Εγκαίνια Μοναστηριακής Τράπεζας στη Μονή Καλλίπετρας από τον Μητροπολίτη Βεροίας


Ένας χώρος υψηλής αισθητικής παραδόθηκε σε χρήση χθες 7 Σεπτεμβρίου 2017 στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας Βέροιας.
Η νέα Τράπεζα της Μονής, ένας χώρος που δουλεύτηκε για 7 χρόνια από το 2010 που καταστράφηκαν τα πάντα από την πυρκαγιά, ανοίχθηκε στο κοινό μετά τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ.Παντελεήμων ο οποίος έκοψε και την κορδέλα. 


Την εξ ολοκλήρου επίβλεψη του έργου είχε ο Καθηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Παλαμάς γνωστός για τα αρχιεκτονικά του χαρίσματα και με πολύ σεβασμό στην παράδοση. Έτσι ο πατέρας αυτός που πριν 15 χρόνια είχε ανακαινίσει την Μονή του Προδρόμου στην άλλη πλευρά του Αλιάκμονα, κατασκευάζοντας εκπληκτικής ομορφιάς χώρους όπως το Αρχονταρίκι και τον Νάρθηκα εκείνης της Μονής, μετά την τοποθέτησή του στην Καλλίπετρα εργάστηκε συστηματικά και εντατικά για να κάνει μια "Τιτάνια" όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος προσπάθεια. "η αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας", ανέφερε στο λόγο του, "μας οδήγησε σε αυτόν τον απαράκλητο ασκητικό χώρο της ταπεινότερης Μονής της Μακεδονίας. Σε μια έρημο της Ημαθίας. Έναν χώρο χωρίς οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλεφωνική επαφή".


Σήμερα χάρη στην "Τιτάνια" αυτή προσπάθεια, η Μονή έχει ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, ύδρευση και τηλεφωνική επικοινωνία! Από χθες διαθέτει και έναν χώρο εξαιρετικά καλαίσθητο για τις μοναστηριακές ανάγκες τραπέζης. Υπενθυμίζουμε ότι Τράπεζα ονομάζεται ο χώρος εστίασης των μοναστηριών όπου όλοι οι μοναχοί και προσκυνητές μπορούν να δειπνούν ειδικά μετά τις νυχτερινές λειτουργίες με προσφερόμενα εδέσματα από τους ίδιους του μοναχούς. 


Η αίθουσα που μιμείται το στυλ Τουρκομπαρόκ ή καλύτερα Μακεδονίτικο είναι της εποχής που τα περισσότερα Μοναστήρια στην Κοιλάδα του Αλιάκμονα άκμασαν δηλαδή τον 18ο αιώνα. Μπορεί να εστιάσει 110 άτομα και θα είναι σε λειτουργία σε κάθε αγρυπνία και πανήγυρη της Μονής. Ο εγκαινιασμός της έγινε με την ευκαιρία της εορτής της Μονής, που είναι το Γενέσιο της Θεοτόκου.  
Ε. Α.


Βίντεο από την τελετή των εγκαινίων:




Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο