ΚΓ' Παύλεια: «Από τον πόλεμο στο Βάλτο στην ειρήνη του Αη-Γιώργη» και Δ' Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών


Την Κυριακή 18 Ιουνίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων λειτούργησε, κήρυξε τον θείο λόγο και τέλεσε μνημόσυνο εις μνήμη του Καπετάν Καψάλη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΚΓ΄ Παυλείων εκδήλωση τιμής και μνήμης του Μακεδονομάχου καπετάν Καψάλη σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Ντόπιων Αλεξανδρείας και Περιχώρων "ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ".

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων ο οποίος πραγματοποίησε και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής επιγραφής.

Από πλευράς του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ.Διονύσιος Ματόπουλος. Κατόπιν ακολούθησε ομιλία απο τον Ιστορικό κ.Δημήτριο Πανταζόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στην αγωνιστικότητά του Καπετάν Καψάλη στον κάμπο του Ρουμλουκιού κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτικά ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων ¨Το Ρουμλούκι¨. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης έδωσε τα αναμνηστικά των ΚΓ΄Παυλείων.


Δ' Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών - Εικονισμός της ειρήνης και του πολέμου κατά τη Βυζαντινή περίοδο


Την Κυριακή 18 Ιουνίου το απόγευμα στο πλαίσιο των ΚΓ’ Παυλείων πραγματοποιήθηκε το Δ’ Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με θέμα: “Εικονισμός της Ειρήνης και του Πολέμου κατα την Βυζαντινή περίοδο”.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο αρχιμ. Παύλος Σταματάς και την προεδρία του συνεδρίου είχε ο εκπρόσωπος της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Ι.Μ.Β.Ν.Κ. κ Εμμανουήλ Τσιτούρας.

Πρώτος εισηγητής, ήταν ο κος Βασίλειος Δερμεντζόγλου.

Ο κ.Βασίλειος Δερμεντζόγλου, είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου του τμήματος Θεολογίας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνιολογία και στην βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη. Είναι Διδάκτωρ Θεολογίας στον τομέα της Κοινωνιολογίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες καθώς επίσης και έχει συγγράψει διάφορα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται από το 2000 στη μέση Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη.

Στην 1η ομιλία, ο κος Δερμεντζόγλου ανέφερε ότι ο πόλεμος και η ειρήνη, δύο καταστάσεις, δύο εικόνες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές στην ανθρώπινη κοινωνία, έχουν αποτυπωθεί μέσα στον πλούτο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας. Ο εικονισμός αυτός αποτυπώνεται τόσο σε φορητές εικόνες όσο και σε τοιχογραφίες που όταν κανείς τις αντικρίσει, άλλες φορές κάνει την ψυχή του να πάλλεται στη θέα των δαιμόνων από τρόμο και άλλες φορές ειρηνεύει από τα βλέμματα των αγίων, της Παναγίας και του Ιησού.

Επόμενοι εισηγητές ήταν η κα Μαρία Λουκμά και ο κος Θωμάς Σαφέτης. Η κα Λουκμά έκανε την εισήγηση και ο κος Σαφέτης απάντησε σε ερωτήσεις στο τελευταίο μέρος του Συνεδρίου.

Η  κ. Μαρία Λουκμά, είναι πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της σχολής γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών, διπλωματούχος Αρχιτέκτονας του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φέρει μεταπτυχιακό τίτλο και σήμερα εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων.

Ο κ.Θωμάς Σαφέτης είναι πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της σχολής γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών και έχει εκπαιδευτεί στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo Da Vinci. Συμμετέχει ως ιδιώτης σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης Ναών επίσης εργάζεται και ως ψηφιδογράφος. Έχει εκπονήσει μελέτες, τεχνικές εκθέσεις για αποκατάσταση ψηφιδωτών όπως και δημοσιεύσεις.

Το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν: «Το ψηφιδωτό στους Βυζαντινούς χρόνους. Τεχνικές και υλικά».

Στην 2η ομιλία, η κα Λουκμά ανέφερε ότι η τέχνη και η τεχνική των βυζαντινών ψηφιδωτών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και εξελίσσεται με τους αιώνες κυρίως για τη διακόσμηση δαπέδων, δημόσιων κτιρίων και ιερών.

Στον Χριστιανισμό, η πορεία και η χρήση του ψηφιδωτού εξαπλώνεται για να καλύψει έναν ακόμα τομέα, το θρησκευτικό. Οι ναοί στολίζονται με έργα υψίστης καλλιτεχνικής αξίας και η εικονογράφηση πλέον περιλαμβάνει τον Παντοκράτορα, τους προφήτες, την Παναγία, τους αγίους και τις μεγάλες εορτές.

Η τέχνη του ψηφιδωτού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσα από μια διαρκή καλλιτεχνική αναζήτηση και ανανέωση.

Εκπρόσωπος του Μητροπολίτου ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής ο οποίος στην αρχή χαιρέτισε εκ μέρους του Μητροπολίτη την εκδήλωση αλλά και επέδωσε τα αναμνηστικά των ΚΓ΄ Παυλείων στους συντελεστές της εκδήλωσης στο τέλος του συνεδρίου.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο