Στα δικαστήρια θα πάει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης ο Δ. Βέροιας | Θα ζητήσει αποζημίωση για την γέφυρα "Κούσιου"


Κατά του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, την περίοδο του 2012, προτίθεται να στραφεί ο Δήμος Βέροιας, καθώς - σύμφωνα το σκεπτικό του νομικού συμβούλου του Δήμου, Γιώργου Παπαστεργίου - λόγω παράνομης απόφασής του δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής της γέφυρας Κούσιου, στη Βέροια...


Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, το γεγονός ότι ο Γ.Γ. δικαίωσε την άποψη του εργολάβου του έργου, που ισχυριζόταν πως η κατασκευή ικριωμάτων (καλουπιών) στην γέφυρα Κούσιου ήταν εκτός της συμβατικής του υποχρέωσης, ότι δηλαδή έπρεπε ο Δήμος να πληρώσει και άλλα χρήματα για τον σκοπό αυτό, οδήγησε σε μία σειρά γεγονότων που απέβησαν μοιραία για το έργο. 

Δηλαδή, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου: 

Γιώργος Παπαστεργίου

- Η απόφαση του Γ.Γ. ήταν άμεσα εκτελεστέα. Συνεπώς, αν και ο Δήμος διαφωνούσε, προκειμένου να μην βρει "πάτημα" ο εργολάβος, προχώρησε στην σύνταξη συμπληρωματικής σύμβασης, για τα καλούπια της γέφυρας. 

- Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συμπληρωματική σύμβαση, καθώς θεωρούσε πως ήταν συμβατική υποχρέωση του εργολάβου και δεν έπρεπε ο Δήμος να δώσει παραπάνω χρήματα. 

- Έτσι, από τη μία ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης έλεγε ότι είχε δίκιο ο εργολάβος και έπρεπε ο Δήμος να πληρώσει και από την άλλη, το αρμόδιο όργανο που ελέγχει τη νομιμότητα και την αναγκαιότητα των αποφάσεων του Δήμου έλεγε ότι δεν έπρεπε ο Δήμος να πληρώσει εξτρά. 

- Ο Δήμος Βέροιας προσέφυγε κατά της απόφασης του Γ.Γ. στην δικαιοσύνη και δικαιώθηκε, δηλαδή κρίθηκε παράνομη η απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης. 

- Παρά ταύτα, μέσα από μία σειρά διαδικασιών που δεν αφορούν το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης (συνεχείς παρατάσεις από πλευράς του Δήμου κ.α.) φτάσαμε στο σημείο ο εργολάβος να κηρυχθεί μεν έκπτωτος. αλλά να είναι "καλυμμένος" ως προς τις υποχρεώσεις του, με βάση την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Τώρα, λοιπόν, ο Δήμος Βέροιας θα προσφύγει κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για "θετικές βλάβες", για να αποζημιωθεί δηλαδή για την ζημιά που έπαθε ως προς την διαφορά του παραπάνω ποσού που θα χρειαστεί να πληρώσει για την αποπεράτωση της γέφυρας, αλλά θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και "ηθική βλάβη".


Για όλα τα παραπάνω, και αυτό αφορούσε η συζήτηση του θέματος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (21 υπέρ) να ανατεθεί σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο η σύνταξη γνωμοδότησης και ο περαιτέρω χειρισμός της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, την υπόθεση θα εξετάσει ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Κων/νος Ρέμελης, της Δικηγορικής εταιρείας «ΡΕΜΕΛΗΣ-ΤΣΙΡΩΝΑΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ», καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με αμοιβή 8.640,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

Αντίδραση και αποχωρήσεις από τη μειοψηφία

Αντώνης Μαρκούλης
Από την πλευρά της μειοψηφίας, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις επί του θέματος και οι περισσότεροι σύμβουλοι αποχώρησαν. 

Κατά την άποψη της μείζονος μειοψηφίας, η διοικούσα παράταξη προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την αποπεράτωση του έργου, ενώ από την ελάσσονα μειοψηφία (παράταξη Μπέκη) εκφράστηκε η άποψη ότι δεν έχει καμιά ελπίδα η διεκδίκηση αποζημίωσης από το Δημόσιο. 

Γιώργος Μελιόπουλος

Τελικώς, η πλειοψηφία πέρασε οριακά το θέμα, με 21 ψήφους (όσοι και κατ' ελάχιστον απαιτούνταν), ενώ ψήφισαν λευκό οι Γιώργος Μελιόπουλος, επικεφαλής της ΛΑΣ και Θωμάς Αγγελίνας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. 

Τόσο η παράταξη Καραπαναγιωτίδη, όσο και των Νίκου Μπέκη και Αντώνη Μαρκούλη δήλωσαν ότι απέχουν της διαδικασίας, ενώ δεν μετείχε και η παράταξη Παπαγιάννη. 

Από τους 23 Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης Βοργιαζίδη απουσίαζε ο Γιώργος Κάκαρης (για λόγους υγείας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), ενώ ο Δημήτρης Τραπεζανλής αποχώρησε λίγο πριν την ψηφοφορία επί του θέματος. 

Ρεπορτάζ: Νίκος Βουδούρης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο