Λόγω ασφυξίας τα νεκρά ψάρια στην τάφρο «66», λέει η Π.Ε. Ημαθίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, έπειτα από την εμφάνιση νεκρών ψαριών στην τάφρο "66", εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:
"Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στo πλαίσιο των ετήσιων ελέγχων, διενήργησε αριθμό αυτοψιών και δειγματοληψιών επεξεργασμένων υγρών βιομηχανικών αποβλήτων τόσο στις μόνιμες (δωδεκάμηνης λειτουργίας) όσο και στις μεγάλες εποχιακά λειτουργούσες δραστηριότητες της περιοχής αρμοδιότητάς της.

Συγκεκριμένα, (από 25 Ιουνίου έως 22 Αυγούστου 2011) πραγματοποίησε 27 επισκέψεις σε βιομηχανίες, ενώ στάλθηκαν προς ανάλυση σε πιστοποιημένο χημείο συνολικά 54 δείγματα επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων από την έξοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων των βιομηχανιών.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων των υγρών αποβλήτων των δραστηριοτήτων βρέθηκαν να είναι εντός των θεσμοθετημένων ορίων, πλην μερικών εξαιρέσεων με μικρές όμως αποκλίσεις.

Να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κατά τη διάρκεια του έτους 2009 πραγματοποίησαν 24 επισκέψεις, ενώ στάλθηκαν προς ανάλυση συνολικά 72 δείγματα, ενώ κατά την περσινή περίοδο (2010) πραγματοποίησαν 19 επισκέψεις, ενώ στάλθηκαν προς ανάλυση συνολικά 57 δείγματα.

Από τα συγκριτικά στοιχεία προκύπτει ότι η λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων των επιχειρήσεων συνεχώς βελτιώνεται με πρόσθετες εργασίες που υποχρεώνονται από τους ελέγχους να πραγματοποιούν ετησίως.

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας θα συνεχίσει τις αυτοψίες και τις δειγματοληψίες στις δραστηριότητες που λειτουργούν στα όριά της, καθώς επίσης και θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των συνολικών αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων με το πέρας της λειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων.

Δείγματα επίσης λαμβάνονται ετησίως και από την Τάφρο 66 στην είσοδό της στα όρια της Π.Ε. Ημαθίας, καθώς και στη συμβολή της με τον ποταμό Αλιάκμονα για να διαπιστωθεί η εισαγόμενη ρύπανση από τη γειτονική Περιφερειακή Ενότητα.

Η Τάφρος 66, ως επίσημα χαρακτηρισμένος αποδέκτης, δέχεται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα βιομηχανιών, καθώς επίσης κτηνοτροφικών και αστικών λυμάτων. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού (κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο) παρατηρούνται προβλήματα ρύπανσης λόγω του συνδυασμού αφενός της λειτουργίας των μεγάλων εποχιακών βιομηχανιών και αφετέρου της ελάχιστης έως και μηδενικής παροχής νερού, το οποίο παρακρατείται νωρίτερα επί των παραποτάμων της Τάφρου 66, από τους τοπικούς ΤΟΕΒ για αρδευτική χρήση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, το οποίο οφείλεται κυρίως στις συνθήκες έλλειψης οξυγόνου που επικρατούν στην Τάφρο 66, αφού το οξυγόνο δεσμεύεται για την αποδόμηση των οργανικών αποβλήτων που περιέχει η Τάφρος".

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/8/11, 4:43 μ.μ.

    Είχαν και πυρετό, έφαγαν και πολύ. Και ξέρουμε καλά ότι μετά το φαγητό, δεν πάμε για μπάνιο. Υπάρχει φόβος πνυγμού Αυτά δεν το ήξεραν; Καλά να πάθουν. Τουλάχιστον να πάρουν μαθήματα τα υπόλοιπα. Άσε που μπορεί να αυτοκτόνησαν. Να κτάτησαν την αναπνοή τους μέχρι να πάθουν ασφυξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/8/11, 5:50 μ.μ.

    Όχι. Εγώ ήμαν εκεί. Έγινε σύρραξη μεταξύ τους. Τα μεν πυροβολούσαν τα δε και τα δε τα μεν. Συναναμετάξυ τους δηλαδή σκοτώθηκαν. Κοιμώμαν και απο τις φωνές του πόνου που άκουγα, τινάχτηκα απο τον ύπνο. Κανένα εργοστάσιο δεν ρυπαίνει. Όλα είναι ψεύτικα λόγια. Κομματικές δαχτυλιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο