για την κατάσταση της εταιρείας και την απόφαση της Γ.Σ.

Επειδή:
1) έχει παρέλθει χρόνος περισσότερος  των δύο μηνών και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση.
2) οι καταγγελίες είναι σοβαρότατες που αν επαληθευθούν, συνιστούν σοβαρές    πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
3) σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, οι αναπτυξιακές των πρώην Νομαρχιών αποτελούν εταιρείες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Επερωτώνται 
ο κ. Περιφερειάρχης 
ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

1) Ποιά είναι η σημερινή κατάσταση της εταιρείας και ποιό είναι το μέλλον της 
2) Ποιά είναι η απόφαση της Γ.Σ.
3) Που βρίσκεται η αλήθεια για τις καταγγελίες του κ.  Αντιπεριφερειάρχη  Ημαθίας
4) Ποιές ενέργειες έγιναν για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συμπληρώνει έξι χρόνια λειτουργίας και την διοίκηση  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  βρίσκονται τα ίδια σχεδόν άτομα και είναι προφανές ότι οι καταγγελίες περιλαμβάνουν  και πρόσωπα που την υπηρέτησαν ή την υπηρετούν.


Ο Κώστας Καλαϊτζίδης, απαντώντας στην επερώτηση του συνδυασμού  ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, για την κατάσταση της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε., ανέφερε:

Μετά από την καταψήφιση του ισολογισμού του 2014 από την γενική συνέλευση της Αναπτυξιακής Ημαθίας Α.Ε (ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε) ,  στην οποία η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας είναι μέτοχος με μη πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 15%, το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε  Ημαθίας, ως όφειλε, ζήτησε από το γραφείο νομικής υπηρεσίας Π.Ε Ημαθίας να προβεί σε υποβολή αιτήσεως προς το Πρωτοδικείο Βεροίας, προκειμένου να οριστούν από αυτό δυο ειδικοί ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγξουν τον απολογισμό και τα πεπραγμένα που αυτός απεικονίζει και θα εκδώσουν σχετικό πόρισμα.

Μετά από την έκδοση του πορίσματος αυτού, η Π.Ε Ημαθίας θα είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη για τα τεκταινόμενα, η οποία θα βασίζεται πλέον σε αδιάσειστα στοιχεία.

Θα ήθελα να τονίσω ότι λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους, από τον Ιανουάριο  του 2016, δεν είναι δυνατή η κατάθεση της αίτησης από το νομικό σύμβουλο της Περιφερειακής μας Ενότητας, μέχρι την λήξη της αποχής.

Επ΄ ευκαιρία δε των ανωτέρω, θα ήθελα να σας ενημερώσω και για το θέμα της  ΑΝ.ΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ, η οποία εν πολλοίς αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε.

Συγκεκριμένα η άτυπη δανειοδότηση από την ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε στην ΑΝ.ΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗ, που  θα κριθεί για τη νομιμότητα της αρμοδίως και η οποία κατάντησε  επιχορήγηση, λόγω της αδυναμίας της ΑΝ.ΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ να επιστρέψει  το δάνειο, θεωρώ ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης ή και αποσβέσεως της ζημιάς, μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΣΕΣ), υπό την προϋπόθεση φυσικά της επιλογής της ΑΝΗΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ  ως φορέα  διαχείρισης μιας τέτοιας δράσης από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι  τη σύνθεση του συμβουλίου μιας Ανωνύμου Εταιρείας καθορίζει η γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία η Π.Ε Ημαθίας κατέχει μειοψηφικό πακέτο, όπως προανέφερα. Οι δε σύμβουλοι που εκπροσωπούν την Π.Ε Ημαθίας, καθορίζονται με πλειοψηφική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών του σώματος.  Αν οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ γνωρίζουν κάποιον άλλο σύννομο τρόπο θα παρακαλούσα να μας τον αναφέρουν. Όσο δε αφορά την δική μου διοίκηση στην Π.Ε Ημαθίας σημειώνω ότι υπήρξε πλήρης ανανέωση στον ορισμό των εκπροσώπων μας στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΝ.ΗΜΑ Α.Ε.

(τα παραπάνω κείμενα δημοσιεύονται όπως εστάλησαν από τα γραφεία των Κ. Καλαϊτζίδη και Δ. Μούρνου)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο