Εκδήλωση για την χρησιμότητα διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία

Με την εκδήλωση «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, άνοιξε η «αυλαία» της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.)
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας 
και περιελάμβανε τρεις εισηγήσεις, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου, η οποία ανέπτυξε το θέμα "Το σύνδρομο του Κρόνου στη θεώρηση της τοπικής ιστορίας",
του εκπαιδευτικού Γιώργου Μακαρατζή, διευθυντή του 8ου δημοτικού σχολείου Βέροιας, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο εργασίας των μαθητών στην υλοποίηση του project  «Οι γέφυρες της Βέροιας, στις αρχές του 20ου αιώνα» και της Χαράς Λάμπρη, φιλολόγου στο 1ο Λύκειο Βέροιας, η οποία αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από μαθητές λυκείου και σχετίζονταν με τις γυναικείες προσωπικότητες στην ιστορία της Βέροιας.

Η Σοφία Ηλιάδου – Τάχου αναφέρθηκε αρχικά στον τίτλο, ο οποίος σχετίζεται με το μυθικό πρόσωπο του Θεού Κρόνου, ο οποίο έτρωγε τα παιδιά του. Η κα Τάχου ανέφερε ότι πολλές φορές επιμένουμε και δίνουμε περισσότερη σημασία στη γενική ιστορία με τις μορφές που αυτή είναι περισσότερο γνωστή, πολιτική, στρατιωτική, διπλωματική, αφήνοντας στο περιθώριο την τοπική ιστορία, η οποία αποδυναμώνεται και τελικά αδυνατεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της γενικής ιστορίας. Στην ανάπτυξη του θέματος η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη διάκριση Εθνικής και Τοπικής ιστορίας, καθώς και στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που αυτή διαδραματίζει, σύμφωνα με την μεταμοντέρνα άποψη του τι είναι ιστορία. Τέλος η κα Τάχου ανέφερε ότι στο σημερινό πολυπολιτισμικό σχολείο έχει ιδιαίτερη αξία η τοπική ιστορία, καθώς αυτό έχει άμεση σχέση με τον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν οι μαθητές.

Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μακαρατζής παρουσιάζοντας τον τρόπο εργασίας των μαθητών στην υλοποίηση του project  «Οι γέφυρες της Βέροιας, στις αρχές του 20ου αιώνα», ανέφερε ότι υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2001-2002 από μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν της γέφυρες της Βέροιας, να επισκεφτούν βιβλιοθήκες του νομού προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους και τελικά να προτείνουν λύσεις και παρεμβάσεις σχετικά με την παρουσία των γεφυρών σήμερα.

Τέλος, η Χαρά Λάμπρη αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από μαθητές λυκείου και αφορούσε γυναικείες προσωπικότητες, οι οποίες με την παρουσία και τη δράση τους, σημάδεψαν τις διάφορες ιστορικές φάσεις της Ημαθίας, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια.

 Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος και Ευθύμιος Φλιτούρης, αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας.

Οι δύο διευθυντές ευχαρίστησαν την Ε.Μ.Ι.Π.Η. για την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στα σχολεία, παράλληλα με την γενική ιστορία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η., αφού ανέφερε πως αποτελεί καταστατικό στόχο η συνεργασία με τους φορείς εκπαίδευσης στην προώθηση της τοπικής ιστορίας, ευχαρίστησε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για το ειλικρινές ενδιαφέρον που έδειξαν από την πρώτη στιγμή που έγινε η πρόταση για την εκδήλωση, καθώς και τους τρεις ομιλητές για τον χρόνο που διέθεσαν ώστε να κοινοποιήσουν τις γνώσεις και εμπειρία τους σχετικά με το θέμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο