Ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Χασιώτη στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας οργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή κ. Ιωάννη Χασιώτη και θέμα: «Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και η διαμόρφωση του νεοελληνικού εθνικισμού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ισόγειο αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο ιστορικός κ. Γιώργος Χιονίδης. Η διάλεξη απευθύνεται σ’ όλους τους πολίτες και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ο κ. Ιωάννης Χασιώτης μετά από μακρόχρονη ακαδημαϊκή θητεία και σήμερα ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας των Μέσων και Νεότερων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εχει εργαστεί σε πολλά ελληνικά και ευρωπαϊκά αρχεία και ερευνητικά κέντρα και για αρκετά εξάμηνα δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Οι μελέτες του στρέφονται γύρω από τις εξής κυρίως θεματικές ενότητες:

-Τα ελληνικά επαναστατικά κινήματα κατά την πρώϊμη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

-την ιστορία της νεοελληνικής Διασποράς

-την ελληνική παρουσία στην Ιβηρική χερσόνησο και τις ελληνοϊσπανικές σχέσεις.


-το Αρμενικό Ζήτημα και τις ελληνοαρμενικές σχέσεις.

Είναι συγγραφέας 200 περίπου άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και 15 βιβλίων στα οποία περιλαμβάνονται και τα: Ισπανικές πηγές της Κυπριακής Ιστορίας, Επισκόπηση της ιστορίας της νεοελληνικής Διασποράς, Οι απαρχές της ευρωπαϊκής ενότητας, Ο ελληνικός κόσμος κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Επιμελήθηκε επίσης την έκδοση αρκετών συλλογικών έργων, στα οποία συγκαταλέγονται και τα: Η Ελλάδα και οι γείτονές της: Διακρατική συνεργασία και ειρηνική συμβίωση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, Οι Ελληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης: Μετοικεσίες και εκτοπισμοί, οργάνωση και ιδεολογία, Τοις αγαθοίς βασιλεύουσα: Θεσσαλονίκη, Ιστορία και Πολιτισμός, Η αρμενική κοινότητα της Θεσσαλονίκης: Ιστορία, σημερινή κατάσταση, προοπτικές.
Ηταν επίσης συνεκδότης των εξής συλλογικών έργων: Νεότερη και σύγχρονη Μακεδονία: Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτισμός, Το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην αυγή του νέου αιώνα: Διαχρονική πορεία εβδομήντα πέντε χρόνων, Οι Ελληνες στη Διασπορά, 15ος -21ος αιώνας.


Εχει τιμηθεί από την ισπανική κυβέρνηση με το παράσημο του Ταξιάρχη (2000), από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας με το χρυσό μετάλλιο τιμής (2008) και έχει ανακηρυχθεί αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Ιστορίας της Μαδρίτης (2009).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο