ex-Αιρετικά: Η Νάουσα "βουλιάζει" και στη Βέροια... πιλοτάρουν χαρταετό!

Λένε πολλοί πως φέτος η Νάουσα "έσπασε κοντέρ" με τις εκδηλώσεις της Αποκριάς και πως ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, τόσο σε συμμετοχή κόσμου, όσο και σε συμμετοχή προσώπων που μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξη της περιοχής. 

Στον αντίποδα, στη Βέροια υπάρχει, όπως και κάθε χρόνο, η μόνιμη γκρίνια ότι τίποτα δεν γίνεται...

Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και, δεύτερον, να δούμε τι ταιριάζει στην κουλτούρα της πόλης.

Μπορεί η Βέροια να φτάσει την "ψυχή" του δρώμενου της Νάουσας; Όχι! Ο ζουρνάς, το νταούλι, οι γεννίτσαροι και οι μπούλες, είναι καθαρά "Νάουσα" και κάθε τι άλλο θα ήταν απλά απομίμηση. Παρεμπιπτόντως, θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Νάουσας που στοχεύουν ψηλά.

Από την άλλη, τα καρναβαλικά άρματα, τα μασκαρέματα κατά τα άλλα αλλοεθνή πρότυπα, θα ταίριαζαν στη Βέροια; Υπήρξαν κάποτε, υπάρχουν σε κοντινές περιοχές, αλλά σήμερα στη Βέροια ταιριάζουν τέτοια... κόλπα; Προσωπικά θεωρώ ότι δεν ταιριάζουν. 

Είναι όμως καλή αυτή η "νεκρική σιγή" της ημέρες της Αποκριάς στη Βέροια; Δεν θα έπρεπε κάτι να γίνει; 

Εδώ είναι το βασικό ζητούμενο. Ο καθ' ύλην αρμόδιος φορέας, ο Δήμος και οι δομές του στον πολιτισμό, έχουν... Καθαρά Δεύτερα μονίμως και... πετούν αετό.

Έγινε τα τελευταία 3 χρόνια προσπάθεια από το Σωματείο των Ιδιοκτητών Καταστημάτων Ψυχαγωγίας και Κέντρων Διασκέδασης να σπάσει κάπως αυτή η μιζέρια, αλλά ο καιρός τα έβαλε μαζί τους και κάθε χρόνο τους έκανε "χαλάστρα". Ο Δήμος Βέροιας σε αυτές τις πρωτοβουλίες απλά... βοηθητικός. Επίσης, κάποιες μεμονωμένες δράσεις, όπως των "Καπεταναίων" από τον Σύλλογο Βλάχων, απλά "θυμίζουν" Αποκριά.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Επειδή δεν θέλουμε να δώσουμε μασημένη τροφή στους "χαρταετοπιλότους", αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε και αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται, καταθέτουμε μερικές προτάσεις, τις οποίες οι νέες διοικήσεις σε ΚΕΠΑ, αντιδημαρχία Πολιτισμού, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος θα πρέπει - ΕΣΤΩ και τώρα - να εξετάσουν (σιγά να μην το κάνουν, αλλά ας τα πούμε και ας πέσουν κάτω):

α) Ενεργοποίηση ΟΛΩΝ των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, για συμμετοχή σε μια σειρά εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά της πόλης 

β) Οργανωμένες εκδηλώσεις με παραδοσιακό, αλλά και σύγχρονο χαρακτήρα, αποτέλεσμα ποιοτικής δουλειάς και όχι... ανεμομαζώματα. 

γ) Ειδικές βραδιές με θεματικές ενότητες, όπως αναπαράσταση τοπικών εθίμων της Αποκριάς, αλλά και λάτιν καταστάσεις, για κάθε... γούστο. 

δ) ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ναι, ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ και λαγάνες, κρασί και τσίπουρο, τις μέρες που επιβάλλεται. Μας έφαγε η υπερβολική "κουλτούρα", σε βάρος της παράδοσης (παράδοση, όχι "σκυλοπαράδοση", για να μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο).

Το πως θα γίνουν όλα αυτά, ας καθίσουν οι αρμόδιοι να τα δουν. Και ας ψαχτούν και λίγο παραπέρα από την διαχείριση της μιζέριας και της καθημερινότητας. 

Φτάνει πια με την... ενιαύσια πτήση χαρταετού! Αυτή να περιοριστεί στη μία μέρα και τις υπόλοιπες 364 μέρες να ανοίξουμε το μυαλό μας, να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, παραγωγικό, ελπιδοφόρο. Μεταξύ μας, μέχρι σήμερα τα μόνα θέματα για τα οποία ακούγεται η Βέροια είναι αρνητικά και οι συζητήσεις των δημοτών περιορίζονται σε ανάλογα θέματα. 

Κάντε εκεί στον Δήμο Βέροιας ένα restart, γιατί αν ψάξετε βαθιά μέσα σας, θα παραδεχτείτε και οι ίδιοι ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό. Ευκαιρία είναι τώρα με τις αλλαγές στα πρόσωπα που κατέχουν "θέσεις ευθύνης". 

Θα μου πείτε, εδώ γράφετε στο InVeria.gr και ακούγεται γενικά ότι θα κρατήσει και τους 7 σημερινούς αντιδημάρχους, τι νέο περιμένεις... Θα έχετε δίκιο αν το πείτε. Καμιά ελπίδα, αν είναι έτσι, για κάτι νέο και διαφορετικό. Καμιά. 

Καλή Σαρακοστή, λοιπόν, και του χρόνου εδώ να είμαστε, να λέμε τα ίδια και να κλαίμε τη μοίρα μας!




ex-αιρετικά
Η στήλη του InVeria.gr που σπάσει τα... δόγματα
Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη



(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο