"Μονόδρομος ο δρόμος του αγώνα" λένε οι αγρότες της Βέροιας


Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν ήταν λίγοι οι αγρότες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μέσης.

Η ατζέντα της σύσκεψης περιλάμβανε δυο βασικά ζητήματα, αυτό του ρωσικού εμπάργκο και των αποζημιώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου.

Πέραν αυτών ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των ροδακίνων οι οποίες είναι πολύ πιο κάτω από το κόστος παραγωγής.

Υπό αυτές τις συνθήκες κοινός τόπος όλων των ομιλιών ήταν ο ορατός πλέον κίνδυνος σταδιακού αφανισμού των αγροτών καθώς πλέον δεν υπάρχουν ούτε οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να συνεχίσει να παράγει ούτε και οι αντικειμενικοί όροι για στοιχειώδη αντιμετώπιση των βασικών του αναγκών.

Παράλληλα υπογραμμίστηκε το πρωτοφανές φαινόμενο πέραν των εξευτελιστικών τιμών απορρόφησης της παραγωγής η τιμή να “καθορίζεται” όχι κατά την παράδοση αλλά πολύ αργότερα και μονομερώς.

“Ακόμα και σε συνθήκες σκληρού καπιταλισμού είναι πρωτοφανές να αγοράζεις ένα προϊόν και αφού το καταναλώσεις, να αποφασίζεις εσύ πόσο θα το πληρώσεις και όχι αυτός που το πουλάει” είπε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.

“Ο χειμώνας είναι μπροστά και ήδη έχουμε εξαντληθεί οικονομικά” τόνισε ο Τάσος Χαλκίδης.

“Όσες φορές κατεβήκαμε δυναμικά και διεκδικήσαμε το δίκιο μας δικαιωθήκαμε και αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να συνεχίσουμε”.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση ότι έχει συγκληθεί και θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία συνάντηση στην οποία κλήθηκαν να παραστούν οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδροι Συνεταιρισμών και εμπλεκόμενοι Υπηρεσιακοί και μη φορείς στη διαδικασία εμπορείας και μεταποίησης του ροδάκινου ώστε να δοθεί μια βιώσιμη προοπτική.

Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου.

Βίντεο από τη συνάντηση:



Πηγή: Verianet.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο