Καθαγιασμός των Υδάτων του Αλιάκμονα (Καλλίπετρα και Φράγμα)

Με δύο τελετές καθαγιάστηκαν και φέτος τα νερά του Αλιάκμονα. Η πρώτη στην στις όχθες μπροστά από τη Μονή Καλλίπετρας, όπως γίνεται εδώ και χρόνια, ενώ η δεύτερη στο φράγμα του Αλιάκμονα, που τελείται για 2η χρονιά.

Στις 12:30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων στην Ι.Μ. Καλλίπετρας. Πολύς κόσμος αψήφισε το τσουχτερό κρύο το οποίο πάντως ήταν ηπιότερο.

Η πομπή των πιστών ξεκίνησε από την Μονή και ψάλλοντας κατέβηκε το γραφικό μονοπάτι στα ριζά του Βερμίου μέχρι την όχθη του Αλιάκμονα όπου σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα ψάλθηκε το "Εν Ιορδάνι" και  στην Ι.Μ. Καλλίπετρας παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τέσσερις τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα για το πατροπαράδοτο έθιμο και ένας από αυτούς έπιασε το σταυρό.

Το μήνυμα της ημέρας και ευχές απηύθυνε ο π. Παλαμάς Καλλιπετρίτης.




Στις 15:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι τελετές στα νερά του Αλιάκμονα στο αναρρυθμιστικό φράγμα Αγίας Βαρβάρας.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων μέσα σε πολικό ψύχος.

Οι θερμοκρασίες... Σιβηρίας δεν πτόησαν τρεις ιδιαίτερα τολμηρούς κολυμβητές οι οποίοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα.

Μάλιστα  για το τόλμημά τους έτυχαν της έκφρασης θαυμασμού από τον Διοικητή της Α' Μεραρχίας Πεζικού, Στρατηγό κ. Σίμο.

Πρόκειται για τους Κωσηφίδη Αναστάσιο, ο οποίος όπως και πέρσι ήταν αυτός που έπιασε το Σταυρό, και οι Νίκος Γκόβαρης και Γιώργος Γκίλτσης.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος σε θέματα καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος,  ο Στρατηγός Νίκος Σίμος, ο Διευθυντής της Α.Δ. Ημαθίας Γιώργος Τουλίκας, ο Πρόεδρος του δ.δ. Αγίας Βαρβάρας Σπύρος Κωτσιαντής και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων.

Τιμητική παρουσία με παραδοσιακές στολές είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας ο οποίος συνόδευσε και το Ιερό Ευαγγέλιο, ενώ την όλη την προετοιμασία της τελετής διεκπεραίωσε με επιτυχία η τοπική κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας.



Πηγή: Verianet.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο