Εθνικές Εκλογές 2023: Στο τελικό στάδιο η κατάρτιση ψηφοδελτίων των κομμάτων - Οι υποψήφιοι βουλευτές Ημαθίας σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ


Παρά το γεγονός ότι «πλησιάσαμε» πολλές φορές εντός του 2022 στις βουλευτικές εκλογές (ή έτσι ήθελαν να πιστέψουμε για να υπάρχει… αποπροσανατολισμός από διάφορα θέματα), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε ακλόνητος στις αρχικές του θέσεις και θα πάει τις εκλογές εντός του 2023 (αρχές ή μέσα, πλέον έχει λίγη σημασία). 

Βεβαίως, από τα σενάρια του περασμένου καλοκαιριού μπορέσαμε λίγο – πολύ να πάρουμε μία «γεύση» για το πώς θα κινηθούν τα κόμματα στις εκλογές, είτε ως προς τις επικοινωνιακές πρακτικές των υποψηφίων ή ακόμα και ως προς την κατάρτιση των συνδυασμών. 
Ας τα δούμε ένα – ένα. 


Νέα Δημοκρατία 

Διατηρεί τρεις βουλευτικές έδρες στην Ημαθία, εκτός των οποίων η μία συνδυάζεται και με κυβερνητικό αξίωμα. Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος (βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών), ο Τάσος Μπαρτζώκας και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης είναι οι τρεις πολιτικοί που τις κατέχουν. 
Είναι δεδομένο ότι και οι τρεις θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. 

Χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε την ετυμηγορία του Ημαθιώτικου λαού, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι ο Απόστολος Βεσυρόπουλος δεν θα κρατήσει την πρωτιά. Και να μην ήταν πρώτος, με την ιδιότητα και τις… δυνατότητες που έχει ένας υφυπουργός, λογικό θα ήταν να την «χτυπήσει» την πρωτιά. Τώρα που την έχει, όση φθορά και αν συνυπολογιστεί (όλοι την έχουν άλλωστε), άλλη τόση «μαγιά» ενδεχομένως δημιουργεί. Ο κ. Βεσυρόπουλος έχει πάρει στις… πλάτες του μια σειρά σημαντικών ζητημάτων για την Ημαθία, όπως η παραχώρηση κτιρίων του δημοσίου που είναι αδρανή στην τοπική κοινωνία, η προώθηση έργων υποδομής κλπ, με αποκορύφωμα την ήδη ανακοινωθείσα εξέλιξη για την μεταφορά του Τελωνείου Βέροιας στις εγκαταστάσεις της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στην Κουλούρα (μένει να δούμε και τις εξελίξεις επί του πρακτέου), αλλά και την προαναγγελθείσα  - ως κάτι σχεδόν σίγουρο και αναμενόμενο τους επόμενους μήνες – δωρεάν παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου Βέροιας στον Δήμο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με επιμέρους ενέργειες και κινήσεις (που αφορούν τόσο την δημόσια σφαίρα, όσο – φανταζόμαστε – και την ιδιωτική), καθώς και το κύρος που έχει η κατοχή ενός ανώτερου αξιώματος (έστω και του υφυπουργού), δίνουν σίγουρα έναν «αέρα» στην υποψηφιότητά του. 

Από την άλλη, ο Τάσος Μπαρτζώκας, αν και πρωτοεμφανίζομενος στα βουλευτικά έδρανα, κάνει έναν τίμιο αγώνα, τόσο για θέματα για τα οποία θα μπορούσε ο ίδιος να προωθήσει ξεχωριστά (βλεπε τον αγώνα για δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην Ημαθία), όσο και για θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νομού (αγροτικά, θέματα υγείας, εμπορικού κόσμου, συνταξιούχων κ.α.). Πολλές φορές δεν είναι στο χέρι ενός βουλευτή να κάνει πράγματα «τρανταχτά», ωστόσο είναι εμφανής η προσπάθεια και η ειλικρινή διάθεση. Ευτυχώς, πολλές φορές αυτή η προσπάθεια έχει και θετικά αποτελέσματα. 

Τέλος, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του τόσο στην Βουλή (και με ιδιαίτερη… έφεση στην συμμετοχή και σε επιτροπές που εξετάζουν πολύκροτα θέματα), όσο και στον Δήμο Βέροιας, όπου παραμένει νομικός σύμβουλος του Δήμου. Φανταζόμαστε ότι ένα μέρος του χρόνου κατά την άσκηση του ιδιωτικού έργου τον αφιερώνει και σε υποθέσεις που αναλαμβάνει ως δικηγόρος. Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης εμφανίζει έντονη δραστηριότητα, έχοντας επικοινωνιακά ένα καλό προφίλ. Πολλοί θα περίμεναν ίσως από τον ίδιο μια πιο καρποφόρα θητεία, αλλά – όπως προαναφέρθηκε – οι δυνατότητες των βουλευτών πολλές φορές είναι περιορισμένες, ειδικά όταν έχεις στην ίδια εκλογική περιφέρεια έναν υφυπουργό και έναν νέο συνάδελφο βουλευτή που «πασχίζει» να αφήσει το στίγμα του. 

Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου αναμένεται να συμπληρώσουν 2 γυναίκες και 1 άνδρας, οι οποίοι μάλλον γνωρίζουν εξαρχής ότι η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο θα είναι τρόπον τινά «τιμητική» (επαναλαμβάνουμε όμως, δεν προδικάζουμε την κρίση του Ημαθιώτικου λαού, εικασίες κάνουμε). Δύο από τα αρκετά ονόματα που ακούγονται και θεωρούνται με περισσότερες πιθανότητες να κατέλθουν είναι της Ιφιγένειας Βλαχογιάννη, η οποία ήταν υποψήφια και το 2019, καθώς και της Τζωρτζίνας Αθανασίου, από τη Νάουσα, ενώ παραμένουν οι πιθανότητες για τις Νίκη Καρατζιούλα και Συρμούλα Τζήμα. Για το όνομα του υπολειπόμενου άνδρα στην εξάδα του ψηφοδελτίου λέγονται και γράφονται διάφορα ονόματα (Γιώργος Μπιλέκας, Στάθης Σαρηγιαννίδης, Γιώργος Γουλτίδης, Φώτης Κουτσουπιάς – αν δεν βάλει τελικά πλώρη για τον Δ. Βέροιας κ.α.).


ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα πράγματα φαίνονται πιο εύκολα, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεδομένες θεωρούνται οι εξ οφίτσιο υποψηφιότητες της Φρόσως Καρασαρλίδου (βουλευτής του κόμματος από το 2015 έως το 2021) και του Άγγελου Τόλκα (βουλευτή μετά την σχετική απόφαση του εκλογοδικείου από το 2021 μέχρι και σήμερα). Από εκεί και πέρα, δεν ακούστηκαν και δεν κινήθηκαν, ούτε φαίνεται ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον άλλες γυναίκες πλην της δικηγόρου από τον Δ. Αλεξάνδρειας Φανή Γιωτάκη και την φιλόλογο από τη Βέροια Βαρβάρα Σαράντη. Συνεπώς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι Φρόσω Καρασαρλίδου, Φανή Γιωτάκη και Βαρβάρα Σαράντη θα στελεχώσουν το μισό ψηφοδέλτιο. 
Ο γρίφος αρχίζει με τις υπόλοιπες δύο θέσεις ανδρών στο ψηφοδέλτιο. Δεδομένου ότι ο Άγγελος Τόλκας θα είναι σίγουρος ένας εκ των τριών (αφού σύμφωνα με την σχετική απόφαση θα είναι 50-50 το ποσοστό μεταξύ των δύο φύλων), μένουν δύο ακόμα θέσεις, τις οποίες διεκδικούν ο καρδιολόγος Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο δικηγόρος Αντώνης Μαρκούλης και ο υγειονομικός υπάλληλος Βασίλης Κωνσταντινόπουλος. Ο καθένας από τους τρεις διεκδικητές των τριών θέσεων έχει τα «ατού» του, ωστόσο η επιτροπή των ψηφοδελτίων που ορίστηκε για να κάνει την τελική επιλογή θα πρέπει να «ζυγίσει» την κάθε υποψηφιότητα καλά, στοχεύοντας τόσο στο κύρος του ψηφοδελτίου, αλλά και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε χώρους πέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον, τόσο του κόμματος, όσο και της χώρας, θεωρούμε ότι δεν θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο ούτε οι συναισθηματισμοί, ούτε προσπάθειες «τιμητικής απονομής δια τας σημαντικάς υπηρεσίας». Με δυο λόγια, η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει με γνώμονα την παρούσα δυναμική των προσώπων και όχι για ανταποδώσουν και να επιβραβεύσουν  (ή να τιμωρήσουν) έργα και λόγια του παρελθόντος. 
Αν όντως λειτουργήσει με τα παραπάνω κριτήρια η επιλογή, εμείς δεν θα βάζαμε εύκολα για την τελική επιλογή μεταξύ των τριών.

Ως προς την παρουσία των υπό εξέταση υποψηφίων, ο Άγγελος Τόλκας ακολουθεί τον – μοναχικό εν πολλοίς – δρόμο που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε βουλευτής. Έχει σηκώσει αρκετά θέματα που αφορούν στην Ημαθία, είτε με δηλώσεις ή κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και ασκεί με ήπιο τρόπο αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ενίοτε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Η εμπειρία του στην πολιτική και η αδιαφορία που επιδεικνύει για τα διάφορα «σχόλια» εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον καθιστούν προσηλωμένο στον στόχο του. Ο κ. Τόλκας φαίνεται πως έχει «ορκισμένους» φίλους (από την εποχή που ήταν βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ), αλλά έχει και ανάλογους εχθρούς, που δεν βλέπουν από την αρχή με καλό μάτι την προσχώρησή του στην Προοδευτική Συμμαχία. 

Από την άλλη, η Φρόσω Καρασαρλίδου, που είναι στην ουσία μέχρι στιγμής η μακροβιότερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (6,5 χρόνια, από τον Γενάρη του 2015 έως τον Ιούλιο του 2021) συνεχίζει να είναι δυναμικά παρούσα στις πολιτικές επάλξεις. Μάλιστα, νοίκιασε γραφεία σε κεντρικό σημείο της Βέροιας (στην οδό Μητροπόλεως, απέναντι από το ταχυδρομείο) και έχει συχνές επαφές με πολίτες, κάνει περιοδείες, αρθρογραφεί, αναδεικνύει ζητήματα κλπ. Συνεχίζει, με δύο λόγια, την ίδια δουλειά που έκανε ως βουλευτής, απλά χωρίς να έχει τους συνεργάτες και τις άλλες δυνατότητες που προσφέρονται στους εν ενεργεία βουλευτές. Άλλωστε, θεωρείται από πολλούς ότι είναι θέμα τιμής και δικαιοσύνης για την ίδια να αποκατασταθεί η «λαϊκή εντολή» του 2019, που αντιστράφηκε το 2021. 

Η Φανή Γιωτάκη είναι μια νέα δικηγόρος από το Πλατύ του Δ. Αλεξάνδρειας, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε ιδιόκτητη δικηγορική εταιρία των Αθηνών, ωστόσο έχει διατηρήσει – και τα τελευταία χρόνια αυξήσει αισθητά – την επαφή με τον τόπο της. Η υποψηφιότητά της έχει βεβαίως στα θετικά ότι γνωρίζει από κοντά τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η ίδια είναι καταρτισμένη και – καλώς εννοούμενο – «δικτυωμένη», οπότε υπάρχει η προσδοκία για έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Ημαθίας και του Κέντρου. 

Η Βαρβάρα Σαράντη είναι φιλόλογος με αρκετά χρόνια στην πλάτη της κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων. Σήμερα είναι πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας και έχει αποδείξει πως και από την θέση αυτή έχει ιδιαίτερα αγωνιστικό φρόνημα. Διαθέτει ρεύμα προφανώς στον εκπαιδευτικό κλάδο, αλλά και γενικότερα θεωρείται ως μία αξιοπρεπής υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Αντώνης Μαρκούλης στα νεότερα χρόνια (διότι είχε προϊστορία και στα αυτοδιοικητικά τις δεκαετίες του ’90 και του 2000) εμφανίστηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας το 2014 και το 2019 και απέτυχε και στις δυο φορές να εκλεγεί, αλλά και να κατακτήσει αξιόλογα ποσοστά. Μάλιστα, το 2019 είχε την στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη νέα αποτυχία τα έβαλε με στελέχη του κόμματος που θεωρούσε πως στήριξαν τον Δήμαρχο Βέροιας. Το 2014 ο συνδυασμός του έλαβε 3.056 ψήφους (7,98%) και έλαβε την 5η θέση, ενώ το 2019 – με την επίσημη στήριξη του κυβερνώντος τότε ΣΥΡΙΖΑ - έλαβε 4.522 ψήφους (12,63%) λαμβάνοντας την 4η θέση. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ενασχόληση του γνωστού Βεροιώτη δικηγόρου με τα κοινά στον Δήμο ήταν απλώς ένα σκαλοπάτι για να μεταπηδήσει προς την κεντρική πολιτική σκηνή. 

Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, καρδιολόγος στην Βέροια και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, είναι ένα από τα «παραδοσιακά» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροαριστεράς. Η πολιτική του διαδρομή, δηλαδή, υπήρξε πάντα στα αριστερά, εκτός ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις που προαλείφονται ως υποψήφιοι (Τόλκας, Μαρκούλης και Κωνσταντινόπουλος), οι οποίοι υπήρξαν (στο μακρινό ή στο πρόσφατο παρελθόν) στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό του είναι οι χαμηλοί του τόνοι και το μετρημένο προφίλ, με απλά λόγια είναι σοβαρός και εμπνέει κύρος. Μένει να δούμε βεβαίως αν αυτό εξαργυρωθεί και σε ψήφους ή θα μείνει μόνο στην… συμπάθεια. 

Ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα λαϊκό προφίλ, χωρίς φτιασιδώματα. Για κάποιους μπορεί να θεωρείται μια υποψηφιότητα αδύναμη, ωστόσο η καθημερινή επαφή του με τους πολίτες, είτε στο νοσοκομείο όπου εργάζεται ως υπάλληλος ή στην «πιάτσα» που καθημερινά γυρίζει, του δίνουν πλεονεκτήματα που μπορεί πολλούς να τους εκπλήξουν. Αν τελικά προκριθεί για μία από τις δύο θέσεις που υπολείπονται, θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά μπορέσει να ρευστοποιήσει τα χαμόγελα που απολαμβάνει. 


ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η αρχική δυναμική επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική, δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον σε στελέχη του κόμματος για να διεκδικήσουν μία θέση στα ψηφοδέλτια. Πολλά ονόματα γράφτηκαν και… ξεγράφτηκαν από τα… στοιχήματα και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αμφίρροπα θέματα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είχαμε τρεις ηχηρές αποσύρσεις ενδιαφέροντος. Η πρώτη έγινε το καλοκαίρι και ήταν του γιατρού από την Αλεξάνδρεια (πολιτευτή και το 2019) Νίκου Μπρουσκέλη. Οι άλλες έγιναν εντός Φθινοπώρου και δη Νοεμβρίου, του δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου Βέροιας Λεωνίδα Ακριβόπουλου και του πρώην βουλευτή Θανάση Γικόνογλου

Με βάση τα νέα δεδομένα το ψηφοδέλτιο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

Μπάμπης Γκιόνογλου: Ο πρώην Δήμαρχος Αλεξάνδρειας είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 2019 ήταν υποψήφιος και τερμάτισε πρώτος. Το ενδιαφέρον του παραμένει ακλόνητο και θεωρείται δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα τον εντάξει και πάλι στα ψηφοδέλτια. 
Νίκος Τσαμήτρος: Ο γνωστός λογιστής και πρώην αντιδήμαρχος Βέροιας έχει πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή και αναμένεται να ενεργοποιήσει ξανά τον μηχανισμό και τους ψηφοφόρους του, που του χάρισαν σε προηγούμενες εκλογές που είχε κατέλθει ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά. 

Θανάσης Δέλλας: Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του νομικού προσώπου ΚΑΠΑ, εκ Ριζωμάτων ορμώμενος, έχει θέσει με την δουλειά και τις κινήσεις του στέρεες βάσεις για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής. Θεωρητικά, θα έχει την στήριξη και της παράταξης του Δημάρχου Βέροιας. 

* Τάσος Σιδηρόπουλος: Ο πρώτο σε ψήφους βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όσο αυτό έβγαζε έδρες στην Ημαθία, φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει το μεγάλο come back. 
ή 
* Θοδωρής Παπακωνσταντίνου: Ο αγρότης και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ του 2019 είχε κρατήσει μία απόσταση από τις διαδικασίες, ωστόσο τελευταία φαίνεται πως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις ως προς την υποψηφιότητά του. 

Ολυμπία Αποστόλου: Η οικονομολόγος και στέλεχος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ημαθίας μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος έχει εμφανώς αναβαθμισμένο ρόλο. Εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έχει πρόσβαση σε διάφορα ΜΜΕ εκτός Ημαθίας, συμμετέχει σε αποστολές του κόμματος κλπ. Ως απόρροια του παραπάνω ρόλου, θεωρείται ως μία από τις «κλειδωμένες» υποψηφιότητες.

Μαρία Τορορή: Η δικηγόρος από τη Νάουσα, η οποία ήταν υποψηφία και το 2019, συνδυάζει την προγενέστερη εμπειρία της στα πολιτικά δρώμενα με την ανανέωση. Παράλληλα, είναι δραστήρια διαχρονικά, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική, γεγονός που δίνει στην δράση της μια παραπάνω αξία. 

Εν αναμονή πριν… ξεχυθούν στο κυνήγι του σταυρού!
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας InVeria, είναι θέμα χρόνο οι τελικές αποφάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (περί τις 20/12 αναμένεται να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις), ενώ σχετικά σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις και ανακοινώσεις από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. 

Από τη ΝΔ δεν αναμένεται να υπάρξει τόσο σύντομα ανακοίνωση, αλλά – ειδικά για την Ημαθία – δεν υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για τη ΝΔ, καθώς θα επικεντρωθούμε στο ποιοι και πόσοι από τους τρεις σημερινούς «γαλάζιους» βουλευτές θα βρεθούν εκτός Βουλής, τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές… 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου 2022 - Φύλλο 37ο)

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο