Πώς μπορείτε να ασκείστε αν έχετε φλεβική ανεπάρκεια


Λέγεται πως το «τίμημα» της όρθιας στάσης του ανθρώπου είναι η φλεβική ανεπάρκεια, καθώς συνιστά μία από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών (σχεδόν 50%) και των ανδρών (σχεδόν 25%). 

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις για την ύπαρξη της φλεβικής νόσου στον οργανισμό. Οι ευρυαγγείες συγκεκριμένα, αποτελούν την πρώτη κλινική εκδήλωση της φλεβικής νόσου ενώ οι κιρσοι το δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων.

Τόσο οι ευρυαγγείες όσο και οι κιρσοί δεν είναι επικίνδυνες παθήσεις στη συνηθισμένη τους μορφή. Αν όμως, δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα, είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στον οργανισμό. Με το πέρασμα του χρόνου, όσο μένουν αθεράπευτες, είναι πιθανό να δημιουργήσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια και δερματικές αλλοιώσεις κοντά στους αστραγάλους (π.χ. υπέρχρωση). Σε σπάνιες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις η αθεράπευτη φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών! Γι αυτόν τον λόγο συστήνεται σε όσους υποψιάζονται ότι πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια να επισκεφτούν χειρουργό, ειδικό στις παθήσεις των φλεβών. 

Ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται για τη φλεβική ανεπάρκεια

Η γυμναστική -ή έστω η σωματική δραστηριοποίηση- είναι απαραίτητο να υπάρχει στην καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης, χρειάζεται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν ξεκινήσουν να γυμνάζονται και να λάβουν εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης από γυμναστή που γνωρίζει το πρόβλημα υγείας. 

Οι ασκήσεις που συστήνονται για ασθενείς με ευρυαγγείες ή και κιρσούς είναι οι κοιλιακοί με τα πόδια να βρίσκονται ψηλότερα από το έδαφος, οι ασκήσεις «πάγκου» με βάρη με τα πόδια να τοποθετούνται σε οριζόντια ή ανάρροπη θέση, η αερόβια γυμναστική, το οριζόντιο ποδήλατο και ειδικές ασκήσεις που εστιάζουν στις γαστροκνημίες.

Πώς να διατηρήσετε τα πόδια σας σε δραστηριότητα

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αποτελεί για πολλούς ο κυριότερος λόγος που απέχουν από τη γυμναστική. Μπορείτε όμως με μερικές ασκήσεις να δραστηριοποιείτε τα πόδια σας ακόμα και αν εργάζεστε σε περιβάλλον γραφείου.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και την ακινησία σε καθιστή θέση διότι και οι δύο επιδρούν δραματικά στη φλεβική ανεπάρκεια. 

Αν κάνετε δουλειά γραφείου, καλό είναι να μην κάθεστε σταυροπόδι, αλλά να χρησιμοποιείτε υποπόδιο και να σηκώνεστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα για περπάτημα. Αν η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, τότε μπορείτε να δραστηριοποιείτε τα πόδια σας ανεβοκατεβάζοντας το βάρος του σώματός σας μία στις μύτες των ποδιών και μία στις φτέρνες. 

Τα πόδια των ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια χρειάζονται επιπλέον αρκετή ξεκούραση. Τοποθετήστε τα σε υψηλή ανάρροπη θέση καθώς χαλαρώνετε στο σπίτι σας. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο