Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Βήμα Απ. Παύλου Βέροιας: "Ζει ο Μ. Αλέξανδρος και τον κόσμο κυριεύει!"


Με Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο Υπαίθριος Εσπερινός στο Βήμα του Απ. Παύλου, στη Βέροια, το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2018, χοροστατούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β'.

Με τον Πατριαρχικό Εσπερινό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των ΚΔ' Παυλείων, στις οποίες συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και συγκεκριμένα:  Μητροπολίτης Κορέας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ,  Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ,  Ἀρχιεπίσκοπος Ἰορδάνου κ. ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ, Ἀρχιεπίσκοπος Ποντόλσκ κ. ΤΥΧΩΝ, Ἐπίσκοπος Ζαχουμίου καί Ἐρζεγοβίνης κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, Ἐπίσκοπος Οὐγγαρίας κ. ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ, Μητροπολίτης Ρούσσης κ. ΝΑΟΥΜ, Μητροπολίτης Ζουκδίδι καί Τσαΐσι κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, Μητροπολίτης Σισανίου καί Σιατίστης κ. ΠΑΥΛΟΣ, Ἀρχιεπίσκοπος Βρότσλαβ καί Στέτσιν. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ,  Μητροπολίτης Γουινέας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ο Μητροπολίτης Κατάγκας κ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ, ο Μητροπολίτης Κινσάσας κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, Ἐπίσκοπος Αμαθούντος κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ενώ στο Εσπερινό στο Βήμα συμμετείχε επίσης ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και, φυσικά, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ. 


Παρόντες στον Εσπερινό ήταν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας Χρήστος Σιμούλης, ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης της ΕΛΑΣ Διονύσης Κούγκας, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθιας Διονύσης Διαμαντόπουλος, Πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στο Συνέδριο των ΚΔ' Παυλείων και πλήθος κόσμου. 

Μιλώντας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, με τον ιδιαίτερα γλαφυρό, μεστό και λυρικό ύφος, αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Αφρική και ζήτησε από όλους να τους μνημονεύουν στις προσευχές τους. Αλλά και αυτός, όταν θα βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια (της Αιγύπτου φυσικά) και θα ατενίζει τον Μεγάλο Στρατηλάτη Αλέξανδρο, θα θυμάται την Μακεδονία. Συνεχίζοντας τον ιδιαίτερο λόγου του ο Πατριάρχης της Αφρικής, ο δεύτερος στην τάξη μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανέφερε: "Κάτω στην Αλεξάνδρεια, έχοντας απέναντί τον Μακεδόνα Στρατηλάτη, τα κύματα από το Λιβυκό Πέλαγος θα με ρωτούνε: Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος; Και θα τους επαναλαμβάνω: Ζει, και κυριεύει! Και η ελληνική του λαλιά, σε όλα τα πέρατα του κόσμου θα φέρει το φως το ελληνικό". Στο άκουσμα των λόγων αυτών ο κόσμος και οι κληρικοί ξέσπασαν αυθόρμητα σε θερμό χειροκρότημα και μάλιστα αυτό ξεκίνησε από τον συγκεντρωμένο κόσμο στο δρόμο κάτω από το Βήμα. 

Μετά το τέλος του Εσπερινού, κλήρος και λαός, επέστρεψαν με πομπή, όπως ήρθαν, στον Μητροπολιτικό Ναό της Βέροιας.




































































Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο