Δυνατότητα επαναρρύθμισης των "100 δόσεων" για ασφαλιστικές εισφορές

ΑΡΘΡΟ του Παναγιώτη Δαβόρα*: Σύμφωνα με τον Ν. 4321/2015 είχε δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με καταβολή τακτικών μηνιαίων δόσεων, οι οποίες έφταναν έως και τις 100 δόσεις. 

Η προθεσμία αιτήσεων υπαγωγής στην άνω ρύθμιση οφειλών παρατάθηκε έως και τις 15.7.2015 με το άρθρο 49 παρ.1 Ν.4331/2015, ΦΕΚ Α 69. Όσοι έχουν, δε, υπαχθεί στη ρύθμιση πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα και να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις διότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να εκπέσουν αυτής με αποτέλεσμα την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις οι οποίες είχαν επιβληθεί πριν τη ρύθμιση. Σε περίπτωση, λοιπόν, που οφειλέτης εκπέσει της ρύθμισης η οφειλή αναζητείται με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και με την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Στο αρ. 28 του Ν. 4321/2015 προβλέφθηκε ρύθμιση ειδικά για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του ΝΑΤ. Όμως, από τον (πρώην) ΟΑΕΕ, διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός διακόπηκε λόγω μη πληρωμής εισφοράς ή δόσης, ενώ οι οφειλέτες είχα προβεί κανονικά σε εμπρόθεσμη καταβολή. Το παράδοξο τούτο συνέβη λόγω δυσλειτουργίας του εισπρακτικού μηχανισμού με αποτέλεσμα να εκπέσουν της ρύθμισης συνεπείς οφειλέτες χωρίς άμεση ευθύνη. Για παράδειγμα μεγάλα προβλήματα σε συνεπείς οφειλέτες δημιούργησε η αναπροσαρμογή προς τα άνω του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνθηκαν όλες οι υπαγόμενες οφειλές ανεξαρτήτως ποσού μετά τα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης προς τα άνω με αποτέλεσμα οι πάγιες εντολές που είχαν δώσει οι οφειλέτες προς τις τράπεζες για την πληρωμή της μηνιαίας δόσης να μην εκτελούνται και ως εκ τούτου να εκπίπτουν από τη ρύθμιση.

Πάραυτα, μετά το αδιέξοδο που προκλήθηκε, προβλέφθηκε από τον Αύγουστο του 2017 ειδική διαδικασία ώστε οι συνεπείς οφειλέτες που αποδεδειγμένα κατέβαλαν τις μηνιαίες εισφορές ή δόσεις, και οι οποίες όμως δεν εισπράττονταν από δυσλειτουργία του μηχανισμού είσπραξης, να ενταχθούν εκ νέου στη ρύθμιση των (έως) 100 δόσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατά περίπτωση.

13/03/2017


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο