Περί βλακείας (συνεισφορά σε σχόλιο του InVeria.gr)

ΑΠΟΨΗ: Θέλοντας να συμβάλλω και εγώ στον προβληματισμό σου, InVeria.gr, για  το φαινόμενο της βλακείας, σου στέλνω αυτούσιο ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί - αν θυμάμαι καλά - πριν από χρόνια στην εφημερίδα "Νέα". 

Βέβαια αν ο βλάκας κατέχει και δημόσια θέση, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και φυσικά όλα αυτά πρέπει να έχουν και μία δόση αυτοκριτικής από όλους μας:

Είναι καιρός πια να βγάλουμε το γάντι για να κυνηγήσουμε τη βλακεία. Το κακό έχει παραγίνει. Μιλάμε για το πόσο εύκολα αποδιώχνει κανείς από τους ώμους του το βάρος της ευθύνης- της όποιας ευθύνης-και για το πόσο πρόθυμα το φορτώνει στους άλλους. Ένας Νεοϋορκέζος έκανε αγωγή στα Μακντόναλντς, στα Μπέργκερ Κίνγκ, στα Γουέντις και στα Κεντάκι Φράϊντ Τσίκεν, υποστηρίζοντας πως αυτά τα φασφουντάδικα φταίνε για την παχυσαρκία του και για τα προβλήματα που αυτή προκάλεσε στην υγεία του. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι χοντρός, αλλά ο δικηγόρος του ήταν μάλλον χοντροκέφαλος. Ποιος δικηγόρος με τα σωστά του θα αναλάμβανε την υπόθεση;

Το αδίκημα της βλακείας, αν κάποτε η πολιτεία το χαρακτηρίσει αδίκημα (ευχής έργο), θα έμπαινε μάλλον στην διαδικασία των πταισμάτων, λέει ο δημοσιογράφος Πίτερ Πίτς. Μα θα διαφωνήσουμε μαζί του. Γιατί τότε θα γινόταν όλος ο κόσμος μία απέραντη φυλακή. Που να χωρέσουν άλλο οι γεμάτες φυλακές μας. Όχι η ποινή που πρέπει στη βλακεία είναι ο θάνατος. Γιατί η υπευθυνότητα είναι τόσο ακριβή, που θα πρέπει να αξίζει όσο τουλάχιστον το κεφάλι μας. Άλλωστε τι να το κάνουμε τέτοιο κεφάλι, αν είναι παραγεμισμένο με βλακεία;

Το φταίξιμο εύκολα οι άνθρωποι το ρίχνουν στους άλλους, μόλις αντιληφθούν πως έκαναν κάποια βλακεία. Το φταίξιμο προϋποθέτει σφάλμα και όπως έλεγε και ο Πλούταρχος "εύκολα βρίσκεις το σφάλμα, μα δύσκολα το διορθώνεις". Γιατί θα πρέπει να κυνηγήσουμε τη βλακεία; Επειδή έχει σχέση με την προσωπική υπευθυνότητα. Και η υπευθυνότητα διαπαιδαγωγεί. "Είμαι πάντα πρόθυμος να μάθω, μα δεν μου αρέσει πάντα να μου δίνουν μαθήματα" είχε πει ο Τσώρτσιλ. Έχουμε μάθει εύκολα να ρίχνουμε το φταίξιμο από τον ένα στον άλλο, αρκεί να μην μας πουν, ότι φταίμε. Φέρονται άσχημα τα παιδιά; Είναι επειδή βλέπουν ταινίες βίας στην τηλεόραση. Δεν μπαίνουν στο πανεπιστήμιο; Είναι επειδή αυξήθηκαν οι βάσεις. Χάσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε στο χρηματιστήριο; Είναι επειδή μας ξεγέλασαν με ψεύτικους ισολογισμούς οι επιχειρήσεις. Γίναμε χοντρομπαλάδες; Είναι επειδή τα φασφουντάδικα βάζουν μέσα στα χάμπουργκερ μια εθιστική ουσία στην οποία κανένας άνθρωπος στην γη δεν μπορεί να αντισταθεί. Το είπε και αυτό ο Νεοϋορκέζος χοντρός.

Μην τρελαθούμε. Ύστερα από όλα αυτά είναι πια φανερό πως η δίωξη της βλακείας είναι επιβεβλημένη. Άλλωστε η βλακεία δεν είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Βέβαια δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Δημήτριος Κων/νου Ταρατσίδης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο