Όταν η πόλη «πουλάει» (της Ζωής Πετρίδου)



Όταν η πόλη «πουλάει» (άρθρο της Ζωής Πετρίδου*)…

Όταν η πόλη «πουλάει» και δεν ξεπουλάει τότε δημιουργούμε ευτυχισμένους πολίτες.  

Αλήθεια αν δεν υπάρχει προϊόν, τότε τι προϊόν θα πουλήσεις; Αφού εμείς οι ίδιοι, που επιλέγουμε να ζούμε σ αυτόν τον τόπο δεν είμαστε ευτυχισμένοι με αυτή μας την επιλογή, τότε πως θα μπορέσουμε να πείσουμε έναν επισκέπτη να το κάνει;

Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλά για την προσέλκυση τουριστών στο δήμο Βέροιας και την ανάπτυξη που πρέπει να δημιουργήσουμε για να δούμε μια άσπρη μέρα στον τόπο μας. 

Γιατί πρέπει να κοιτάζουμε μόνο τη Βεργίνα και να αφήνουμε τη Βυζαντινή Βέροια; Γιατί να απομονώνουμε τα μοναστήρια ως τόπους ενδιαφέροντος; Γιατί να μη μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υπέροχο βουνό, τη λίμνη και τον Τριπόταμο σε συνδυασμό με το ΕΑΚ στο Μακροχώρι;

Ο ρόλος του δήμου δεν είναι να κάνει αυτός τη δουλειά των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων και των εστιατόρων. Είναι να δημιουργήσει γι αυτούς εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν τον τόπο μας. 

Ο δήμος πρέπει να κάνει αυτό, ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει για το άλλο, ο δήμος πρέπει…. Πάντα σε τρίτο ενικό πρόσωπο και πάντα «πρέπει»!

Ο δήμος δεν πρέπει... ο δήμος είμαστε εμείς! Εμείς μπορούμε και ο δήμος χρειάζεται! Εμείς ονειρευόμαστε και ο δήμος βελτιώνεται…. Εμείς εργαζόμαστε και όλοι απολαμβάνουμε! Πετάμε τα άχρηστα, επισκευάζουμε ότι μπορεί να διορθωθεί και δημιουργούμε από το μηδέν! 

Ειδικότερα για τον τομέα του τουρισμού μπορούμε να προτείνουμε μερικές έξυπνες ιδέες:
  • Συγγραφή αναλυτικού στρατηγικού σχεδίου για την προώθηση του τουρισμού
  • Δημιουργία ενιαίου τουριστικού προϊόντος- εμπειρίας για τον επισκέπτη
  • Βελτίωση των δημόσιων υποδομών γύρω από τα σημεία ενδιαφέροντος (δρόμοι, παρκινγκ, wc, περίπτερα πληροφοριών, κλπ)
  • Συντήρηση και βελτίωση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις 
  • Δημιουργία διαδρομών περιπάτου μέσα στην πόλη της Βέροιας (πχ. Βυζαντινή διαδρομή) ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του οικισμού της παλιάς πόλης και των μνημείων της. 
  • Συνεργασία με το δήμο Νάουσας και το Δήμο Δίον- Ολύμπου για να συνδεθεί η Βεργίνα με τη Σχολή του Αριστοτέλη, αρχαίο θέατρο της Μίεζας και το Δίον. 
  • Αξιοποίηση του Χώρου Τεχνών στη διοργάνωση συνεδρίων (πχ Παύλεια, Συνέδριο Αριστοτελικής Φιλοσοφίας κλπ) σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χώρους ενδιαφέροντος.
  • Δημιουργία ειδικής εφαρμογής για smartphones και ταμπλέτες με πληροφορίες και διαδρομές για τα σημεία ενδιαφέροντος και τις τοπικές επιχειρήσεις
  • Οργάνωση επισκέψεων και φιλοξενία δημοσιογράφων και φορέων σχετικών με τον τουρισμό με στόχο την προβολή του τόπου μας.
  • Συνεργασία με φορείς και την Περιφέρεια για συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού οργανωμένα με κοινό προσανατολισμό την αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή μας. 

Γιατί όταν η πόλη «πουλάει» εισπράττουν οι πολίτες!

* Η Ζωή Πετρίδου είναι Οικονομολόγος και θέτει υποψηφιότητα για Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας, με τον συνδυασμό του Α. Μαρκούλη "Προτεραιότητα στον Δημότη".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο