Οι δημοκρατικοί θεσμοί… βορά στον καιροσκοπισμό της Κυβέρνησης (άρθρο)


Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τη θεσμική της κατρακύλα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γαντζωθεί την εξουσία. Πανικόβλητη από τις αποτυχίες της, προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα της εξουσίας καταστρατηγώντας βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς. 

Τις ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ακολουθούν, τώρα, και οι μεθοδεύσεις που εξευτελίζουν κάθε έννοια του κράτους δικαίου. Η περίπτωση του «σκανδάλου της Novartis» αποτελεί ντροπή για πολλούς θεσμικούς παράγοντες της χώρας μας.

Την επομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας, η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει αντίδοτο στα φάρμακα της Novartis, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να «εκδικηθεί» σπηλώνοντας πολιτικούς της αντιπάλους. 

Οι παρακρατικές μεθοδεύσεις αποκαλύφθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα: Γιατί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετέβη στον Άρειο Πάγο και αμέσως μετά διαβιβάστηκε το πόρισμα στη Βουλή; Γιατί ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη για το χειρισμό της υπόθεσης πριν πάει η δικογραφία στη Βουλή; Γιατί ο κ. Κοντονής δήλωνε ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Βουλή κατ’ εντολή πρωθυπουργού, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος; Γιατί μετά τη σύσκεψη ο κ. Παπαγγελόπουλος -ενώ δεν μπορούσε να γνωρίζει θεσμικά και νόμιμα το περιεχόμενο της δικογραφίας- δήλωνε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε αντί ποτέ; Από που ο κ. Πολάκης γνωρίζει και δηλώνει ότι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis; Πως προαναγγέλλεται το περιεχόμενο καταθέσεων από τον Τύπο;

Άλλωστε, η Κυβέρνηση πλέον δεν έχει πλέον κανένα άλλοθι να προστατεύει τους τάχα ανώνυμους μάρτυρες. Τους προστατευόμενους μάρτυρες τους «έδωσαν» μόνοι τους! Οι τελευταίοι οφείλουν να καταθέσουν όσα ισχυρίζονται, χωρίς κουκούλες, στη Βουλή. Γιατί κρίνεται πως οι μάρτυρες στην υπόθεση αυτή πρέπει να εμφανίζονται με κουκούλες; Και υπάρχει και άλλη μια εύλογη απορία: Γιατί ενώ οι μάρτυρες εμπλέκουν από την πλευρά της Novartis τον πρώην αντιπρόεδρό της κ. Κ. Φρούζη, ο ίδιος δεν κλήθηκε ούτε καν να καταθέσει;

Το μόνο σκάνδαλο που αποδεικνύεται μέχρι στιγμής είναι οι παρακρατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα εμείς ζητούμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης το ταχύτερο δυνατό. Όλα στο φως. Μόλις διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή, -παρά τα θεσμικά προβλήματα που εμφανίστηκαν και την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος- ζητήσαμε πρώτοι να χυθεί άπλετο φως. Λέμε ναι σε όλες τις μορφές διερεύνησης. 

Αντίστοιχα, θεωρούμε πως η Κυβέρνηση πρέπει να πει ναι σε όλες τις μορφές διερεύνησης για την υπόθεση του κ. Καμμένου, που φαίνεται πως οδηγείται στη Βουλή. Και υπάρχει ένα ερώτημα γιατί ακόμα δεν έχει φτάσει. Εμείς λέμε ναι σε όλα και περιμένουμε από την Κυβέρνηση, αντίστοιχα, να πει ναι στη διαφάνεια σε όλες τις υποθέσεις.

Προσπαθούν να πλήξουν την παράταξή μας στοχοποιώντας κορυφαία στελέχη μας. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης παραβιάζουν το Σύνταγμα και παραπέμπουν σε παρακρατικές μεθοδεύσεις. Προδίδουν σκευωρία, αφού από τα στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα που να δικαιολογεί τις κρίσεις της. Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αποκαλύπτουν τα μέσα που θα επιστρατεύσει και τους στόχους που θα θέσει. Εκλογές σε περιβάλλον λάσπης, σκευωρίες, επιχείρηση συκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων, απόπειρα απόσπασης της προσοχής των πολιτών πέρα από τους χειρισμούς τους στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό και τα μέτρα του Μνημονίου που έρχονται. Δεν θα πέσουμε θύματα των καιροσκόπων που μας κυβερνούν. Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο