Φωτογραφική έκθεση και ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΕΜΙΠΗ παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση των Παιδοπολιτών "Καλής Παναγιάς"


Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, για ακόμη μία χρονιά όπως κάθε Κυριακή των Μυροφόρων, πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδόπολης "Καλή Παναγιά", στους χώρους που λειτουργούσε η Παιδόπολη, στη σημερινή Μονή Παναγίας Δοβρά, έξω από τη Βέροια.

Πέρσι, στην αντίστοιχη συνάθροιση, είχε παρουσιαστεί η έκδοση της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά», της Αντωνίας Χαρίση.


Φέτος η Ε.Μ.Ι.Π.Η. συμμετείχε και πάλι στην συνάντηση, μέσω της φωτογραφικής έκθεσης "“Childhood Memmories” Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών", που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο και αποτύπωνε σημαντικές στιγμές από τη ζωή της Παιδόπολης. Η έκθεση, που επιμελήθηκε ο δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΠΗ, είχε παρουσιαστεί στην Ζ' Εβδομάδα Ιστορίας και Πολιτισμού της ΕΜΙΠΗ τον Σεπτέμβριο του 2017. 

Η έκθεση "“Childhood Memmories” Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών" βασίζεται στο βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά» και αποτελεί μια προσπάθεια απεικόνισης της ατομικής και συλλογικής μνήμης των πρωταγωνιστών, δηλαδή των παιδιών που έζησαν στην Παιδόπολη τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα συνοδευτικά κείμενα παρουσιάζονται πληροφορίες για την Παιδόπολη «Καλή Παναγιά», την ίδρυση και τη λειτουργία της. Το ειδικό ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών στο χώρο που τα υποδέχτηκε, τα φιλοξένησε, στο χώρο που, με τις δεδομένες ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, αποτέλεσε το σπίτι των παιδικών του χρόνων. Επίσης, παρουσιάζονται πτυχές της καθημερινότητάς τους, της σχολικής ζωής, των συνηθειών τους κ.τ.λ.


Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Παιδοπολιτών η ΕΜΙΠΗ παρουσίασε και μέρος του ιστορικού ντοκιμαντέρ  που παρήγαγε, διάρκειας 45 λεπτών με τίτλο "Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά", βασισμένο στην ομώνυμη έκδοση της ΕΜΙΠΗ. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε η αντιπρόεδρος της ΕΜΙΠΗ, Ιωάννα Ζιώγα

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο