Πως θα είναι το νέο τμήμα της Εθνικής που παρακάμπτει τα Τέμπη (αναλυτική περιγραφή - βίντεο)

Μόλις σε 15 λεπτά θα μπορούν να φτάνουν οι οδηγοί από Σκοτίνα Πιερίας στον Ευαγγελισμό Λάρισας και κάτι λιγότερο από 0,50 ευρώ θα κοστίζει παραπάνω η διέλευση αυτή, μέσω του νέου τμήματος στον Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, που θα παρακάμπτει τις στροφές του Πλαταμώνα και την Κοιλάδα των Τεμπών.

Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μήκους 25 χλμ, που θα ξεκινά από την Σκοτίνα Πιερίας και θα φτάνει μέχρι τον Ευαγγελισμό Λάρισας (αμέσως μετά το τέλος των Τεμπών) και αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου του 2017.

Αναλυτικά οι κατασκευές στο νέο τμήμα

Το νέο τμήμα περιλαμβάνει 3 "δίδυμες" σήραγγες, τις Τ1, Τ2 και Τ3 (μία ανά κατεύθυνση  - σύνολο 6), ενώ έχουν κατασκευαστεί συνολικά 20 νέες γέφυρες.

- Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Ευαγγελισμός –  Νότιο μέτωπο Σήραγγας Τ1
Το τμήμα αυτό με μήκος περίπου 2,5 χλμ. αποτελεί την επέκταση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο του Ευαγγελισμού προς την Κοιλάδα των Τεμπών και εκτείνεται μέχρι την είσοδο της σήραγγας Τ1. 

- Σήραγγα Τ1, μήκους περίπου 2 χλμ. 

- Τμήμα του αυτοκινητόδρομου στην κοιλάδα των Τεμπών μεταξύ της Τ1 και Τ2 (Βόρειο μέτωπο Σήραγγας Τ1 – Νότιο μέτωπο Σήραγγας Τ2) μήκους περίπου 1χλμ.

Σήραγγα Τ2, μήκους περίπου 6 χλμ. και αποτελεί την μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων.

- Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου μεταξύ της Τ2 και Τ3 (Βόρειο μέτωπο Σήραγγας Τ2 – Ραψάνη). Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας από την έξοδο της σήραγγας Τ2 στο Ομόλιο έως τον κόμβο Ραψάνης, μήκους περίπου 3 χλμ. Το τμήμα αυτό θα ενωθεί με το υφιστάμενο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου (τμήμα Ραψάνη – Αιγάνη) στο ύψος των διοδίων του Πυργετού. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή ημικόμβου στην περιοχή της Ραψάνης που θα εξυπηρετεί τη σύνδεση της Ραψάνης, του Πυργετού και των όμορων οικισμών με τη Λάρισα, καθώς επίσης θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την περιβαλλοντικού και όχι μόνον ενδιαφέροντος παλιά Εθνική Οδό στα Τέμπη.
Επίσης, στο τμήμα αυτό έχουν κατασκευαστεί 6 νέες γέφυρες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι αυτή του Πηνειού ποταμού, μήκους 200 μ. 

- Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Αιγάνη – Νότιο μέτωπο Σήραγγας Τ3. Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας από τη διασταύρωση της Αιγάνης έως και την είσοδο της σήραγγας Τ3 στην περιοχή του Παντελεήμονα, μήκους περίπου 5,5 χλμ. 
Ο νέος αυτοκινητόδρομος σε αυτό το τμήμα «τρέχει» παράλληλα και δυτικά της παλαιάς Εθνικής Οδού στον οποίον προβλέπεται η κατασκευή πλήρους κόμβου στην περιοχή του Πλαταμώνα για τη σύνδεση με τα παράλια της περιοχής του Πλαταμώνα και με την Παλαιά Εθνική Οδό. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν 8 νέες γέφυρες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει μήκος 40μ. 

- Σήραγγα Τ3. είναι η τρίτη κατά σειρά «δίδυμη» σήραγγα η οποία διανοίγεται στην περιοχή του Παντελεήμονα, μήκους περίπου 3 χλμ.

- Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Βόρειο μέτωπο Σήραγγας Τ3 – Σκοτίνα. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα ανοιχτής οδοποιίας του νέου Αυτοκινητοδρόμου, μήκους περίπου 1,7 χλμ., όπου και συνδέεται με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο στο ύψος της Σκοτίνας. Ο νέος αυτοκινητόδρομος σε αυτό το τμήμα «πατάει» στην υπάρχουσα Παλαιά Εθνική Οδό, η οποία και «μετατοπίζεται» ανατολικότερα με την κατασκευή νέου τμήματος.
Στο τμήμα αυτό ολοκληρώθηκε η κατασκευή 3 νέων γεφυρών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει μήκος 200μ.

Για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των χρηστών, προβλέπεται η τοποθέτηση των παρακάτω συστημάτων σε κάθε μία από τις νέες σήραγγες:

Εξαερισμού & φωτισμού
Πυρανίχνευσης/πυρόσβεσης
Ακουστικής ενημέρωσης & ραδιοεπικοινωνίας
Ηλεκτρονικής διαχείρισης εγκαταστάσεων (SCADA)
Καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας
Τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης
Φωτεινής σηματοδότησης και πληροφόρησης μέσω μεταβλητών μηνυμάτων
Ανίχνευσης ύψους, καυσαερίων & ορατότητας
Ανίχνευσης συμβάντων

Διόδια
Με την παράδοση του έργου θα γίνει και αναπροσαρμογή στις τιμές των διοδίων στους σταθμούς του Μακρυχωρίου Λάρισα και της Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Στο Μακρυχώρι σήμερα το κόστος είναι 1.40 € για τα Ι.Χ., ενώ στο τέλος του νέου τμήματος, στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, το κόστος είναι 1,90 €. 

Πάνω στις τιμές αυτές αναμένεται να υπάρξει αύξηση (μικρή με το δεδομένο ότι παρακάμπτονται τα διόδια του Πυργετού, που κοστίζουν 2 €). Επίσης, όποιος θέλει να βγει στον Πλαταμώνα θα πληρώνει στον πλευρικό σταθμό ακόμη 0,60 ευρώ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο οδοιπορικό στο νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου


Πληροφορίες από aegeanmotorway.gr - Βίντεο: onlarissa.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο