"Υποδειγματική" χαρακτητίζει το Υπουργείο Παιδείας την αντιμετώπιση των τσιγγάνων - μαθητών στη Βέροια

Ως «τείνουσα να γίνει υποδειγματική», χαρακτήρισε το Υπουργείο Παιδείας την μέχρι στιγμής αντιμετώπιση του ζητήματος της φοίτησης των τσιγγάνων της Βέροιας, καθώς οι συντονισμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Δήμου Βέροιας και της Νομαρχίας Ημαθίας φέρνουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο παραπάνω χαρακτηρισμός έγινε με αφορμή την πρόσφατη αναφορά της Διεύθυνσης προς το Υπουργείο, σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία των τσιγγάνων του Εργοχωρίου στις σχολικές αίθουσες, όπως δήλωσε στο «Λ» ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο Βέροιας και τη Νομαρχία για την άψογη συνεργασία στις υποστηρικτικές δομές. (Κοινωνική Λειτουργός, μεταφορά μαθητών κλπ).


Η εικόνα των μαθητών των Δημοτικών δύο μήνες μετά
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία μας παρουσίασε ο κ. Διαμαντόπουλος, έχει εξασφαλιστεί ποσοστό φοίτησης των παιδιών στα τρία Δημοτικά Σχολεία (4ο, 5ο, 8ο) της Βέροιας πάνω από 90% και η συνύπαρξη των τσιγγανόπουλων με τα υπόλοιπα παιδιά είναι αρμονική, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που συμβαίνουν μεταξύ των παιδιών και είναι ανάξιες λόγου.
Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, ο στόχος που τέθηκε για το πρώτο τρίμηνο ήταν να επιτευχθεί η σχολική ενσωμάτωση. Να ξυπνούν το πρωί, να πλένονται και να πηγαίνουν στο σχολείο, ώστε να γίνει τρόπος ζωής. Στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία του κάθε παιδιού, θα ξεκινήσει σταδιακά και η μαθησιακή διαδικασία.
Επίσης, επειδή ήρθαν πρόσφατα 2-3 οικογένειες από την Αθήνα, τα καινούργια παιδιά θα ενταχθούν και αυτά στα τμήματα και αν χρειαστεί, από τη νέα χρονιά, θα δημιουργηθεί ακόμη ένα τμήμα. για να καλυφθούν όλοι.

Πολύ θετικά βήματα στους μεγαλύτερους μαθητές
Ακόμα πιο θετικά είναι τα στοιχεία για τους τσιγγάνους που βρίσκονται σε ηλικία πάνω από 13 ετών, αν και τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνταν στην αρχή από τη δική τους παρουσία στα σχολεία.
Για τα παιδιά αυτά, έγινε τμήμα εκπαίδευσης που στεγάζεται στο κτίριο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στα παλιά Σφαγεία, με την επίβλεψη εξειδικευμένου δασκάλου. Η δουλειά που γίνεται εκεί είναι άψογη, τα 10-12 παιδιά ανταποκρίνονται πολύ θετικά, παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα.

Νομική υποχρέωση η κοινωνική ένταξη των παιδιών
Όπως ανάφερε επίσης ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, οι υποχρεώσεις που απορρέουν μέσα από τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία υπέγραψε και η Ελλάδα, απεστάλησαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος κοινοποίησε το σχετικό έγγραφο στις εισαγγελίες όλης της χώρας και οι εισαγγελίες με τη σειρά τους το κοινοποίησαν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Εν ολίγοις, είναι νομική υποχρέωση η δημιουργία δομών και προϋποθέσεων για την ακώλυτη φοίτηση. Έτσι, πέρα από την όποια ευαισθησία του καθενός, πλέον είναι ποινικά κολάσιμη η μη τήρηση των παραπάνω από τους αρμοδίους. Αυτό άλλωστε λειτουργεί και αποτρεπτικά στις όποιες αντιδράσεις.

Επιμορφωτική ημερίδα από το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ για την ενσωμάτωση
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο σχετικό με το θέμα δημοσίευμα, η Βέροια εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που υλοποιεί το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη, επιμορφωτική ημερίδα από καθηγήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχαν δάσκαλοι που δουλεύουν στα τμήματα των τσιγγανοπαίδων, αλλά και δάσκαλοι που ενδιαφέρονται, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις κοινωνικές διακρίσεις, σε γενικότερο - κοινωνικά - πλαίσιο γενικότερο, παρουσιάστηκε το νομικό καθεστώς κλπ, ενώ το Πρόγραμμα για την ένταξη των τσιγγάνων θα συνεχιστεί και σε άλλες φάσεις, με πιο εξειδικευμένες δράσεις, ακόμα και μέσα στις αίθουσες.

Πηγή: εφ. "Λαός" - laosver.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/11/10, 5:49 μ.μ.

    Αυτά να τα βλέπουν όσοι πολέμησαν το Δήμο Βέροιας και για την κοινωνική του πολιτική, μέσα σε αυτούς είναι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, πολίτες και εκπαιδευτικοί… Η Χαρούλα, ο Χατζηαθανασίου και Μαυροκεφαλίδης δικαιώνονται καθημερινά πρώτα από τα παιδιά ROM και την κοινωνία της πόλης και μετά από το Υπουργείο …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς πρώτοι το λέμε πως υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχε ως αποτέλεσμα να αφυπνιστεί το υπουργείο και να δοθεί λύση.

    Ο Δήμος, όπως και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορεί να αισθάνεται πως έπραξαν το καθήκον τους.

    Ωστόσο, περιμένουμε να δοθεί λύση και στο θέμα των συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων του Εργοχωρίου, καθώς αυτό δεν τιμά ούτε αυτούς, ούτε εμάς, ούτε το Δήμο.

    Και, για να προλάβουμε όσους θίγονται εύκολα, όταν λέμε Δήμο, δεν εννοούμε μόνο την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά όλες τις Αρχές που πέρασαν αυτά τα χρόνια και αντί να δώσουν λύση, έδωσαν φως, νερό και άσυλο στους τσιγγάνους, καθιστώντας το σημείο "γη της επαγγελίας" για τσιγγάνους από όλη την Ελλάδα.

    Το ελπιδοφόρο είναι ότι η διοικούσα παράταξη του Δήμου Βέροιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελπίζουμε να συνεχίσει ακόμη εντονότερα, ώστε - επιτέλους - να δοθεί λύση και σε αυτό το θέμα.

    Πάντως αγαπητέ, δεν είναι κακό να ασκείται κριτική σε κάποιο θέμα. Είδατε, με την κριτική και τη συζήτηση προέκυψε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που αρχικά υπολογίζαμε.

    Και, επειδή ασχοληθήκαμε με το θέμα, δεν είδαμε πουθενά "πολέμιους" της Χαρούλας, του Χατζηαθανασίου και του Μαυροκεφαλίδη. Απλά, κάποιους που αντιδρούσαν στη λειτουργία του σχολείου στον καταυλισμό.

    Και τελικά, δεν λειτούργησε εκεί, αλλά σε αγαστή συνεργασία Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Δήμου Βέροιας και Νομαρχίας, λειτουργούν τα τμήματα στα σχολεία.

    Φιλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως κάνουμε ένα λάθος όταν μιλάμε για τους Τσιγγάνους: Θεωρούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους άλλης χώρας. Ξεχνάμε ότι είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις με όλους εμάς. Το γεγονός της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα οι καταυλισμοί τους είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί όλους συνολικά. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν νομίζω πως υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να αισθάνεται όμορφα αντικρίζοντας την εξαθλίωση και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που παρουσιάζουν οι παραγκουπόλεις των Τσιγγάνων. Και δυστυχώς σαν κοινωνία συνεχίζουμε να αδιαφορούμε για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, κυρίως μάλιστα των μικρών παιδιών. Αφού δεν μπορούν να προστατέψουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, ας αναλάβει την προστασία τους η πολιτεία.
    Εγώ και εσύ αν αφήσουμε εκτεθειμένα τα παιδιά μας να περιφέρονται στους δρόμους της πόλης θα κατηγορηθούμε από τη δικαιοσύνη για ποινικό αδίκημα. Γιατί κανείς, λοιπόν, δεν λογοδοτεί για τα ανήλικα παιδιά των Τσιγγάνων τα οποία ενίοτε περιφέρονται στους δρόμους ζητιανεύοντας, κρατώντας μάλιστα πολλές φορές στην αγκαλιά τους και βρέφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έπρεπε λογικά να επέμβει ο Εισαγγελέας...

    Αλλά, σε ποιον να πρωτοαπαγγείλει κατηγορίες;

    Στους γονείς;
    Στους δασκάλους;
    Στους Δημάρχους;
    Στις Πρόνοιες;

    Είναι θέμα Παιδείας, η οποία λείπει φίλε Τάκη και όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει.

    Αλλά, να το πάμε και παραπέρα;
    Δεν είναι το ίδιο υπεύθυνος αυτός που εξωθεί ή επιτρέπει την επαιτεία με αυτόν που την συντηρεί, δίνοντας χρήματα;

    Είναι μεγάλη κουβέντα και αλήθεια, πόσο διατεθειμένοι είμαστε σαν κοινωνία να την ανοίξουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου φίλε μου. Είναι θέμα όλων μας. Καιρός δεν είναι, όμως, να αναμετρηθούμε με την αδιαφορία που επιδείξαμε τα προηγούμενα χρόνια και να κάνουμε κάτι; Να πούμε όχι στην επαιτεία, κάθε παιδί που ζητιανεύει είναι ένας αυριανός πολίτης που ξεκινάει τη ζωή του με τους χειρότερους οιωνούς. Ας προστατέψουμε επιτέλους αυτά τα παιδιά. Το να καταγγέλλουμε το πρόβλημα κάθε φορά που το συναντούμε, ίσως να είναι ένα πρώτο βήμα για ένα καλύτερο αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα ξέρεις ποιο είναι φίλε Τάκη; Ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ οργανωμένες δομές..........

    Μετά την καταγγελία, τι;

    Σαν χώρα προτιμούμε να επενδύουμε σε όπλα, εμβόλια που μας πασάρουν και μένουν στις αποθήκες να λήγουν και - κυρίως - σε κάτω από το τραπέζι δοσοληψίες.

    Που καιρός για υποδομές και δομές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο