Το ρυπαρό φαινόμενο της αφισορύπανσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Το θέμα που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, αυτό της αφισορύπανσης, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας της Δευτέρας (5/12), με αφορμή παλαιότερα δεκάδες πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και φορείς ΟΤΑ.

Το ζητούμενο της συνεδρίασης ήταν αν η ανάρτηση αφισών σε μη ενδεδειγμένα σημεία (κοινώς, όπου να' ναι) υπόκειται στην παράβαση της αφσορύπανσης (που επιφέρει πρόστιμο 80 ευρώ σύμφωνα με τα παλιά δεδομένα) ή παράνομης διαφήμισης (που το πρόστιμο είναι κοντά στα 1.500 ευρώ).

Από την πλευρά των καταστηματαρχών που υπέπεσαν σε παραβάσεις υπήρξε η επιχειρηματολογία ότι - αν υπάρχει παράβαση - αυτή είναι της αφισορύπανσης (ή αυτό τουλάχιστον είναι αρμόδιος ο Δήμος να τιμωρήσει) και, επιπλέον, ότι οι παραβάτες "αναγκάστηκαν" να παρανομήσουν, επειδή δεν υπάρχουν νόμιμοι χώροι διαφήμισης.

Στη συνεδρίαση μίλησε και ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επί αντιδημαρχίας του οποίου βεβαιώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις, ο οποίος τόνισε το προφανές: Υπήρξε κατά κανόνα παράβαση του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου και ήταν επόμενο να υπάρξει η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονταν για την πάταξη του φαινομένου.


Στο δια ταύτα, οι καταστηματάρχες θα πρέπει να αισθάνονται πολύ ευχαριστημένοι από την εξέλιξη, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο του έριξε στα... μαλακά, ενώ θα μπορούσε να τους βάλει "τσουχτερό" πρόστιμο, το οποίο θα έπρεπε να προσβάλλουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Από την άλλη, το θέμα που έβαλαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, με τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη να το τονίζει μετ' επιτάσεως, για τοποθέτηση διαφημιστικών ταμπλό, θεωρούμε ότι είναι τελείως αναχρονιστικό...

Αλήθεια, αυτοί που στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου επιδίδονται σε αφισοκολλήσεις, αλλά και αυτοί που εν έτει 2016 προτείνουν να κάνουμε την Βέροια "αφισούπολη", δεν έχουν ακούσει για τη δύναμη του διαδικτύου; Δεν έχουν καταλάβει ότι μέσα από το facebook και τα ιντερνετικά ΜΜΕ μπορεί η πληροφορία τους (ή η "πραμάτεια" τους, κατά την προσφιλή έκφραση του Θ. Θεοδωρίδη) να διαχυθεί με άκρως αποτελεσματικό τρόπο, σε κάθε ηλικία; Μάλιστα, μπορεί να είναι και πιο... εξειδικευμένη η στόχευση, η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Για να μην πιάσει, λοιπόν, στο "στόμα" της η αρχαιολογία, αλλά και για να προχωράμε μπροστά αντί για πίσω (οκ, στη Βέροια έχουμε κάτι τέτοιες πρωτοτυπίες), όχι μόνο δεν πρέπει να γεμίσουμε με ταμπλό τη Βέροια για να μπαίνουν παρδαλές αφίσες, αλλά θα πρέπει να προωθήσουμε την ιδέα της ιντερνετικής και διαδραστικής προβολής, που και κόστος δεν έχει ως προς τις εκτυπώσεις και μεγαλύτερη σοβαρότητα προσδίδει στις επιχειρήσεις και μεγαλύτερη απόδοση έχει και, φυσικά, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν βρομίζει την πόλη δηλαδή, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν πάλι υπάρχουν ακόμα αυτοί που έχουν μείνει στα... 80's, οκ, 2-3 ταμπλό θα μπορούσαν να είναι ανεκτά.

Δυστυχώς, τα οράματα και οι πρακτικές μένουν, πολλές φορές, πίσω. Σε όλα τα επίπεδα και από όλες τις πλευρές. Μπορούμε να κάνουμε την διαφορά αυτή την φορά;

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο