H Δημοτική βιβλιοθήκη Βέροιας "Θεανώ Ζωγιοπούλου"

Μόλις σήμερα δέχτηκε ο λογαριασμός του Veria News στο facebook αίτημα φιλίας από τον χρήστη"Θεανώ Ζωγιοπούλου - Δημοτική βιβλιοθήκη Βέροιας". 

 Με αφορμή αυτή τη νέα "φιλία", σας παρουσιάζουμε το ιστορικό και το παρόν της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπως τα έγραψαν οι διαχειριστές του λογαριασμού.

***
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θ. Ζωγιοπούλου" έχει σαν στόχο της τη διάδοση της ανάγνωσης, τη δημιουργία μελλοντικών φίλων του βιβλίου, την αισθητική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, την ψυχαγωγία και το κέντρισμα της φαντασίας καθώς και την ανάπτυξη του ερευνητικού και κριτικού πνεύματος.

Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της τον Ιανουάριο του 1989 σαν Ν.Π.Δ.Δ. Εντάσετε στη Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.

Από το 1989 μέχρι σήμερα λειτουργεί στον ίδιο χώρο (Δωρεά της Θεανώς Ζωγιοπούλου ) έναν χώρο 450 τμ κατάλληλα διαμορφωμένο.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι ώρες λειτουργίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης: καθημερινά Δευτέρα ως και Σάββατο 9- 2 μ.μ. και απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 5.30- 8 μ.μ.

ΧΩΡΟΙ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΑ

Ο χώρος της βιβλιοθήκης (450 τμ) είναι κατάλληλα διαμορφωμένος έτσι ώστε να υπάρχουν δύο αναγνωστήρια, ένα ενηλίκων και ένα για παιδιά δημοτικού-νέους.

Στο δεύτερο αναγνωστήριο (το παιδικό-νεανικό) υπάρχουν 8 υπολογιστές συνδεμένοι σε δίκτυο. Υπάρχει σύνδεση με το Internet για άμεση και δωρεάν πρόσβαση στην διάθεση των νέων καθώς και 2 υπολογιστές για χρήση προγραμμάτων WIN-WORD (δακτυλογράφηση για χρήση των μαθητών- φοιτητών)

Και δίνεται η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση των νέων σε τεχνολογία και πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν.

Ένας χώρος συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης των νέων, που φιλοξενεί παράλληλα και τις δραστηριότητες τους καθώς υπάρχει και μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 40 ατόμων για την κάλυψη εκδηλώσεων. Στην συγκεκριμένη αίθουσα υπάρχει η δυνατότητα προβολής DVD, VIDEO, καθώς και η δυνατότητα ν΄ ακούσουν τη μουσική που θέλουν από CD κλπ.

ΥΛΙΚΟ

Στην Βιβλιοθήκη σήμερα υπάρχουν 16.500 τόμοι.

Υπάρχει μία μεγάλη συλλογή παιδικών βιβλίων γύρω στις 5000.

Μια συλλογή ιστορικών βιβλίων γύρω στις 3500 χιλιάδες (Δωρεά Ιωάννη Αγγελίδη)

Μία συλλογή 1000 θεατρικών έργων (Δωρεά του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου-Μακεδονικού Θεάτρου).

Ακόμα υπάρχουν βιβλία ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας για ενηλίκους, ψυχολογίας και βιβλία για μουσική, τέχνη κλπ.

Υπάρχουν γενικές εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και παλιότερα τεύχη περιοδικών.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ δωρεά Ιδρύματος "Σταύρου Νιάρχου"

Στο χώρο της βιβλιοθήκης στεγάζεται ακόμα και μια μεγάλη συλλογή που περιέχει 3500 CD και DVD και γύρω στις 1500 τίτλους βιβλίων ( ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα) για τη μουσική καθώς επίσης παρτιτούρες έργων γνωστών συνθετών. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή και εκτός του έντυπου υλικού - και του οπτικοακουστικού. Ολο το υλικο βρίσκεται στην διάθεση του φιλότεχνου και φιλόμουσου κοινού για ακρόαση και ανάγνωση.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Η βιβλιοθήκη προμηθεύεται τους εξής τίτλους περιοδικών: Αρχαιολογία, Νέα Εστία, RAM, Ιστορία εικονογραφημένη, Διαβάζω, Σινεμά, Ελληνικό Πανόραμα, Λέξη, Οδός Πανός, National Geographic, και ορισμένα περιοδικά τοπικού ενδιαφέροντος. Ακόμα υπάρχει αρχείο παλαιών τευχών επιστημονικών-φιλολογικών περιοδικών.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι αναγνώστες της βιβλιοθήκης μας σήμερα ξεπερνούν τις 4000 και δανείζουμε γύρω στα 500-700 βιβλία μηνιαίως.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Τα βιβλία είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένα ( τα περισσότερα-δηλαδή 12.500 χιλιάδες τίτλοι ) στο πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5.6 (το οποίο έχουμε προμηθευτεί από το ΕΚΤ).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο