Εικόνες ντροπής στο 6ο Γυμνάσιο Βέροιας

Αντιμέτωποι με ακαθαρσίες, περιττώματα, σκουπίδια και άλλες φθορές βρίσκονται καθημερινά καθηγητές και μαθητές στο 6ο Γυμνάσιο Βέροιας, στην περιοχή του Εργοχωρίου, οι οποίες προκαλούνται – κατά κύριο λόγο – από τους τσιγγάνους του καταυλισμού που υπάρχει ακριβώς απέναντι από το σχολείο, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και το Σαββατοκύριακο.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι μαθητές του Σχολείου έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους, ζητώντας να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, αρνούμενοι να συνεχίσουν να αντικρίζουν καθημερινά αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Διευθυντής του Γυμνασίου Χαράλαμπος Παπαχρήστου, όσο και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Ευθύμιος Φλιτούρης, τόνισαν πως όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από άτομα που μπαίνουν τις ώρες που δεν γίνονται μαθήματα και δεν υπάρχει φύλαξη.
Όπως δήλωσε ο Χαράλαμπος Παπαχρήστου, έχουν υποβληθεί πολλές αναφορές για το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει δοθεί λύση. Μας μετέφερε επίσης το αίτημα για τη μεταφορά του καταυλισμού από το σημείο, καθώς, πέρα από τα παραπάνω προβλήματα που δημιουργούνται, συχνά υπάρχει πρόβλημα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, εξαιτίας της μεγάλης έντασης της μουσικής που ακούνε.
Από την άλλη, ο Ευθύμιος Φλιτούρης τόνισε πως το πρόβλημα είναι σύνθετο και εμπεριέχει κοινωνικά προβλήματα για τα οποία ήδη καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυσή τους (ένταξη μικρών τσιγγάνων σε σχολικές μονάδες κλπ). Για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου θέματος πρότεινε την 24ωρη φύλαξη της σχολικής μονάδας, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης, αλλά του Δήμου Βέροιας.
Επίσης, ο κ. Φλιτούρης μας ενημέρωσε πως από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς πρότεινε στους μαθητές να προσεγγίσουν ανθρώπινα τους μικρούς τσιγγάνους και στους γονείς των μαθητών και στους καθηγητές να μιλήσουν με τους ενήλικες, ώστε να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση των προβλημάτων που δημιουργούνται αφενός και αφετέρου, να δοθεί πραγματική λύση (αν επιτευχθεί η προσέγγιση), καθώς από μόνη η «αστυνόμευση» δεν μπορεί να δώσει μακροχρόνια λύση.

Η θέση του Δήμου Βέροιας για το θέμα

Για το ζήτημα που είδε και πάλι το φως της δημοσιότητας, μιλήσαμε και με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο του Δήμου Βέροιας, αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Νικόλαο Μαυροκεφαλίδη.
Ο κ. Μαυροκεφαλίδης τόνισε πως η πρόταση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, σημειώνοντας πως την πρόταση αυτή την είχε κάνει προ 3ετίας στους μαθητές και είχε βρει θετική ανταπόκριση αρχικά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, πως άμεσα θα μεταβεί εκ νέου στην περιοχή και θα μιλήσει τόσο με τους μαθητές, όσο και με τους τσιγγάνους. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως θα ζητήσει από τους δασκάλους των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Βέροιας (φοιτούν όλοι οι τσιγγάνοι που βρίσκονται σε μαθητική ηλικία, όπως μας είπε) να δώσουν έμφαση στο ζήτημα αυτό και να τους νουθετήσουν σχετικά με τη συμπεριφορά τους.
Σχετικά με το αίτημα της 24ωρης φύλαξης, δήλωσε πως είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί, καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει νέους φύλακες και αν αποσπούσε κάποιον από το ήδη υπάρχον δυναμικό, δύο σχολικές μονάδες θα έμεναν χωρίς φύλαξε. Σημείωσε δε, πως η λύση δεν μπορεί να είναι η φύλαξη ή τα ψηλά κάγκελα, αλλά η νουθεσία των τσιγγάνων.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη χθεσινή επίσκεψη της Δημάρχου Βέροιας Χαρούλας Οουσουτζόγλου, του αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Μαυροκεφαλίδη και άλλων, το θέμα της απογευματινής – τουλάχιστον – φύλαξης θα αναλάβει η σχολική επιτροπή του 6ου Γυμνασίου.

Γενικότερο το πρόβλημα που αναζητά λύση

Το 6ο Γυμνάσιο της Βέροιας είναι ένα κομμάτι μόνο του γενικότερου προβλήματος που υπάρχει στην περιοχή του Εργοχωρίου. Τα φαινόμενα διασκόρπισης των σκουπιδιών από τους κάδους απορριμμάτων στο συνοικισμό και της απαράδεκτης κατάστασης πέριξ του καταυλισμού, είναι το συνολικό πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια, με την έλευση πολλών τσιγγάνων από διάφορες περιοχές στο σημείο, έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρό.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί του Δήμου Βέροιας ήταν η μετεγκατάσταση του καταυλισμού στην περιοχή του Λιανοβεργίου, ωστόσο δεν ευδοκίμησαν, καθώς η δημοτική έκταση 20 στρεμμάτων που είχε προταθεί περιέχει 15 στρέμματα χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση και δεν δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από το Δασαρχείο της Βέροιας.
Ήδη ο Δήμος βρίσκεται σε αναζήτηση έκτασης, ενώ υπάρχουν πιστωμένα 2,8 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή υποδομών και δικτύων, για την κατασκευή καταυλισμού, στο οποίο θα μένουν οι 30 δικαιούχες οικογένειες, που είναι δημότες Βέροιας.
Σχετικά με την κοινωνικοποίηση των τσιγγάνων, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, ξεκίνησε να «τρέχει» Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που ανέλαβε να υλοποιήσει το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη των καθηγητριών Χριστοδούλας Μυτακίδου και Ευαγγελίας Τρέσσου – Φατούρου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, θα επιχειρηθεί ολιστική λύση του ζητήματος των τσιγγάνων της Βέροιας, και όχι μόνο των μαθητών.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ρατσιστές δεν πρέπει φυσικά να είμαστε. Δεν πρέπει όμως επιτέλους να ενταχθούν κάποτε αρμονικά σε αυτή την κοινωνία που ζούμε και οι Τσιγγάνοι??? Νόμοι άραγε υπάρχουν σε αυτό το κράτος??? Οι μήπως οι νόμοι λειτουργούν ρατσιστικά μόνο προς τους "μη τσιγγάνους"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί απαντούν θετικά στο ερώτημά σας: μήπως οι νόμοι λειτουργούν ρατσιστικά μόνο προς τους "μη τσιγγάνους"

    Και πραγματικά, με όσα βλέπουμε όλοι μας, καμιά φορά είναι δύσκολο να αποφανθούμε για το αν είναι τελικά ή όχι υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται ή αν τελικά αυτοί λειτουργούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο