Η ημερίδα της ΕΦΑ Ημαθίας για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου Βέροιας (βίντεο)

Τα δικά της επιχειρήματα σχετικά με την οριοθέτηση - αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας κατέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, επικουρούμενη και από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (17/9/2016), στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, στη Βεργίνα.
Πριν την έναρξη της Ημερίδας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κάκαρης, κατόπιν εξουσιοδότησης του Δημάρχου Βέροιας, εκπροσωπώντας τον Δήμο Βέροιας και τους Φορείς της πόλης, ζήτησε να λάβει τον λόγο για να εξηγήσει τους λόγους που αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν στην Ημερίδα. Η Αγγελική Κοτταρίδη αρνήθηκε να προηγηθεί ο εκπρόσωπος του Δήμου και των Φορέων, λέγοντάς του να τοποθετηθεί στο τέλος, μαζί με τους υπόλοιπους. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Κάκαρης, δεν είχε εξουσιοδότηση να παραστεί στην εκδήλωση, παρά μόνο να εξηγήσει τους λόγους και να αποχωρήσει, εφαρμόζοντας την σχετική συλλογική απόφαση. Η Αγγελική Κοτταρίδη δεν έδωσε αυτή την δυνατότητα στον εκπρόσωπο του Δήμου και πολλών φορέων της πόλης, ο οποίος και τελικά αποχώρησε, όπως είχε εξουσιοδοτηθεί να κάνει.
Στην Ημερίδα, που δεν είχε ικανό αριθμό ακροατηρίου, μίλησε η δρ. Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού, ο Αλέξανδρος Στρατής, αρχαιολόγου του Υπουργείου Πολιτισμού και η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. 
Οι δύο πρώτοι εισηγητές αναφέρθηκαν στο γενικό νομικό πλαίσιο και σε παραδείγματα εφαρμογής σε άλλες πόλεις, ενώ η Αγγελική Κοτταρίδη αναφέρθηκε ειδικότερα στη Βέροια. 
Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας απάντησε σε όσα τις καταλογίζονται, τόνισε ότι δεν είναι υποχρέωση που απορρέει από το σύνταγμα και τους νόμους η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και έδειξε πως δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία των επιστημονικών - επαγγελματικών - παραγωγικών φορέων της Βέροιας αντιδρούν στον χαρακτηρισμό όλης της πόλης ως αρχαιολογικού χώρου. Μάλιστα, τόνισε πως η ενέργεια αυτή θα μειώσει την γραφειοκρατία και θα ανοίξει χρηματοδοτούμενες προοπτικές.
Στην Ημερίδα παρέστη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των ενεργειών για τον χαρακτηρισμό της πόλης ως αρχαιολογικού χώρου. "Οι πιο ελκυστικές γειτονιές της πόλης είναι η Κυριώτισσα, η Παναγία Δεξιά, η Μπαρμπούτα και η Κοντογιωργάκη" είπε ο βουλευτής και σημείωσε ότι υπάρχει νέος νόμος για άμεση έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει η διαμάχη που ξέσπασε.
Επίσης, παρών ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος, που εμφανίστηκε με επικριτική στάση στην διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Δήμου - Φορέων και Αρχαιολογίας, τονίζοντας πως η αλήθεια είναι στη μέση και πως πρέπει και οι δύο πλευρές να έρθουν σε ειλικρινή διάλογο, για το καλό της πόλης που - όπως είπε - όλοι επιθυμούν. Ωστόσο, στηλίτευσε την ακραία ρητορική από ορισμένους, που υπερβαίνουν τα όρια και τους κάλεσε να είναι πιο προσεχτικοί στον δημόσιο λόγο τους. 
Επίσης, τοποθετήθηκε, εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων η Γεωργία Στρατούλη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, η οποία εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Συλλόγου στις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΦΑ Ημαθίας.
Ο χάρτης της υπό χαρακτηρισμό έκτασης της Βέροιας
Ολόκληρη η εισήγηση της Αγγελικής Κοτταρίδη, καθώς και οι παρεμβάσεις των Γιώργου Ουρσουζίδη και Δημήτρη Μούρνου στο βίντεο που ακολουθεί:


Δείτε, επίσης, τις εισηγήσεις της δρ. Έλενας Κουντούρη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού και του αρχαιολόγου του Υπουργείου Πολιτισμού Αλέξανδρου Στρατή για το θέμα:

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο