10 χρόνια ΕΜΙΠΗ: Κοπή πίτας, Γ.Σ. και κήρυξη Επετειακού Έτους από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας


Δέκα χρόνια ζωής μετράει φέτος η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) και με αφορμή τα δέκα χρόνια θα διοργανώσει σειρά επετειακών εκδηλώσεων. 

Αρχή των εκδηλώσεων ήταν η κοπή βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2018 στην έδρα της Εταιρείας, στο Αρχοντικό Μπέκα στη Βέροια, κατά τη διάρκεια της οποία κηρύχθηκε η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων. 


Την κοπή της βασιλόπιτας έκανε ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Ο π. Παύλος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη και μίλησε με λόγια αγάπης και θαυμασμού για το έργο της Εταιρείας, σημειώνοντας πως είναι σπουδαίο και ανεκτίμητο. Ευχήθηκε δε η Εταιρεία να συνεχίσει με ομόνοια, αλλά και αλληλοσεβασμό στην διαφορετικότητα της κάθε άποψης, για πολλά χρόνια και να φτάσει στο σημείο οι διάδοχοι των σημερινών μελών της να είναι ακόμη πιο ένθερμοι μελετητές της ιστορίας.


Μετά τον χαιρετισμό του εκπροσώπου της Μητρόπολης, η πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, αλλά και για την στήριξή τους στο έργο της Εταιρείας. 


Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο π. Αθανάσιος Βουδούρης, ο πρώτος πρόεδρος και βασικό ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΠΗ, ο οποίος αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της Εταιρείας, τα πρώτα βήματά της, έφερε στη μνήμη του όσους ανέφεραν στον ίδιο και στα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη ότι η Εταιρεία δεν θα έχει ζωή πάνω από δύο χρόνια επειδή δούλευαν με τις δικές τους δυνάμεις και όχι σε θεσμούς και φορείς. Όπως τόνισε, αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που έφτασε η ΕΜΙΠΗ να μετρά δέκα χρόνια ζωής, η ανιδιοτελής προσφορά των μελών της, μακριά πολλές φορές από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς διάθεση αυτοπροβολής, αλλά με μόνο στόχο την επιστημονική έρευνα και εργασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο π. Αθανασίος στον Παύλο Πυρινό, τον πρώτο και μόνο επίτιμο πρόεδρο της ΕΜΙΠΗ, ο οποίος ήταν από τους λίγους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το εγχείρημα της Εταιρείας και μέχρι και σήμερα το στηρίζει ποικιλοτρόπως, υλικά και, κυρίως, ηθικά. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία αναγνώρισε το έργο της ΕΜΙΠΗ και παραχώρησε γραφείο στην ΕΜΙΠΗ, στο αρχοντικό Μπέκα. Μιλώντας για την αναγνωρισιμότητα του επιστημονικού έργου της Εταιρείας, ανέφερε ότι οι εκδόσεις της βρίσκονται σε πάνω από 80 βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και πλέον πολλοί ερευνητές ανά τον κόσμο αναφέρονται σε αυτήν, ενώ σημείωσε πως η τοπική αναγνώριση, μικρή ή μεγάλη, έχει να κάνει κυρίως με την διάθεση των ανθρώπων της κάθε περιοχής να ασχοληθεί με επιστημονικούς φορείς. Ωστόσο, τόνισε, παρά την γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το έργο της ΕΜΙΠΗ δεν έχει σκοπό την αυτοπροβολή, αλλά προσπαθεί με το έργο της να αφήσει μια παρακαταθήκη στην ελληνική κοινωνία.


Ο Δήμαρχος Βέροιας εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Σιακαβάρα, πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δ. Βέροιας η οποία στεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Μεταξύ των άλλων παρόντων, μελών και φίλων της ΕΜΙΠΗ, ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Παύλος Πυρινός, ο πρόεδρος της ΤΚ Φυτειάς Νίκος Αγγέλου, καθώς και εκπρόσωποι Σωματείων και Συλλόγων της Ημαθίας.


Το "φλουρί" έτυχε η δικηγόρος από τη Νάουσα Μαρία Τορορή, η οποία έλαβε από την πρόεδρο της Εταιρείας Ολυμπία Μπέτσα ως δώρο επιλεγμένες εκδόσεις της Εταιρείας. 

Μετά το τέλος της τελετής της κοπής της βασιλόπιτας ακολούθησε η Γενική Συνέλευση, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα, έγινε έγκριση εγγραφής νέων μελών και οριστικοποιήθηκαν οι επετειακές δράσεις για το 2018.










Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο