Μειωμένη θα είναι η παραγωγή καρυδιών λόγω χαμηλής καρπόδεσης αλλά και καρπόπτωσης στην Ημαθία



Μειωμένη είναι η καρπόδεση στις καρυδιές φέτος σε όλη την Ελλάδα και κατα συνέπεια και οι παραγωγοί θα δούν μια μειωμένη παραγωγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος κ. Γιώργος Κιάτος.

Υψηλά ήταν ακόμα και τα ποσοστά καρπόπτωσης που έφτασαν έως και 80% σε δένδρα καρυδιάς σε περιοχές στην Ημαθία και την Ελασσόνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Μίλης γεωπόνος και ιδιοκτήτης των φυτωρίων Grinn απο την Ημαθία, ωστόσο τα ποσοστά καρπόπτωσης σύμφωνα με άλλους παραγωγούς, φυτωριούχους και γεωπόνους στην Ελασσόνα δέν ξεπέρασαν τα φυσιολογικά επίπεδα του 1-3%.

Ημαθία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μίλης, ιδιοκτήτης των φυτωρίων Grinn, στον ΑγροΤύπο, «υπήρξαν προβλήματα καρπόπτωσης σε περιοχές στην Ημαθία, τη Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

«Τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων αλλά οφείλονται κυρίως στις λίγες ημέρες ψύχους τον χειμώνα. Επιπλέον ερνητικά έδρασε και ο πολύ ξερός Απρίλης, η νεανικότητα των δένδρων, εάν και υπήρξαν μαρτυρίες για δένδρα μεγαλύτερης ηλικίας, η κακή επικονίαση και τέλος οι ασθένειες.

Ελασσόνα

Ο Μίσυρας Πέτρος, ιδιοκτήτης των φυτωρίων «Όλυμπος» που βρίσκεται στην Ελασσόνα, πρόσθεσε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή της Ελασσόνας το οποίο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στις λίγες ημέρες ψύχους καθώς ο λήθαργος δεν ήταν επαρκής. 

Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης γεωργικού καταστήματος που καλλιεργεί καρυδιές στην Ελασσόνα κ. Γιώργος Κιάτος, διαφώνησε, καθώς σε προσωπική επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο ανέφερε: «το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο στην Ελασσόνα, αν και υπάρχει μια μικρή καπρόπτωση στα αγονιμοποίητα άνθη των νεαρών δένδρων, λόγω υψηλών θερμοκρασιών τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Απρίλιο η οποία δεν ξεπερνά το 1-2%. Το μόνο που παρατηρείται είναι η μειωμένη καρπόδεση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας».

Ο γεωπόνος της ομάδας παραγωγών «Ενωση Ελασσόνας» κ Νάνος Στέλιος που ασχολείται με την καλλιέργεια καρυδιών στην Ελασσόνα συμφώνησε με τον κ. Γιώργο Κιάτο, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα καρπόπτωσης στην περιοχή.

Σέρρες 

Ο γεωπόνος και παραγωγός καρυδιών κ. Θ Καρακάσης από την περιοχή των Σερρών, ανέφερε στον ΑγροΤύπο, «δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή σχετικά με την καρπόπτωση η οποία είναι σε ένα επίπεδο της τάξεως του 2-3%. 

Το 90% των περιπτώσεων καρπόπτωσης σε καρυδιές είναι συνήθως η καρπόκαψα και με το πρόγραμμα που τηρούμε εδώ δεν έχουμε τέτοια προβλήματα».

Πιερία

Ο παραγωγός καρυδιών Λευτέρης Πούλιος από την Πιερία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως «στην περιοχή δεν έχει ακούσει κάποιο πρόβλημα καρπόπτωσης, απλά μια μειωμένη καρπόδεση που θα φέρει χαμηλότερη παραγωγή φέτος. Η μειωμένη καρπόδεση ίσως να οφείλεται στις λίγες ημέρες ψύχους τον χειμώνα».

agrotypos.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο