ex-Αιρετικά: Με μιζέρια δεν διοικείται ένας Δήμος - Μια ουτοπική ευχή


Τα τελευταία χρόνια, πες του Μνημονίου, πες της οικονομικής κρίσης, όπως θες πες, μας έχει πάρει η κάτω βόλτα, σε πολλούς τομείς. Νομίζω δεν χρειάζεται παραπάνω ανάλυση σε αυτό. Ωστόσο, η "μπόρα" δεν άφησε και την... έμπνευση, το όραμα, την δημιουργικότητα στον τομέα εκείνο της πολιτικής που έχει την αμεσότερη σχέση με τους πολίτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα του Α' βαθμού, τους Δήμους.

Παίρνουμε ως παράδειγμα τη Βέροια, γιατί σε αυτή ζούμε και αυτής τα τεκταινόμενα γνωρίζουμε: Αν προσπαθήσει να δει κανείς τα τελευταία - τουλάχιστον - χρόνια την ρητορική διοικούντων και αντιπολιτευόμενων, πραγματικά θα μαυρίσει η ψυχή του... Γκρίνια, παράπονα, "καρφιά", για όλα να έχουν να πουν κάτι κακό από τη μία, διαχείριση της μιζέριας, της φτώχειας και της δύσκολης κατάστασης από την άλλη.

Οι φωνές που έχουν να προσφέρουν κάτι εποικοδομητικό, σπανίζουν. Όπως σπανίζει η συστράτευση όλων των συμμετεχόντων στα δημοτικά συμβούλια για μια κοινή και ειλικρινή συνεργασία για κάτι παραπάνω από το να κλειστούν οι λακκούβες και να μαζευτούν τα σκουπίδια. Ακόμα και τον τελευταίο καιρό που εμφανίζεται ένα κοινό μέτωπο κατά των σχεδίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κοινός στόχος έχει "πολεμικό" ή "αμυντικό" πρόσημο, συστρατευόμαστε, δηλαδή, απέναντι σε ένα "κακό" (όπως ισχυρίζονται) που θα μας βρει.

Αυτός είναι ο σκοπός μας; Η διαχείριση απλά της μιζέριας μας; Θα μου πείτε, όταν έχεις προβλήματα, δεν φιλοσοφείς... Έτσι είναι, από αρχαιοτάτων χρόνων, φιλοσοφούσαν όσοι είχαν το στομάχι γεμάτο. Αλλά, μήπως αυτό είναι και μια πολύ καλή δικαιολογία για να καλύψουμε την αδυναμία μας απέναντι στο "θετικό";

Δηλαδή, πέρα από τις λακκούβες, πέρα από την γέφυρα Κούσιου που δεν ολοκληρώθηκε (και πολύ κακώς δεν αποδείχθηκε ικανός ο Δήμος να το κάνει), πέρα από όλα τα στραβά που υπάρχουν και καλά κάνουν και τα επισημαίνουν οι της αντιπολίτευσης και από την άλλη, πέρα από το άγχος της διοίκησης να φέρει εις πέρας τα θέματα της καθημερινότητας, πέρα από όλα αυτά, δεν μπορούμε λίγο να "οραματιστούμε";

Η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφούσα παράταξη αυτή της θητείας, έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση. Και λέγοντας "σοβαρή", δεν εννοούμε ότι απαρτίζεται από μη σοβαρά άτομα, αλλά έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να επιτελέσει όσο θα έπρεπε το σοβαρό καθήκον που της ανέθεσαν οι πολίτες: Την κρητική στην διοίκηση, αλλά και τον παραγωγικό λόγο.

Όταν, λοιπόν, η διοίκηση σφάλει σε ένα θέμα και από την απέναντι πλευρά επισημανθεί μόνο το σφάλμα, χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη αντιπρόταση (όχι στα λόγια, αλλά με σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις), δεν είναι λογικό να κινδυνεύει η διοίκηση να οδηγηθεί σε τέλμα; Αν δεν έχεις κάτι να ανταγωνιστείς, αν δεν έχεις κάτι να αντιμετωπίσεις και να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος, συνήθως μένεις στάσιμος.

Η στασιμότητα - όπως καταλαβαίνετε - δεν είναι ο καλύτερος... σύμβουλος για να ξεφύγουμε από την ανακύκλωση της μιζέριας μας. Είναι μάλλον ουτοπικό, αλλά θα παραδεχτούμε το Δημοτικό Συμβούλιο εκείνο που θα βάλει στην άκρη τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις αυταρχικές πρακτικές και τις αντιπολιτευτικές κορώνες και θα δουλέψει με παραγωγικό λόγο, προτάσεις, όραμα. Με λίγα λόγια, να λειτουργεί με θετικό πρόσημο, με αισιοδοξία, με προοπτική και όχι με αρνητικό πρόσημο, γκρίνια και στειρότητα.

Ουτοπία...


ex-αιρετικά
Η στήλη του InVeria.gr που σπάσει τα... δόγματα
Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη


(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο