Βέροια: Συνταξιούχος του Δημοσίου και πρώην δικηγόρος εμπλέκονται σε δεκάδες υποθέσεις απάτης κατά του ΙΚΑ


ΘΕΜΑ InVeria.gr: Δεκάδες δικαστικές υποθέσεις, πάνω από 70, εξετάζει η Ελληνική Δικαιοσύνη, αναφορικά με παράνομη έκδοση συντάξεων ή απόπειρα έκδοσης συντάξεων γήρατος στο ΙΚΑ Βέροιας. 

Μία από τις δεκάδες περιπτώσεις έκδοσης ή απόπειρας έκδοσης σύνταξης γήρατος με παράνομο τρόπο από το ΙΚΑ Βέροιας εξετάστηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας, όπου κατηγορούμενος ήταν ένας 65χρονος, που βαρυνόταν με την κατηγορία της απόπειρας εξαπάτησης του Δημοσίου και συγκεκριμένα του ασφαλιστικού του ταμείου. 

Πήγε για σύνταξη και βρέθηκε στο "σκαμνί"
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, μία συνταξιούχος δημόσια υπάλληλος, ευρέως γνωστή στην τοπική κοινωνία της Βέροιας (καθώς είχε ασχοληθεί και με τα κοινά) και μία νεαρή δικηγόρος της Βέροιας (η οποία έχει πλέον παραιτηθεί)  αναλάμβαναν υποθέσεις ατόμων που ήθελαν να βγάλουν σύνταξη γήρατος από το ΙΚΑ Βέροιας. Ως αμοιβή τους - σύμφωνα πάντα με όσα κατατέθηκαν από μάρτυρες - θα ήταν η πρώτη μηνιαία σύνταξη που θα ελάμβανε ο ενδιαφερόμενος. 

Στην περίπτωση του 65χρονου κατηγορουμένου, ο οποίος ουδέποτε εμφανίστηκε στο ΙΚΑ Βέροιας, προέκυψε ότι έκανε πληρεξούσιο στη νεαρή πρώην δικηγόρο, η οποία ανέλαβε την υποβολή αιτήσεων και κάθε άλλης ενέργειας που απαιτείτο για την έκδοση πρόωρης σύνταξης (στα 60 έτη), το Φθινόπωρο του 2012. Για τυπικούς λόγους η αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης δεν έγινε δεκτή και έτσι δεν κατέστη δυνατή η έκδοση σύνταξης για τον 65χρονο.

Η έρευνα που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι
Ωστόσο, έπειτα από ενδελεχή έρευνα που διενεργήθηκε στο ΙΚΑ Βέροιας, μετά από καταγγελίες προφανώς, διαπιστώθηκε - μεταξύ πολλών παρατυπιών που βρέθηκαν σε άλλα άτομα - ότι ο 65χρονος είχε κολλημένα ένσημα το 1978 σε επιχείρηση που ουδέποτε εργάστηκε και μάλιστα σε περίοδο που εργαζόταν αλλού, τα οποία ένσημα και ακυρώθηκαν. Όπως ισχυρίστηκε η υπεράσπισή του, αυτό έγινε ερήμην του κατηγορουμένου, αποδίδοντας όλες τις παρατυπίες στις δύο γυναίκες.

"Γνωστή η δράση των δύο γυναικών στο δικαστήριο"
Όσο εξελισσόταν η ακροαματική διαδικασία έγιναν αναφορές και σε άλλες υποθέσεις, ενώ ακούστηκε από τον Εισαγγελέα της έδρας ότι οι συγκεκριμένες δύο κυρίες, η συνταξιούχος υπάλληλος του Δημοσίου και η νεαρή πρώην δικηγόρος, έχουν εμπλακεί σε πολλές παρόμοιες υποθέσεις, αναφέροντας τον αριθμό 70 με 80,  και, όπως είπε, θα κριθούν σε ανώτερο βαθμό δικαστηρίου. Μάλιστα, όπως σημειώθηκε και από τον Εισαγγελέα και από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, τα δύο ονόματα και η δράση τους είναι γνωστά σε αυτούς (προφανώς από άλλες υποθέσεις) και πως η συγκεκριμένη υπόθεση του 65χρονου είναι κομμάτι μια μεγαλύτερης υπόθεσης που αποκαλύφθηκε πριν από 3 χρόνια περίπου. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν και υπάλληλοι του ΙΚΑ Βέροιας, κάποιοι από τους οποίους αναφέρθηκαν στις "φήμες" που κυκλοφορούσαν για την δράση των δύο γυναικών, καθώς και συγγενείς του κατηγορουμένου, ο οποίος για σοβαρούς λόγους δεν παρέστη. Όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του 65χρονου, το μόνο λάθος που έκανε ήταν να εμπιστευθεί τα λάθος πρόσωπα, που - κατά τους ισχυρισμούς του - ενέπλεξαν τον πελάτη του και δεκάδες άλλους σε δικαστικές περιπέτειες.

Στα "μαλακά" ο κατηγορούμενος
Τελικά, κατόπιν της πρότασης του Εισαγγελέα, ο οποίος τόνισε πως είναι βαρύτατες οι ποινικές ευθύνες των δύο γυναικών, αλλά και ο κατηγορούμενος δεν ήταν άμοιρος ευθυνών, αφού προτίμησε να εμπιστευθεί αυτές και όχι τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ για την υπόθεσή του, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου κήρυξε ένοχο τον 65χρονο, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή και του επιδίκασε το ποσό των 44 ευρώ (αντί των 1.000 ευρώ που ζητούσε το ΙΚΑ, που παρέστη δια εκπροσώπου ως πολιτική αγωγή). 

Ήταν εγκληματική οργάνωση; 
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μόνο μία ψηφίδα σε μία σοβαρή και κακουργηματικού χαρακτήρα υπόθεση. Βεβαίως, πριν αποφανθεί συνολικά η Δικαιοσύνη δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το αν και τα πόσο υπήρξε σύσταση συμμορίας που εξαπατούσε το Δημόσιο. Όπως και να έχει, το Πρωτοδικείο Βέροιας με την απόφασή του απεφάνθη πως - σε τουλάχιστον μία περίπτωση - υπήρξε οργανωμένη απόπειρα εξαπάτησης.


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο