Μόλις 400 οι αιτήσεις για τους ημιυπάιθριους στη Βέροια

Ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία για όσους προσέρχονται στις πολεοδομίες  για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων τους (και όσο οδεύουμε προς το τέλος της διορίας το πρόβλημα θα εντείνεται ακόμη περισσότερο), στην Πολεοδομία της Βέροιας τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Βέροιας Δημήτρης Δάσκαλος, μέχρι χθες οι αιτήσεις ήταν λίγες παραπάνω από 400 και οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται άμεσα, σε μία εβδομάδα το πολύ. Σε αυτό συντελεί, όπως είπε, η αυταπάρνηση που δείχνουν πολλές φορές οι αρμόδιοι υπάλληλοι, οι οποίοι όταν χρειάζεται δουλεύουν ακόμη και το απόγευμα, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Άλλωστε, η διορία είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 (με την όποια παράταση δοθεί, αν χρειαστεί), οπότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν καθυστερήσεις από υπαιτιότητα των υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι οι 400 και πλέον δηλώσεις στην πολεοδομία του Δήμου Βέροιας αφορούν περιπτώσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Βέροιας και – σύμφωνα με εκτιμήσεις – δεν είναι ο πραγματικός αριθμός των «ημι-παράνομων» χώρων που υπάρχουν. Όπως προβλέπει, πάντως, ο νόμος νομιμοποιούνται μόνο κατασκευές που έγιναν μέχρι τις 2-7-2009. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Τώρα στην πράξη τι γίνεται αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
Μερικές πληροφορίες για το θέμα
Ο ημιυπαίθριος χώρος και το πότε αυτός είναι νόμιμος ή παράνομος αποτελεί ασφαλώς μία ακόμα ελληνική πατέντα. Σε πολύ γενικές γραμμές, ο Γενικός Πολεοδομικός Κανονισμός (ΓΟΠ) προβλέπει εδώ και δεκαετίες την δυνατότητα του κατασκευαστή ενός κτιρίου, εκτός από το κανονικό τμήμα της οικοδομής με το κλειστό σπίτι, να κατασκευάσει και ένα είδος εξώστη, ή περίκλειστου μπαλκονιού, για να εκμεταλλευθεί την ηλιοφάνεια και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδος.

Κατά αυτό τον τρόπο, εάν ένα οικόπεδο 1.000 τ.μ. έχει συντελεστή δόμησης 2, μπορεί να κατασκευασθεί νομίμως κτίριο 2.000 τ.μ. Μέχρι προ ολίγων ετών, παρεχόταν η δυνατότητα ενός ποσοστού επιπλέον 15%, για την κατασκευή ημιυπαιθρίων χώρων, δηλαδή χώρων που είχαν τοίχο από τις τρεις πλευρές, αλλά από την τέταρτη έπρεπε να είναι ανοιχτοί (εξ ού και η λέξη ημι-υπαίθριος).

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Χρήστος Ηλιόπουλος, το «κόλπο» που είχε γίνει πραγματικότητα εδώ και περίπου τριάντα χρόνια ήταν ότι στην πράξη οι κατασκευαστές (εργολάβοι και μηχανικοί) έκλειναν με τοίχο και την τέταρτη πλευρά του ημιυπαιθρίου, μετατρέποντας το μπαλκόνι - εξώστη σε κανονικό δωμάτιο.

Ωστόσο, από τις αρχές του καλοκαιριού η κυβέρνηση «απειλεί» το 1,5 περίπου εκατομμύριο ιδιοκτητών διαμερισμάτων με κλειστούς ημιυπαιθρίους ότι θα τους βρει και θα τους καταλογίσει υψηλά πρόστιμα, εάν δεν δηλώσουν έως 31-12-2010 στην πολεοδομία ότι έχουν διαμέρισμα με ημιυπαίθριο που έχει κλειστεί παρανόμως, ώστε να πληρώσουν ένα σχετικώς μικρότερο πρόστιμο και να τον «νομιμοποιήσουν» για 40 περίπου χρόνια.

Βέβαια, όταν πρόκειται για ημιυπαίθριους που υπήρχαν χωρίς να το γνώριζαν οι αγοραστές, τίθεται θέμα αδικίας, ωστόσο θα κληθούν και αυτοί να πληρώσουν κανονικά για τη ρύθμιση, καθώς ούτε είναι εύκολο να αποδειχθεί η άγνοια ή αμέλεια, ούτε φαίνεται πως υπάρχει και διάθεση για κάτι τέτοιο.

Πηγή: laosver.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο