Αναβίωσαν οι αυγομαχίες στα Λευκάδια

Αναβίωσε και φέτος τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το τοπικό έθιμο των αυγομαχιών στα Λευκάδια, ένα έθιμο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας.

Το καθιερωμένο Σπάσιμο των Αυγών, λόγω καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε έξω από τον χώρο τελετών της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής και όχι στο γήπεδο των Λευκαδίων όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί.


Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να παρακολουθήσουν μια μάχη τσουγκρίσματος. Κάτοικοι του χωριού, αλλά και από τις γύρω περιοχές, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους καθώς περίμεναν την έναρξη του εθίμου.


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ενώ τον συντονισμό έκανε ο Αντώνης Λογδανίδης.

Οι «αυγομάχοι» προσήλθαν ώρα νωρίτερα στον χώρο του αγώνα προκειμένου να προετοιμαστούν…

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μικροί και μεγάλοι παρουσίασαν με ιδιαίτερη φροντίδα τα αυγά τους, στα οποία πραγματοποιήθηκε και έλεγχος…


Όπως είναι γνωστό βασικός κανόνας στις αυγομαχίες, είναι πως τα αυγά πρέπει να είναι αποκλειστικά αυγά κότας. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με 30 περίπου αυγά στο σύνολο και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα! Ο πρώτος που θα του σπάσουν όλα τα αυγά, κερδίζει ένα τηγάνι για να τα πάει για τηγάνισμα!!!

Παιδικές «αυγομαχίες»

Το έθιμο ξεκίνησε με την αυγομαχία ανάμεσα σε μικρά παιδιά. Οι μικροί μαχητές πήραν τις θέσεις τους, παρουσίασαν με καμάρι τα αυγά τους (10 αυγά έκαστος) και ξεκίνησαν τη μάχη του τσουγκρίσματος..

Στα τρία παιδιά που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις, τον Γιάννη, τον Χρήστο και τον Αλέξη, απονεμήθηκαν κύπελλα.

 «Αυγομαχίες» Ενηλίκων

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε ο αγώνας στο τσούγκρισμα των αυγών μεταξύ των ενηλίκων, οι οποίοι με διάφορες τεχνικές προσπαθούσαν ο κάθε ένας να αποδείξει πως έχει «το πιο γερόν οβόν»! Ο αγώνας ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, προκαλώντας άφθονο γέλιο καθώς οι διαγωνιζόμενοι δεν σταματούσαν να πειράζουν με διάφορα σχόλια ο ένας τον άλλον.

Η αγωνία και η ένταση κορυφώθηκαν προς το τέλος του εθίμου, καθώς υπήρξαν ακόμη και ενστάσεις για την διεξαγωγή του..  

Νικητής αναδείχτηκε ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Μάριος Ευθυμιάδης και την τρίτη θέση ο Αντώνης Θεοδωρίδης. Το καθιερωμένο τηγάνι του πρώτου αποχωρήσαντα, απονεμήθηκε στον Σάκη Τσαχαλίδη.


Πηγή: verianet.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο