Επεκτατική προσπάθεια για επικυριαρχία σε ολόκληρο τον Δ. Βέροιας (άποψη)

Του Τάσου Τόλιου,
Αρχιτέκτονα
- Κηρύξεις Δήμου Βέροιας: Όλα για έναν καημό;

Αποκαλυπτικός των προθέσεων και των επιδιώξεων της προϊσταμένης της Αρχαιολογικής υπηρεσίας της Ημαθίας είναι ο χάρτης που έδειξε στην χθεσινή "ημερίδα" του Επιμελητηρίου Ημαθίας ο Δήμαρχος μας  κ. Κώστας Βοργιαζίδης.
Ας τον δούμε λοιπόν!

Με μπλε χρώμα στο χάρτη σημειώνονται τα όρια του καλλικρατικού Δήμου Βέροιας και με κόκκινες γραμμές τα όρια των κηρυγμένων και των υπό κήρυξη αρχαιολογικών χώρων.
Ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Το 1995, η σημερινή προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, με την ιδιότητα τότε της αρμόδιας  αρχαιολόγου για την Βεργίνα, μή έχουσα δικαίωμα για διενέργεια ανασκαφών στο κομμάτι μεταξύ Βεργίνας και Παλατιτσίων, που είναι Πανεπιστημιακή ανασκαφή, κάνει την πρώτη επέκταση αρχαιολογικού χώρου, 50.000 στρέμματα, πέριξ της Βεργίνας! Και ορίζει ζώνες απολύτου προστασίας Α και Α1. 

Στη συνέχεια κατευθύνεται στον ορεινό όγκο των Πιερίων και το έτος 2000 με εισήγησή της χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικός χώρος 8.000 στρέμματα στην Χαράδρα Ημαθίας και απανωτά 50.000 στρέμματα από τη Σφηκιά έως τα Ριζώματα και το Δάσκιο. Δεν της φτάνουν όμως! Με την μετακίνησή της στην "αρχηγία" της ΙΖ' ΕΠΚΑ και στην συνέχεια της 11ης ΕΒΑ και, μετά την ενοποίησή τους, «ανοίγει τα φτερά της», περνάει τον Αλιάκμονα και επεκτείνεται και στο Βέρμιο: το 2015 εισηγείται την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου μιας ακόμη εκτεταμένης περιοχής 20.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει τα χωριά Αγία Βαρβάρα, Ασώματα, Ράχη, Άμμο, και τη θέση Τζαμάλα. 

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εισήγησή της να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας, καθώς και αδόμητες περιοχές εκτός σχεδίου πέριξ της πόλης. Για να μην είμαστε άδικοι, άφησε και κάτι εκτός κηρύξεων. Στο αρχαιολογικό όραμα της κυρίας δεν υπάρχουν η Πατρίδα, ο Αη Γιώργης και τα πεδινά χωριά περί το Μακροχώρι που, προς τον παρόν, φαίνεται να εκτιμά ότι δεν κρύβουν στο έδαφός τους  αρχαιότητες. 

Για να επανέλθουμε στο χάρτη,  μή σας γελάνε οι εκτεταμένες περιοχές που είναι εκτός του ενδιαφέροντός της! Πρόκειται για ακατοίκητα βουνά και δασώδεις εκτάσεις.

Τί βλέπουμε λοιπόν; Μια επεκτατική προσπάθεια για επικυριαρχία σε ολόκληρο τον Δήμο μας, μια αχόρταγη διάθεση για αύξηση των αρμοδιοτήτων της και ένα μεγάλο καημό! Να σκάψει κάπου και να βρει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάτι σημαντικό, γιατί μέχρι τώρα η κυρία προϊσταμένη είναι πολλά πράγματα: διοικητική προϊσταμένη, αναστηλώτρια (;), αρχιτέκτονας (;), μουσειολόγος (;), διακοσμήτρια και άλλα. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, όμως, με την έννοια του αρχαιολόγου - ανασκαφέα με κάποια σπουδαία ανακάλυψη είναι; Μήπως η Ημαθία πληρώνει ακριβά και  χωρίς αντίκρισμα αυτόν τον καημό;

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο