Μη σου τύχει και κακοποιηθείς... (editorial ψηφιακής εφ. "InVeria")


Του Νίκου Βουδούρη*: Το απόγευμα του Σαββάτου (3/12) είχα την τιμή να συντονίσω εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια, αφιερωμένη στην γυναίκα, με θέμα: “Γυναίκα 2023. Αγώνες, στερεότυπα, προκλήσεις”. 

Δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες της – κατά γενική ομολογία επιτυχημένης – εκδήλωσης, αλλά θα αναφερθώ σε κάτι που διαπίστωσα και προέκυψε από την όλη συζήτηση. Στην Ημαθία (όπως και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας) η πολιτεία είναι απούσα στον τομέα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας… Όχι, δεν ανακάλυψα την Αμερική, αλλά αυτή η διαπίστωση κάθε φορά μας πληγώνει. 

Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και με την υποστήριξη δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορούν και αντιμετωπίζονται τα σοβαρότερα περιστατικά, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να μας ικανοποιεί. 

Ο «Έρασμος», το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών Δ. Βέροιας, η «Πρόσβαση» και ορισμένες υπηρεσίες στους Δήμους Αλεξάνδρειας και Νάουσας δεν μπορούν προφανώς να θεωρηθούν «ουσιαστική κρατική παρέμβαση».  

Είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, η αγάπη και το ενδιαφέρον που για ακόμη μία φορά «σώζουν την παρτίδα», ενώ η Πολιτεία ακόμα σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Αν τύχεις σε καλό αστυνομικό που θα πάρει σωστά την κατάθεση, σε καλό γιατρό που θα κάνει σωστή διάγνωση, σε σωστό δικαστή που θα πάρει την σωστή απόφαση, ίσως υπάρξει κάποια εξέλιξη σε περιπτώσεις σωματικής βίας. Για τις λεκτική/ψυχολογική βία ας μην το συζητήσουμε καν. Αν πάλι δεν σταθείς τυχερή σε όσους πετύχεις στον διάβα σου, τότε θα ξέρεις ότι θα έχεις δίπλα σου τους ανθρώπους των ιδιωτικών πρωτοβουλιών… 

Για αυτό και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες αυτές (ξεχωρίζω πάντα τον «Έρασμο» στην Ημαθία) αξίζουν κάθε συνδρομή και βοήθειά μας. 

Με την ευκαιρία, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της εν λόγω εκδήλωσης, αλλά κυρίως προς όσες και όσους συμμετείχαν σε αυτή. Αναμένουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις και στη Βέροια και στη Νάουσα. 


 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο