Δεν πειθαρχούν οι γιατροί στην εγκύκλιο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Την αντίθεσή τους στο Νομοσχέδιο που προωθεί για τον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση εξέφρασαν με κοινή συνέντευξη τύπου, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας. 

Για τους γιατρούς, ο κ. Ισαακίδης τόνισε ότι ο κλάδος του δεν επιθυμεί την σημερινή χαώδη κατάσταση και προκρίνει την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους και την αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση κι όχι με μηνιαία αμοιβή. 

Ο κ. Ισαακίδης δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση του Υπουργείου να προτρέψει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να πηγαίνουν για εξετάσεις σε γιατρούς του που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ δεν έχει νομική υπόσταση και δεν γίνεται δεκτή από τον ιατρικό κόσμο. ο κ. Ισαακίδης, γνωστοποίησε και την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας που προβλέπει τα εξής:

«Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διευρυμένου  Δ.Σ , οι ιατροί της Ημαθίας αποφάσισαν:

1) Την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου και την άμεση έναρξη διαλόγου με τους καθύλην αρμοδίους φορείς (ΠΙΣ- ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σύλλογοι Συνταξιούχων κ.λ.π)

2) Την στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των κλάδων των ιατρών και την καταδίκη του απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησαν τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων και καλούν τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ να παίξουν το ρόλο του απεργοσπάστη.

3) Εφόσον δεν προσδιοριστεί το Νομικό Πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία του όποιου  προσωρινού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο  θέλουν να εφαρμόσουμε, εμείς οι ιατροί της Ημαθίας συμπεραίνουμε ότι:

α) Οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να προσέρχεται όπως γίνονταν μέχρι σήμερα στα ιδιωτικά ιατρεία μας και να εξυπηρετηθεί καταβάλοντας την αμοιβή που ορίζει ο κάθε ιατρός.

β) Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ , για τους οποίους τόση φασαρία γίνεται τις τελευταίες ήμερες, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανενός  είδος σχέση,  είτε εργασιακή είτε άλλου είδους των συμβεβλημένων ιατρών ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ με το ΙΚΑ.

Ως εκ τούτου οι ασθενείς που θελήσουν να προσέλθουν στα ιατρεία των ως άνω Ιατρών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα καταβάλλουν εξ ολοκλήρου την επίσκεψη και αφού προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ, θα μπορούν με δαπάνη να εισπράξουν τα χρήματά τους.

γ) Όσον αφορά την συνταγογράφηση οι Ιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν νομιμοποιούνται να συνυπογραφούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιατροί μπορούν να εκδίδουν απλές συνταγές από το προσωπικό τους συνταγολόγιο, στο οποίο υποχρεούνται να αναγράφουν ημερομηνία, ονοματεπώνυμο ασθενούς, πάθηση, τα εμβαλάγια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπογραφή και σφραγίδα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται, στερούνται νομικού ερείσματος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος Κίμων Παράσχου δήλωσε την στήριξή του στον αγώνα των γιατρών, επέριψε την ευθύνη για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στους πολιτικούς που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες και δήλωσε ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι υπέρ των οικονομικών συμφερόντων και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της υγείας».


Πηγή: pliroforiodotis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο