Η ΕΛΜΕ Ημαθίας για την επιλογή Διευθυντών σχολείων

ΔΤ από ΕΛΜΕ Ημαθίας: Η ΕΛΜΕ Ημαθίας θεωρεί ότι η κατάργηση της περιβόητης «συνέντευξης» για την επιλογή διευθυντών των σχολείων και η αντικατάσταση της από τη μυστική ψηφοφορία των μελών του συλλόγου διδασκόντων είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού. 

Χωρίς να θέλουμε να  μεγαλοποιήσουμε τη δυναμική του μέτρου αυτού στην επιδίωξη της συλλογικής λειτουργίας του σχολείου, το θεωρούμε ένα βασικό βήμα σε θετική κατεύθυνση.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο ή πλευρές του για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων, τη στιγμή που στον κλάδο τους επιλέγονται διοικητικά στελέχη - με μυστική μάλιστα ψηφοφορία (!). (Νόμος 3841/2010 – ΦΕΚ 55/Α/6.4.2010 Άρθρο 4). Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ κρίνει ίδιο ζήτημα με δυο μέτρα και δυο σταθμά (μειώσεις αποδοχών πχ). Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά πολιτική και επιχειρεί να μας επαναφέρει στην αδιαφάνεια και στην αυθαιρεσία των προηγούμενων χρόνων και να καθιερώσει τους «επαγγελματίες» Διευθυντές.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ως σημαία μας τη διεύρυνση της δημοκρατίας στα σχολεία και την αναβάθμιση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων. Η αντίδραση των συναδέλφων δημιουργεί το πεδίο που θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις στο θέμα της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αντισταθεί στις κραυγές της συντήρησης και στην απαξίωση του έργου μας. Να δώσει περισσότερο χώρο στους εκπαιδευτικούς, αυτούς δηλαδή που, υπερβαίνοντας τις δυνάμεις τους, προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα τους ζητούνται.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι κυβερνητικές επιλογές θα μας βρουν απέναντι.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο