Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η 10η Οκτωβρίου - Μήνυμα από τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: 
«Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Ολους»...

Η Παγκόσμια Οργάνωση  Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει υιοθετήσει την 10η Οκτώβρη ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, για να θυμίζει σε όλους τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας στον άνθρωπο.  Για το 2016 έχει σαν θέμα τις  Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Ολους.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται μεγάλη αύξηση στα ψυχικά νοσήματα και κυρίως στην κατάθλιψη και στις εξαρτήσεις κάθε είδους, όπου η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Εκατομμύρια άνθρωποι της γης που υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση σε  υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Τα 2/3 των ψυχικά πασχόντων στη γη δεν έχουν καμία δυνατότητα θεραπείας οποιασδήποτε μορφής.

Πέρα όμως από τις θεωρίες και τους ορισμούς, η πραγματικότητα είναι εδώ και προκαλεί τον άνθρωπο. 

Μακριά από στίγματα, ταμπού και δεισιδαιμονικές σκέψεις, η ψυχική υγεία έχει πάψει πια να αποτελεί αντικείμενο ειρωνείας. Εχει καταστεί προτεραιότητα στη ζωή του ανθρώπου που οφείλει να την προασπίσει. 

Στη χώρα μας η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει μείνει δεκαετίες πίσω.

Σε συνδυασμό δε με τις  μεγάλες και δύσκολες αλλαγές λόγω οικονομικής κρίσης, έχουμε σαν αποτέλεσμα την έξαρση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, που για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται νέες, καινοτόμες και γενναίες πολιτικές και τομές,  δημιουργία νέων και σύγχρονων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την ψυχιατρική κοινότητα αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη.

Οι πολίτες της Ημαθίας αντιμετωπίζουν σοβαρά ,  ανυπέρβλητα και σύνθετα προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Η Ημέρα αυτή ευνοεί τον ανοικτό διάλογο που είναι επιβεβλημένος για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.

Το φετινό θέμα της που είναι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας για Ολους, μας καλεί να προβληματιστούμε ως προς τις συντονισμένες προσπάθειες ενεργούς παροχής Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, ως μια ενεργή διαδικασία της πρόληψης και της διαχείρισης των ήπιων καταστάσεων που μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα άτομα, με γνώμονα πάντα την πεποίθηση ότι η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας ,καλούμε όλους τους φορείς, την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και την κοινωνία της Ημαθίας να παλέψουμε όλοι μαζί για:
- την ίδρυση δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Νομό μας
- τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου
- την αξιοπρεπή διαβίωση των πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις
- για την ψυχική, κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!

Για το Δ.Σ.

        Ο Πρόεδρος               Η Γεν. Γραμματέας
Γιώργος  Σαλιάγκας             Μαρία Ντέντου

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο