Αγγ. Κοτταρίδη: Η πρόταση ήταν εξ αρχής για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας

Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση (ανταλλαγή επιχειρημάτων ή κόντρα, όπως το δει κανείς) σχετικά με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, καθώς η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο facebook, απαντά στα όσα μέχρι τώρα ειπώθηκαν και προσπαθεί να ξεκαθαρίσει πως ο Δήμος Βέροιας ήταν ενήμερος για τις ενέργειες αυτές από το 2012...

Δείτε τι έγραψε η κα Κοτταρίδη, επισυνάπτοντας και την παρακάτω φωτογραφία, που αποτελεί  - όπως αναφέρει η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, το τοπογραφικό που συνόδευε επιστολή του 2012 προς τον Δήμο Βέροιας με θέμα: Επανακήρυξη της πόλης της Βέροιας:
Μολονότι δεν είναι ο πλέον ορθόδοξος τρόπος να μιλάμε για υπηρεσιακές ενέργειες από εδώ, νομίζω ότι πρέπει μερικά πράγματα να γίνουν ξεκάθαρα για όλους.... το οφείλω τουλάχιστον σε όλους τους φίλους Βεροιώτες και μη που με ρωτούν. 

Η διαδικασία αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας ξεκίνησε το 2012, γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συστηματική διαχείριση-ανάδειξη του συνολικού μνημειακού αποθέματος της πόλης που είναι κυριολεκτικά τεράστιο! 

Η διαδικασία που γίνονται οι κηρύξεις και αναοριοθετήσεις είναι σαφής και πάγια και προβλέπεται από τον νόμο 3028/2002 Περί Αρχαιοτήτων. Με δεδομένη την χρονολόγηση των πολλών ιστάμενων μνημείων της πόλης στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, ήταν υποχρέωση της 11ης ΕΒΑ να την ξεκινήσει, έστειλε λοιπόν η τότε 11η ΕΒΑ στις 13-9-2012 ( αρ. πρωτ. 3831/13-9-2012) ένα έγγραφο στις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και στις υπηρεσίες του Δήμου (στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας, στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Τοπογραφίας – Εποικισμού και Αναδασμού) της Περιφέρειας κλπ.

Στο έγγραφο αναφερόταν "...σας αποστέλλουμε συνημμένα, σε συμβατική και ψηφιακή μορφή, τοπογραφικό διάγραμμα της πόλης της Βέροιας με σημειωμένες της θέσεις των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της, και παρακαλούμε για τις απόψεις σας το συντομότερο δυνατόν σχετικά με τις χρήσεις γης και τις υφιστάμενες δραστηριότητες στην υπό επανακήρυξη περιοχή."

Το ποια είναι η προς επανακύρηξη περιοχή αναφερόταν στον τίτλο του εγγράφου "ΘΕΜΑ: Επανακήρυξη της πόλης της Βέροιας" και φυσικά φαινόταν στο συνημμένο τοπογραφικό, όπου ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει ολόκληρη την Βέροια (συνημμένη φωτογραφία)....

Όπως προβλέπεται, το σχέδιο συνοδευόταν και από πίνακα όπου αναφέρονταν αναλυτικά ένα-ένα όλα τα ήδη κηρυγμένα μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση αναοριοθέτησης..

Νομίζω ότι για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς ελληνικά δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι το αντικείμενο της πρότασης ήταν εξ αρχής ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας και επί αυτού ζητούνταν οι απόψεις...

Μετά από πολλή δουλειά αναλυτικής τεκμηρίωσης των μνημείων, τοπογράφησης, φωτογράφησης, συγκέντρωσης όλης της βιβλιογραφίας και καταγραφής όλων των στοιχείων, συμπεριλαμβάνοντας ως ενιαία πλέον ΕΦΑ Ημαθίας και τα δεδομένα των προϊστορικών και κλασικών ευρημάτων από το πολεοδομικό συγκρότημα και την ευρύτερη περιοχή (νεκροπόλεις, ιερά εκτός των τειχών), καταλήξαμε στην τελική πρότασή μας, η οποία και κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.

Η τελική πρόταση διαφοροποιείται από την αρχική ακριβώς επειδή προστέθηκαν και οι προϊστορικές και κλασικές αρχαιότητες, δηλ. οι αρχαίες νεκροπόλεις και οι προϊστορικοί οικισμοί στα ανατολικά και τα νότια εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος και τα εκτός τειχών ιερά στα δυτικά, όπου προφανώς θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των εκσκαφών.

Αντίθετα, μετά προσεκτική μελέτη, αφαιρέσαμε ένα κομμάτι από το πολεοδομικό συγκρότημα (αυτό που βρίσκεται στα βόρεια της οδού Θσσαλονίκης) γιατί τελικά κρίθηκε ότι δεν παρουσιάζει σημαντικά μνημεία. Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, ξαναζητήθηκαν οι απόψεις των υπηρεσιών του Δήμου κλπ. από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ πλέον, όπως προβλέπεται για αυτή την φάση της διαδικασίας... 

Οι Κηρύξεις/Αναοριοθετήσεις των αρχαιολογικών χώρων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας της μνημειακής μας κληρονομιάς,συνοδεύονται πάντα από εξαιρετικά αναλυτικές γραπτές τεκμηριώσεις, συζητούνται στα κορυφαία γνωμοδοτικά όργανα του ΥΠΠΟΑ με ανοιχτές διαδικασίες και φυσικά δεν αποτελούν πεδίο που επιδέχεται παραπλανήσεις και μεθοδεύσεις..

ΥΓ: Επειδή διάβασα εν τω μεταξύ και τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, επισημαίνω ότι, αν επρόκειτο για επανακήρυξη συγκεκριμένων μνημείων, αυτά θα αναφέρονταν ονομαστικά στον τίτλο του εγγράφου και στο συνακόλουθο τοπογραφικό σχέδιο θα έπρεπε να φαίνεται η διαφοροποίηση στα όρια του περιβάλλοντος χώρου καθενός τους. Αυτό δεν συμβαίνει ακριβώς επειδή η "επανακύρηξη" (ο όρος προέρχεται από τον Νόμο 3028/2002) αφορά σε ολόκληρη την πόλη.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο