Σωματείο Λαϊκών Αγορών Ημαθίας: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ η εισήγηση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας

ΔΤ: Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας, το θέμα της επιστροφής ή μη του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών προς το Δήμο Αλεξάνδρειας.

Στην τοποθέτησή του, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Ημαθίας, δικηγόρος Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης, αναφέρθηκε στην πολύ εύστοχη πρόβλεψη του νομοθέτη στο Ν. 4264/2014, όπου από το σύνολο των τελών που καταβάλλουν οι πωλητές των λαϊκών αγορών, ένα μικρό μέρος και συγκεκριμένα το 5% επιστρέφεται στο Σωματείο προκειμένου να εξυπηρετήσει λειτουργικές ανάγκες της λαϊκής αγοράς και λειτουργικές ανάγκες του ίδιου του Σωματείου, ενισχύοντας έτσι αφενός το θεσμό του σωματείου και αφετέρου, καθιστώντας το ίδιο το σωματείο σύμμαχο στην είσπραξη των τελών αυτών από τα μέλη του προς όφελος του Δήμου.

Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα ζητήθηκε και κατατέθηκε νομική γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του Σωματείου περί της νομιμότητας του αιτήματος μας, στο εισηγητικό του θέματος αναφέρεται ότι η εφαρμογή του Νόμου δεν είναι υποχρεωτική, ακόμα και όταν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για την καταβολή του ποσού (!), ώστε για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά η εφαρμογή ενός Νόμου επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου! Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, κ. Γκυρίνης, με μια κυνική εισήγηση δήλωσε ότι ο Δήμος δε διαθέτει χρήματα και για αυτό ζήτησε να απορρίφθη το αίτημά μας, όπως κι έγινε.

Με την εισήγηση αυτή και εν τέλει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” βρήκε το θεσμικό εκφραστή του στο πρόσωπο του Δημάρχου κ. Γκυρίνη και των συμβούλων που υπερψήφισαν την εισήγηση του. Με την ίδια λογική που ο Δήμος Αλεξάνδρειας δεν έχει να επιστρέψει το 5% από τα εισπραχθέντα από τους πωλητές, τι θα συμβεί αν και οι πωλητές των λαϊκών αγορών πούνε κι αυτοί “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” στο Δήμο Αλεξάνδρειας; Θα χάσει ο Δήμος το 95% για χάρη του άλλου 5% ή μήπως θα καταθέσει μαζικές αγωγές κατά των εργαζομένων στη Λαϊκή αγορά; Αυτή η “λογική” που παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας, μπορεί να ανοίξει τους “ασκούς του Αιόλου” σε μια ευαίσθητη επαγγελματική ομάδα και δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό ρήγμα ανάμεσα στους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς και το Δήμαρχο, χωρίς πραγματικά να υπάρχει ουσιαστικός λόγος να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, αφού το Σωματείο δεν ζητά επιχορήγηση από το Δήμο, αλλά μονάχα το 5% από όσα τα μέλη του καταβάλουν στο Δήμο.

Ως Σύλλογος Πωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Ημαθίας διαμαρτυρόμαστε για αυτή την παράλογη και παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας και ιδιαίτερα για την αρνητική εισήγηση του Δημάρχου, κ. Γκυρίνη. Είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για να προσβάλουμε την απόφαση αυτή και να την κηρύξουμε άκυρη ως παράνομη.

Ας έχει υπόψη του ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα σταθεί αλληλέγγυος στα προβλήματα του Συλλόγου μας, ότι θα μας βρει σύσσωμους απέναντι σε πρακτικές που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Συλλόγου και αποτελούν τροχοπέδη στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στην εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                  Ο Γραμματέας
Δημήτριος Τζιτζής                        Αλέξανδρος Μαραγκός

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο