Σε πένθος η Μητρόπολη Βεροίας - Ποιος ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Σταυροπηγίου Αλέξανδρος (βίντεο - φώτο)

Μπορεί να μην διετέλεσε ποιμενάρχης στη Μητρόπολη Βεροίας, αλλά λόγω της συγγενικής σχέσης με τον Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα και με την επί πολλά χρόνια παρουσία του στην περιοχή μας, είχε εδραιωθεί στη συνείδηση και στις καρδιές του κόσμου ως οικείος και αγαπητός ιεράρχης.

Ο λόγος για τον κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτη Βεροίας, Μητροπολίτη (από πρώην Αργυροκάστρου) Σταυροπηγίου  Αλέξανδρο Καλπακίδη, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Μαΐου 1938 και απεβίωσε στις 10 Ιουνίου 2016. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αλέξανδρος, εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αργυροκάστρου στις 22 Ιουνίου 1992, σε μία εποχή ιδιαίτερα ασταθή για τα Αλβανικά δεδομένα, αλλά χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου 4 χρόνια αργότερα, στις 26 Ιουλίου 1996. Η χειροτονία του στο βαθμό του Επισκόπου έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μπέικοζ, της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος και την τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιο, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμονα, Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλο, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα και Ελασσώνος Βασίλειο.

Ωστόσο, λόγω άρνησης των αλβανικών αρχών (του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα) δεν ανέλαβε ποτέ την διαποίμανση της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου (όπως και οι Μητροπολίτες Κορυτσάς και Αυλώνος, με τον τελευταίο τελικά να εγκαθίσταται το 1998). Στις 18 Ιουλίου 1998 παραιτήθηκε από την θέση του και το 2000 υπήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος, ως πρώην Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, και εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Σταυροπηγίου. 

Από το 2006, ζούσε στην Μονή Παναγίας Δοβρά, έξω από τη Βέροια, πλησίον του αδελφού του, Μητροπολίτη Βεροίας Παντελεήμονα, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του σήκωσε τον δικό του "σταυρό", καθώς ήταν ασθενής και, εσχάτως, κλινήρης, διακονούμενους από τον μικρό του αδελφό, Μητροπολίτη Παντελεήμονα και τους μοναχούς της Μονής της Παναγίας Δοβρά.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σταυροπηγίου Αλέξανδρος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, το κήρυγμα και την κατήχηση των νέων. Υπήρξε δε συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Το αγγελτήριο για την εκδημία του Μητροπολίτη Σταυροπηγίου: 

ΑΓΓΕΛΤΗΡΙΟΝ

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας Παντελεήμων ἀγγέλει τήν πρός Κύριον ἐκδημίαν τοῦ αὐταδέλφου του ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΟΥ κυροῦ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ.

Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία αὐτοῦ τελεσθήσεται ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ Ἁγίου Λουκᾶ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Δοβρᾶ Βεροίας τό Σάββατον 11 Ἰουνίου 2016 καί ὥραν 3 μ. μ.

Οἱ ἀδελφοί
† Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσηςκαί Καμπανίας Παντελεήμων, Τηλέμαχος καί Μαρία Καλπακίδου, Δέσποινα Δερμεντζόγλου,
Οἱ ἀνηψιοί,
Οἱ λοιποί συγγενείς

Όπως γράφτηκε σε προηγούμενη ανάρτηση, η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 9:00 μ.μ.  στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά και θα παραμείνει εκεί μέχρι και την εξόδιο ακολουθία. Το πρωί του Σαββάτου (11/6), θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ναό.

Δείτε βίντεο με τον μακαριστό Μητροπολίτη και φωτογραφίες από το αρχείο του InVeria.gr:


μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο