Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Βέροιας

Πυρ και μανία είναι οι επαγγελματίες φωτογράφοι της Βέροιας με την εισήγηση, που έγινε τελικά και απόφαση, του αντιδημάρχου Τουρισμού Δ. Βέροιας Βασίλη Λυκοστράτη για την απευθείας ανάθεση της βιντεοσκόπησης μνημείων και αξιοθέατων του Δήμου, για να δημιουργηθεί dvd και να προβληθεί σε διάφορα περιφερειακά κανάλια. 

Σύμφωνα με το εισηγητικό, η δαπάνη για την προβολή του Δήμου Βέροιας μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» είχε εγκριθεί με την υπ’αριθμ 335/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ωστόσο προέκυψε κι άλλο κόστος στο εγχείρημα της βιντεοσκόπησης, καθώς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ανακοινώθηκε στον Δήμο πως υπάρχουν τέλη κινηματογράφησης και συγκεκριμένα:

Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών 200€
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας 100€
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας 100€
Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας 100€
Ναό Αναστάσεως του Χριστού 100€
Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας 100€

Συνολικά, το ποσό που εγκρίθηκε τελικά για την υπόθεση είναι 1.500 ευρώ. Δηλαδή, 620 ευρώ για την κινηματογράφηση και 868 ευρώ για τα τέλη (700 +24% ΦΠΑ), σύνολο 1.488 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Λυκοστράτης, τα 620 ευρώ είναι στην ουσία το κόστος για την βιντεοσκόπηση και όχι για την πληρωμή των ΜΜΕ που θα προβάλλουν το βίντεο, ενώ ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έγιναν προσπάθειες ο Δήμος να γλυτώσει τα τέλη κινηματογράφησης, απευθυνόμενος ακόμη και στην υπουργό Πολιτισμού, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. 

Στο θέμα αντέδρασε έντονα η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Σοφία Ελευθεριάδου, η οποία είναι φωτογράφος, τονίζοντας πως - αν και η ίδια δεν θα μπορούσε να πάρει ποτέ δουλειά από τον Δήμο όσο είναι αιρετή - είναι άδικο προς τους επαγγελματίες της Βέροιας να επιλέγεται για ακόμη μία φορά να αποτανθεί ο Δήμος εκτός Βέροιας.

Ανταπαντώντας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού ανέφερε πως έκανε κάποιες κουβέντες με επαγγελματίες του χώρου και του είπαν, όπως λέει ο ίδιος πάντα, ότι το κόστος θα έφτανε στις 2.000 ή 3.000 ευρώ. Ωστόσο, αν και του ζητήθηκε να πει ποιον ρώτησε και αν πήρε προσφορές, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. 

Πληροφορίες του InVeria.gr αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει εξοργίσει τον επαγγελματικό κλάδο των φωτογράφων και ετοιμάζουν δυναμική δημόσια παρέμβαση για να καταγγείλουν την πρακτική του αντιδημάρχου. Μάλιστα, όπως μάθαμε, προσπαθώντας να προασπίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα κόντρα σε παρόμοια φαινόμενα, αλλά και στην "πειρατεία" (που πολλές φορές εμφανίζεται ως "εθελοντικές ομάδες"), δημιουργούν το επόμενο διάστημα Σωματείο. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο